Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Výbava vhodná při kolapsu civilizace.

Společenské dění u nás i ve světě.
Odpovědět
NAVAR
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1739
Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: Jak si lacino nasyslit na horší časy ... experiment ...

Příspěvek od NAVAR »

No já jsem to původně nechtěl říkat napřímo, ale ptal jsem se právě vedoucí prodejny Albert :D
Do svědomí pekařům bych sahat nechtěl. No třeba je ten chleba pak naopak lepší a blíží se kváskovému. Že by pár denním ležením v regále a opětovnou recyklací v chlebu nezačalo něco makat bych se i divil. :D


Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Jak si lacino nasyslit na horší časy ... experiment ...

Příspěvek od A(&F) »

NAVAR píše:No já jsem to původně nechtěl říkat napřímo, ale ptal jsem se právě vedoucí prodejny Albert :D
... já porovnával s bochníky prodejny vezdejší ... :D ... je jasné, že Albert na druhém konci republiky má jiného dodavatele ... ;) ...


PeS: ... jak jsi psal o vůni krmného chleba a různých procesech uvnitř pecnů probíhajících, tak přiznávám, že miluju oschlý plátek chleboviny ... max 2-3 mm tenký a nechat pár hodin odležet ... vždy si na něm pošmáknu (pokud mi ho nesní dcera) ... ta chuť se prostě napodobit nedá ... :P ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
jarda ovčák
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1252
Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
Bydliště: Svitavy
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

mno....

Příspěvek od jarda ovčák »

Chlapi, nežerte ty kupovaný hrůzy....Fakt to nežerte. Upečte si doma kváskovej cleba z žitné mouky, trochu kmína, semínek dle libosti....
Pak si koupíte sebelepší chleba a budete koulet očima jak hurvínek. Pekárna na kváskovej kedr stojí pár šušňů a nebo můžete postaru v díži jako já.
Jestli to je z takovýho či makovýho kvelbu je stejné dilema jako studené či teplé lejno.
Péct chleba je naprosto naturální a skvělé. Přeci nebudete homo supermarketus.


chose
Nový člen
Příspěvky: 16
Registrován: ned 21 úno 2010 20:22
Bydliště: Kroměříž
Dostal: 8 poděkování

Re: mno....

Příspěvek od chose »

jarda ovčák píše:Chlapi, nežerte ty kupovaný hrůzy.....
Souhlasím s Jardou. Peču si žitný chleba, míchám těsto v míse, dávkuju od oka, peču na plechu v troubě.
Možná je to tím dávkováním ale tak chutný chleba jsem nikdy nekoupil. Škoda že jsem tak línej
a nechce se mi píct častěji, tak to střídám s kupovaným.


Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Pekařské mno....

Příspěvek od A(&F) »

jarda ovčák píše:Chlapi, nežerte ty kupovaný hrůzy....
... a kdo říká že nepečeme ??? ... :D ... s pečením chleba jsem začal někdy kolem desátého roku věku (můj zájem evidentně zapříčinila jedna z kapitol Robinsonovského čtení, ... konkrétně ta, kde objevoval význam kvásku ... :)) ... na obou rukách mám z té doby dodnes viditelné jizvy ...... jednou jsem totiž udělal příliš řídké těsto a chleba během pečení vyběhl do čočkovitého tvaru ... při vyndavání plechu z trouby mi pak vyběhl naproti ... instinktivně jsem se ho pokusil zabrzdit semknutím zápěstí, za což se hajzlík odměnil popáleninami v místech, kde si sebevrazi podřezávají žíly ... jo, chybama se holt člověk učí ... :lol: ... ale vždy, když do těsta přidávám špetku fenyklu, tak se mi vybaví celé mládí ... :P ...... domácí el. pekárny máme dvě, chleba však častěji peče přítula než já ... jeho vůně se u nás doma line vždy o víkendu, ... něco jako dort, po kterém se jenom zapráší ... při té naší spotřebě by pomalu mohla péci každodenně, na což pochopitelně nemá čas ... proto ty kvelby... :| ....... těším se, až v pivovaru postavím klasickou pec ... roztopit, vymést a nasázet ... tak, jak nám o tom vyprávěla naše babička, vždy když vzpomínala na doby, ve kterých se "Brot" pekl jednou dvakrát do měsíce ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Uživatelský avatar
Aquarius1
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1195
Registrován: ned 16 pro 2007 0:43
Bydliště: Planeta Země
Dal: 5 poděkování
Dostal: 20 poděkování

Pekařské mno....

Příspěvek od Aquarius1 »

Jó chlebík...takový ten co ho nakrojíte a nejraději by jste ho sežrali celej na posezení.Dodnes vzpomínám na vůni chleba cestou do školy.Hned vedle stála pekárna ve které pracovala má maminka,peklo se v noci a ráno se po okolí rozvážel nádherně voňavý chléb a jiné pečivo.O přestávce jsme tam chodili a pan mistr nám rozdával pečené panáčky a zvířátka ze zbytků těsta co zůstávalo v dížích.Baštili jsme až nás bolela břicha a on se jenom smál.Říkával že chléb se musí péci s láskou,pak je teprve dobrý.Mnohokrát jsem tam byl,těsto se míchalo v obrovských dížích strojem,chlebové lepilo rohlíkové ne jinak vše se dělalo ručně od válení a dávání do ošatek až po sázení takovou obrovskou dřevěnou jakoby lopatou.Vždycky jsem obdivoval pekaře jak nabíral chléb z pece,strčil lopatu dovnitř a už vytahoval několik bochníků které se skládali na dlouhé dřevěné vozíky a odváželi se dozrát.Jo to už asi nikde není.Škoda. :cry:


