Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Poradna

Praktické poznatky a projekty uživatelů tohoto fóra.
Odpovědět
wh173
Starší člen
Kontaktovat uživatele:

Re: programátor

Příspěvek od wh173 »

martinq píše:má někdo doma programátor flash eepromek ? potřeboval bych nahrát BIOS do starší desky MSI 6119 ...
jo mam

Who told you, you could do this like that?
Merlin
Zasloužilý člen
Dostal: 54 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Merlin »

Karel IV píše:A že jsem tak smělý, k čemu jsou ty "krabičky" označené šipkami?
Vytrženo z kontextu.

Poslyš, Karle č. 4. vylistoval jsem si všechny Tvoje příspěvky. Udělej to prosím také. Jsi-li schopen sebekritiky rychle zjistíš, že 3/4 z toho, co jsi tu vložil je sice někdy vtipné, ale většinou naprosto o ničem. Tak jako příspěvek, na který reaguji. Mimo jiné zabíjíš prostor na serveru zbytečnou duplikací obrázku, který už tady jednou je.

The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
Karel IV
Starší člen
Dostal: 1 poděkování

Příspěvek od Karel IV »

Naprosto o ničem je tady víc příspěvků. S těmi obrázky máš pravdu, netušil jsem, že 130kB může vadit. Jsem tu nový a jak postupně procházím rubriky, tak mne zaujme ledacos, jako ty krabičky. Jakmile se dozvím, na co jsou, tak to zabrané místo uvolním.

Ohne Bier geht´s nicht
Merlin
Zasloužilý člen
Dostal: 54 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Merlin »

To máš pravdu, ale právě proto, že jsi tu nový a pochopils, neměl bys zneužívat svou vrozenou inteligenci a nepřidávat další... ;)
U těch krabiček je odkaz na web, kde je tento modulární systém dostatečně popsán.

Wer sucht der findet. Und ohne lesen geht´s auch nicht, nicht wahr?

The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
Karel IV
Starší člen

Příspěvek od Karel IV »

Du hast Recht.

Ohne Bier geht´s nicht
1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

gravitometr

Příspěvek od 1220 »

Kdo prosím poradí jak levně a malým přístrojem měřit změny gravitace,
bude pochválen. Rozhodně ale odmítám cokoliv kolem sebe točit na provázku. A aby to mělo přesnost aspoń půl promile. Díky. A nějaké srandy s jedním, či více pivy, taky prosím neberu. :?

vilik
Nový člen

Re: gravitometr

Příspěvek od vilik »

Zdravím,
někde jsem narazil na polovodičové čidlo (na netu),dál jsem to nezkoumal,další možností je gyro,nejjednodušší je asi zavěsit kovovou kuličku na niť,okolo umístit desky a měřit kapacitu mezi deskami.

Karel IV
Starší člen

Příspěvek od Karel IV »

Kapacita deskového kondensátoru je závislá na ploše desek, jejich vzdálenosti a dielektrické kontantě prostředí. O tom, že ji může ovlivnit gravitace slyším poprvé. A ta zavěšená kulička na níti?

Ohne Bier geht´s nicht
vilik
Nový člen

Příspěvek od vilik »

Kulička je jedna deska kondenzátoru...

Karel IV
Starší člen

Příspěvek od Karel IV »

To je nápad. Ale nesměla by být na níti, ale na gumičce. A když to odvezeš do vedlejší vesnice, tak jak to zkalibruješ na ta promile přesnosti, která byla požadována? :bhead:
Požadavek byl na malý, levný přístroj, který by měřil změny gravitace. To pro mne znamená třeba jak se změní gravitace, když vylezu na rozhlednu, vezmu přístroj a změřím. Pak to porovnám s tím, co jsem naměřil dole.

Ohne Bier geht´s nicht
vilik
Nový člen

Příspěvek od vilik »

Ok,jen jsem nastínil možnosti měření,s kalibrací to už není tak jednoduchý - já měl pocit,že ti jde spíše o zjištění změny.

Karel IV
Starší člen

Příspěvek od Karel IV »

já měl pocit,že ti jde spíše o zjištění změny.
Mně nejde o nic, dotaz vznesl jiný tazatel. Každý to bereme asi jinak, ale myslím, že zásada by v případě, že někomu dávám radu by měla být radit dobře. Kdyby si tazatel nevyhradil vtipné odpvědi s jedním nebo dvěma pivy, tak už by tam ode mne místo kuličky visel jeden Prazdroj.

Ohne Bier geht´s nicht
jeff
Zasloužilý člen
Dal: 33 poděkování
Dostal: 95 poděkování
Kontaktovat uživatele:

gumička

Příspěvek od jeff »

S tou gumičkou to néni až tak úplně blbý. Jen by se musela použít pružina, něco jako mincíř, jenom s větším zdvihem, aby byla jemná stupnice. Říká se tomu siloměr. Pokud by se dal ocejchovat na sílu 1kg (správně kp) po 1g, vznikla by stupnice, která by měla 1000dílků, což při 1kg je určitelná přesnost na 0,05%. Problém by asi byl se zdvihem, který by představoval délku 1m pro dílky stupnice po 1mm. Pružina nemá při tak velkém zdvihu zaručenou linearitu, asi by to dalo dost práce, ale fungovalo by to i stím lahváčem, jen značku piva bych volil jinou.

Jeff

A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Kdyby si tazatel nevyhradil vtipné odpvědi ... ;) ....

Příspěvek od A(&F) »

Karel IV píše: ... Kdyby si tazatel nevyhradil vtipné odpvědi s jedním nebo dvěma pivy, tak už by tam ode mne místo kuličky visel jeden Prazdroj.
... to je přece jasný, ... když "kulička", tak to musí být Prazdroj ... a pokud by to měl být "hranol" (s pěkně vostrejma hranama), tak je to "prozměnu" zcela jasnej Budvar ... no a podle toho, co vám to "po ránu dělá v hlavě", tak naprosto spolehlivě poznáte, kterou z těch dvou značek jste to "ochutnávali" předešlého večera ... ;) ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Karel IV
Starší člen

Příspěvek od Karel IV »

S tou gumičkou to néni až tak úplně blbý. Jen by se musela použít pružina, něco jako mincíř
Je to blbý, čekal jsem, že někdo napíše, že guma je nevodivá a že se to nedá připojit k té kuličce a já bych použil vodivou gumu...
Teď vážně. Měřit jakoukoli fyzikální veličinu prostřednictvím změny kapacity je to nejhorší, co můžeme udělat. Dielektrická konstanta vzduchu závisí na jeho teplotě, vlhkosti a znečištění. Stejně tak by v tomto případě byl problém zajistit, aby nedošlo k pohybu kuličky jinými vlivy, než měřenou veličinou. Tento postup se volí poze v případě, když není jiná možnost.
Existuje elektronická součástka, Hallův snímač, která pracuje s magnetickým polem a má přesně definovaná parametry. Pokud by se vhodným způsobem použila, jistá možnost by byla.
a pokud by to měl být "hranol" (s pěkně vostrejma hranama), tak je to "prozměnu" zcela jasnej Budvar ...
Když dojdou peníze, tak se tam může na niti houpat i Staročech z Lidla za 3,50Kč.

Ohne Bier geht´s nicht
Odpovědět

Zpět na „Lidé sobě“