Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Výbava vhodná při kolapsu civilizace.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1739
- Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
- Dal: 37 poděkování
- Dostal: 262 poděkování
Re: Jak si lacino nasyslit na horší časy ... experiment ...
No já jsem to původně nechtěl říkat napřímo, ale ptal jsem se právě vedoucí prodejny Albert
Do svědomí pekařům bych sahat nechtěl. No třeba je ten chleba pak naopak lepší a blíží se kváskovému. Že by pár denním ležením v regále a opětovnou recyklací v chlebu nezačalo něco makat bych se i divil.
Do svědomí pekařům bych sahat nechtěl. No třeba je ten chleba pak naopak lepší a blíží se kváskovému. Že by pár denním ležením v regále a opětovnou recyklací v chlebu nezačalo něco makat bych se i divil.
Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
- A(&F)
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 4354
- Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
- Bydliště: Severní čechy
- Dal: 1362 poděkování
- Dostal: 1195 poděkování
Re: Jak si lacino nasyslit na horší časy ... experiment ...
... já porovnával s bochníky prodejny vezdejší ... ... je jasné, že Albert na druhém konci republiky má jiného dodavatele ... ...NAVAR píše:No já jsem to původně nechtěl říkat napřímo, ale ptal jsem se právě vedoucí prodejny Albert
PeS: ... jak jsi psal o vůni krmného chleba a různých procesech uvnitř pecnů probíhajících, tak přiznávám, že miluju oschlý plátek chleboviny ... max 2-3 mm tenký a nechat pár hodin odležet ... vždy si na něm pošmáknu (pokud mi ho nesní dcera) ... ta chuť se prostě napodobit nedá ... ...
Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis ) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1252
- Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
- Bydliště: Svitavy
- Dal: 9 poděkování
- Dostal: 99 poděkování
mno....
Chlapi, nežerte ty kupovaný hrůzy....Fakt to nežerte. Upečte si doma kváskovej cleba z žitné mouky, trochu kmína, semínek dle libosti....
Pak si koupíte sebelepší chleba a budete koulet očima jak hurvínek. Pekárna na kváskovej kedr stojí pár šušňů a nebo můžete postaru v díži jako já.
Jestli to je z takovýho či makovýho kvelbu je stejné dilema jako studené či teplé lejno.
Péct chleba je naprosto naturální a skvělé. Přeci nebudete homo supermarketus.
Pak si koupíte sebelepší chleba a budete koulet očima jak hurvínek. Pekárna na kváskovej kedr stojí pár šušňů a nebo můžete postaru v díži jako já.
Jestli to je z takovýho či makovýho kvelbu je stejné dilema jako studené či teplé lejno.
Péct chleba je naprosto naturální a skvělé. Přeci nebudete homo supermarketus.
-
- Nový člen
- Příspěvky: 16
- Registrován: ned 21 úno 2010 20:22
- Bydliště: Kroměříž
- Dostal: 8 poděkování
Re: mno....
Souhlasím s Jardou. Peču si žitný chleba, míchám těsto v míse, dávkuju od oka, peču na plechu v troubě.jarda ovčák píše:Chlapi, nežerte ty kupovaný hrůzy.....
Možná je to tím dávkováním ale tak chutný chleba jsem nikdy nekoupil. Škoda že jsem tak línej
a nechce se mi píct častěji, tak to střídám s kupovaným.
- A(&F)
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 4354
- Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
- Bydliště: Severní čechy
- Dal: 1362 poděkování
- Dostal: 1195 poděkování
Re: Pekařské mno....
... a kdo říká že nepečeme ??? ... ... s pečením chleba jsem začal někdy kolem desátého roku věku (můj zájem evidentně zapříčinila jedna z kapitol Robinsonovského čtení, ... konkrétně ta, kde objevoval význam kvásku ... ) ... na obou rukách mám z té doby dodnes viditelné jizvy ...... jednou jsem totiž udělal příliš řídké těsto a chleba během pečení vyběhl do čočkovitého tvaru ... při vyndavání plechu z trouby mi pak vyběhl naproti ... instinktivně jsem se ho pokusil zabrzdit semknutím zápěstí, za což se hajzlík odměnil popáleninami v místech, kde si sebevrazi podřezávají žíly ... jo, chybama se holt člověk učí ... ... ale vždy, když do těsta přidávám špetku fenyklu, tak se mi vybaví celé mládí ... ...... domácí el. pekárny máme dvě, chleba však častěji peče přítula než já ... jeho vůně se u nás doma line vždy o víkendu, ... něco jako dort, po kterém se jenom zapráší ... při té naší spotřebě by pomalu mohla péci každodenně, na což pochopitelně nemá čas ... proto ty kvelby... ....... těším se, až v pivovaru postavím klasickou pec ... roztopit, vymést a nasázet ... tak, jak nám o tom vyprávěla naše babička, vždy když vzpomínala na doby, ve kterých se "Brot" pekl jednou dvakrát do měsíce ...jarda ovčák píše:Chlapi, nežerte ty kupovaný hrůzy....
Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis ) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
- Aquarius1
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1195
- Registrován: ned 16 pro 2007 0:43
- Bydliště: Planeta Země
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 20 poděkování
Pekařské mno....
Jó chlebík...takový ten co ho nakrojíte a nejraději by jste ho sežrali celej na posezení.Dodnes vzpomínám na vůni chleba cestou do školy.Hned vedle stála pekárna ve které pracovala má maminka,peklo se v noci a ráno se po okolí rozvážel nádherně voňavý chléb a jiné pečivo.O přestávce jsme tam chodili a pan mistr nám rozdával pečené panáčky a zvířátka ze zbytků těsta co zůstávalo v dížích.Baštili jsme až nás bolela břicha a on se jenom smál.Říkával že chléb se musí péci s láskou,pak je teprve dobrý.Mnohokrát jsem tam byl,těsto se míchalo v obrovských dížích strojem,chlebové lepilo rohlíkové ne jinak vše se dělalo ručně od válení a dávání do ošatek až po sázení takovou obrovskou dřevěnou jakoby lopatou.Vždycky jsem obdivoval pekaře jak nabíral chléb z pece,strčil lopatu dovnitř a už vytahoval několik bochníků které se skládali na dlouhé dřevěné vozíky a odváželi se dozrát.Jo to už asi nikde není.Škoda.
Věřím že v jednoduchosti bude ta pravá příčina neúspěchu dosavadního bádání,jelikož se bastlíme (a to i já) ve vymýšlení složitých mechanismů.
chleba
Môj otec celý život s láskou rozvážal voňavý chlebík po obchodoch a bufetoch,ako deti sme mu chodili o 4 ráno pomáhať nakladať a rozvážať,samozrejme cez prázdniny a máte pravdu,tá vôňa,tie rozhorúčené pece,veľké kade plné cesta,tá veselosť a sranda pri pečení,to sa nikdy nedá zabudnúť a pochopiť môže len ten kto zažil A ručné hádzanie chleba do auta,chytanie vo vzduchu a ukladanie do auta kde boli regále,to vyžadovalo aj šikovnosť!!!
- Ondřej
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 285
- Registrován: pát 22 zář 2006 10:49
- Bydliště: j.Mor.
- Dostal: 7 poděkování
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 980
- Registrován: ned 02 led 2011 17:48
- Dal: 107 poděkování
- Dostal: 23 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
re chleba
hmmm.... z jakéhosi koníčka sem tam taky peču chleba, dělám i různé pokusy se zapékáním uzeného masa nebo sýra do těsta , pokusy s kukuřičnou moukou.
Ale - je to už nějakou dobu , co se proslýchalo , že mouka je příliš jemně namletá , že zanáší střeva, že na to nejsme konstruovaní a nestihli jsme se dovyvinout..... Prostě že tak jemný prach se v přírodě k jídlu nevyskytuje a proto nám škodí.
Osobně si raději vezmu jablko, nebo kedluben , ke špekáčku rajče. Při delším jedení pečiva ( jakože denně ) mě i pálí žáha.
Jenže čerstvý rohlík , nebo patička chleba je tak sexy.....
Tož jak je to. Milovníci chleba. Je to pečivo a výrobky z mouky v pořádku , nebo je to pro nás fakt zátěž ?
Ale - je to už nějakou dobu , co se proslýchalo , že mouka je příliš jemně namletá , že zanáší střeva, že na to nejsme konstruovaní a nestihli jsme se dovyvinout..... Prostě že tak jemný prach se v přírodě k jídlu nevyskytuje a proto nám škodí.