Věřím že v jednoduchosti bude ta pravá příčina neúspěchu dosavadního bádání,jelikož se bastlíme (a to i já) ve vymýšlení složitých mechanismů.
julia
Nový člen
Příspěvky: 20
Registrován: ned 02 led 2011 0:17

chleba

Příspěvek od julia »

Dnes ste my všetci urobili dobrú náladu a úsmev na tvári,ste neskutočne zlatí s tým chlebom :lol: Pozdravujem


julia
Nový člen
Příspěvky: 20
Registrován: ned 02 led 2011 0:17

chleba

Příspěvek od julia »

Môj otec celý život s láskou rozvážal voňavý chlebík po obchodoch a bufetoch,ako deti sme mu chodili o 4 ráno pomáhať nakladať a rozvážať,samozrejme cez prázdniny a máte pravdu,tá vôňa,tie rozhorúčené pece,veľké kade plné cesta,tá veselosť a sranda pri pečení,to sa nikdy nedá zabudnúť a pochopiť môže len ten kto zažil :P A ručné hádzanie chleba do auta,chytanie vo vzduchu a ukladanie do auta kde boli regále,to vyžadovalo aj šikovnosť!!!


Uživatelský avatar
Ondřej
Zasloužilý člen
Příspěvky: 285
Registrován: pát 22 zář 2006 10:49
Bydliště: j.Mor.
Dostal: 7 poděkování

..

Příspěvek od Ondřej »

julia: jenže to jste ještě nevěděli, že bude konec světa!


huhu
Zasloužilý člen
Příspěvky: 980
Registrován: ned 02 led 2011 17:48
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

re chleba

Příspěvek od huhu »

hmmm.... z jakéhosi koníčka sem tam taky peču chleba, dělám i různé pokusy se zapékáním uzeného masa nebo sýra do těsta , pokusy s kukuřičnou moukou.

Ale - je to už nějakou dobu , co se proslýchalo , že mouka je příliš jemně namletá , že zanáší střeva, že na to nejsme konstruovaní a nestihli jsme se dovyvinout..... Prostě že tak jemný prach se v přírodě k jídlu nevyskytuje a proto nám škodí.

Osobně si raději vezmu jablko, nebo kedluben , ke špekáčku rajče. Při delším jedení pečiva ( jakože denně ) mě i pálí žáha.
Jenže čerstvý rohlík , nebo patička chleba je tak sexy.....

Tož jak je to. Milovníci chleba. Je to pečivo a výrobky z mouky v pořádku , nebo je to pro nás fakt zátěž ?


jarda ovčák
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1252
Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
Bydliště: Svitavy
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

MNO...

Příspěvek od jarda ovčák »

Ano, to je otázka..... dnes veškeré pečivo obsahuje pouze pšeničnou mouku. Sem tam špetku žitné, ale tak to prostě je. Dobarvíme barvivem, posypeme zrníčky a semínky a máme celozrnné pečivo.... Tak propagované. Ono to ani NESMÍ obsahovat více žita, páč by to kvasnicema nenakynulo. Žito potřebuje čas a ten dá pouze kvásek. Kváskovej chleba nikdo nedělá, páč na to nejsou stavěný technologie. A samožitnej chleba z režné celozrnné mouky už nikdo neumí.
Zde bych se měl pozastavit nad dřívější cenou žita, pěstovatelnosti ve vyšších polohách, skromnosti rostlinky, délce stébla jako zásadním faktoru pro dřívější volbu,uchovatelnosti zrna a o lidovosti kváskového chleba, páč nikdo neběhal do kvelbu pro kvasnice.....ty se kupovaly do posvícenských koláčů a fertig.
Kvásek kvasil u každé pece, každých kamen a pracuje jinak než kvasnice a žitnej chleba je ZÁSADNĚ jinej, než pšeničný kvasnicový. Je zásadotvorný, krvečistící, podporuje život ve střevech i jejich peristaltiku a když si ho uděláte doma, tak neobsahuje ty desítky chemických hoven, co tam cpou pekaři.Oni to halt postaru neumí. Totiž, bílá mouka a bílej chleba, tedy ten co známe dnes byl určen pouze pro vrchnost a šestinedělky.
Dnes jsme všici vrchnost.... zpanštěli jsme, zpychli a nabubřeli a žerem ty chemický hovna jak oživot a pak scípáme po stovkách jak mouchy. Kroutíme přitom hlavou a divíme se, jak to je možné........
Amen


Uživatelský avatar
Ondřej
Zasloužilý člen
Příspěvky: 285
Registrován: pát 22 zář 2006 10:49
Bydliště: j.Mor.
Dostal: 7 poděkování

..

Příspěvek od Ondřej »

Jardo, kdysi asi tady psals, žes koupil nerezovýho malyša. Kterýho?


jarda ovčák
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1252
Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
Bydliště: Svitavy
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

mno.....

Příspěvek od jarda ovčák »

ruche 2t


Uživatelský avatar
Ondřej
Zasloužilý člen
Příspěvky: 285
Registrován: pát 22 zář 2006 10:49
Bydliště: j.Mor.
Dostal: 7 poděkování

..

Příspěvek od Ondřej »

Vždyť je to obyč ZnAl slitina....


jarda ovčák
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1252
Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
Bydliště: Svitavy
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

mno...

Příspěvek od jarda ovčák »

Pracovní plocha je pryž v nerezu. o to mi šlo. Zbytek je jakási slitina, ta mi neva. Je dostatečně stabilní, což jsem viděl u kolegy, kterýmu to frčí na sluníčko 5 let.


Odpovědět

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“