Osobně si raději vezmu jablko, nebo kedluben , ke špekáčku rajče. Při delším jedení pečiva ( jakože denně ) mě i pálí žáha.
Jenže čerstvý rohlík , nebo patička chleba je tak sexy.....
Tož jak je to. Milovníci chleba. Je to pečivo a výrobky z mouky v pořádku , nebo je to pro nás fakt zátěž ?
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1252
- Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
- Bydliště: Svitavy
- Dal: 9 poděkování
- Dostal: 99 poděkování
MNO...
Ano, to je otázka..... dnes veškeré pečivo obsahuje pouze pšeničnou mouku. Sem tam špetku žitné, ale tak to prostě je. Dobarvíme barvivem, posypeme zrníčky a semínky a máme celozrnné pečivo.... Tak propagované. Ono to ani NESMÍ obsahovat více žita, páč by to kvasnicema nenakynulo. Žito potřebuje čas a ten dá pouze kvásek. Kváskovej chleba nikdo nedělá, páč na to nejsou stavěný technologie. A samožitnej chleba z režné celozrnné mouky už nikdo neumí.
Zde bych se měl pozastavit nad dřívější cenou žita, pěstovatelnosti ve vyšších polohách, skromnosti rostlinky, délce stébla jako zásadním faktoru pro dřívější volbu,uchovatelnosti zrna a o lidovosti kváskového chleba, páč nikdo neběhal do kvelbu pro kvasnice.....ty se kupovaly do posvícenských koláčů a fertig.
Kvásek kvasil u každé pece, každých kamen a pracuje jinak než kvasnice a žitnej chleba je ZÁSADNĚ jinej, než pšeničný kvasnicový. Je zásadotvorný, krvečistící, podporuje život ve střevech i jejich peristaltiku a když si ho uděláte doma, tak neobsahuje ty desítky chemických hoven, co tam cpou pekaři.Oni to halt postaru neumí. Totiž, bílá mouka a bílej chleba, tedy ten co známe dnes byl určen pouze pro vrchnost a šestinedělky.
Dnes jsme všici vrchnost.... zpanštěli jsme, zpychli a nabubřeli a žerem ty chemický hovna jak oživot a pak scípáme po stovkách jak mouchy. Kroutíme přitom hlavou a divíme se, jak to je možné........
Amen
Zde bych se měl pozastavit nad dřívější cenou žita, pěstovatelnosti ve vyšších polohách, skromnosti rostlinky, délce stébla jako zásadním faktoru pro dřívější volbu,uchovatelnosti zrna a o lidovosti kváskového chleba, páč nikdo neběhal do kvelbu pro kvasnice.....ty se kupovaly do posvícenských koláčů a fertig.
Kvásek kvasil u každé pece, každých kamen a pracuje jinak než kvasnice a žitnej chleba je ZÁSADNĚ jinej, než pšeničný kvasnicový. Je zásadotvorný, krvečistící, podporuje život ve střevech i jejich peristaltiku a když si ho uděláte doma, tak neobsahuje ty desítky chemických hoven, co tam cpou pekaři.Oni to halt postaru neumí. Totiž, bílá mouka a bílej chleba, tedy ten co známe dnes byl určen pouze pro vrchnost a šestinedělky.
Dnes jsme všici vrchnost.... zpanštěli jsme, zpychli a nabubřeli a žerem ty chemický hovna jak oživot a pak scípáme po stovkách jak mouchy. Kroutíme přitom hlavou a divíme se, jak to je možné........
Amen
- Ondřej
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 285
- Registrován: pát 22 zář 2006 10:49
- Bydliště: j.Mor.
- Dostal: 7 poděkování
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1252
- Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
- Bydliště: Svitavy
- Dal: 9 poděkování
- Dostal: 99 poděkování
- Ondřej
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 285
- Registrován: pát 22 zář 2006 10:49
- Bydliště: j.Mor.
- Dostal: 7 poděkování
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1252
- Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
- Bydliště: Svitavy
- Dal: 9 poděkování
- Dostal: 99 poděkování
mno...
Pracovní plocha je pryž v nerezu. o to mi šlo. Zbytek je jakási slitina, ta mi neva. Je dostatečně stabilní, což jsem viděl u kolegy, kterýmu to frčí na sluníčko 5 let.