Magneto píše:Já taky díky
Stejně jako Martin11 jsem technikou nepolíbenej ale fascinovanej (hudebník a němčinář), a v tom je možná velká výhoda
Jinak bych chtěl reagovat na něco z předchozího, co mi připadá zásadní:
To, co lze získat z magnetů, nepochází z procesu magnetizace - ten proces jen (za vynaložení určité relativně malé energie)přeorganizuje vnitřní uspořádání feromagnetického materiálu a nechá ho ukázat, co umí - tedy nasměrovat všechny spinově rotující elektrony stejným směrem a tím vytvořit pole přesahující daný materiál (téměř na věky - až do rozpadnutí vlastního materiálu, tedy přirozené degradace). Ta schopnost je tam ale zakódovaná už i v chaotickém uspořádání, tedy v materiálu navenek nemagnetickém, kterému nikdo neřekl, že se má vnitřně zorganizovat.
Podle mého je potřeba se do těch magnetů v nejlepším slova smyslu vžít, protože pak za ně začneš cítit, rozumět jejich logice a třeba se i dopředu domýšlet, co jim určitě sedí, a co ne.
Zdar a sílu všem
Magneto
Zdravém diskutující a Magneto obzvzláště
, protože, to je asi je jediná spřízněná magnetická "netechnická" duše...
se zájmem čtu vzniklou diskusi. V minulosti jsem již několikrát měl pocit, že problému magnetů rozumím. Má dáti-dal. na zmagnetování jisté hmotnosti Fe směsi je třeba tolik a tolik energie. Ta je zde "naakumulována". pokud se magnet "nevyhřeje" /jakási Curie teplota/ tak bude magnet magnetem do skonání světa / např do 21.12 2012
/...navíc jsem se výše během víkendu dočetl, že takto vzniklý magnet může magnetismus předávat dále, tudíž ho množit./ jistý typ Fe po přiložení k magnetu se též po oddělení og magnetu stává sám magnetický/....to všichni víme a nepodivujeme se tomu...ale magnetismu v tom původním neubylo...to víme také....k přiložení a odtržení, abychom další kus Fe zmagnetovali je třeba nějaký výkon / práce, síla či co/....dotaz.....je právě tato práce tou energií o kterou se nový kus Fe zmagnetuje???? nebo se magnetismus množí sám??? jako že je nakažlivej
Popisuju to takto absolutně amatersky, aby to bylo pochopeno jednoznačně i z mojí strany. / teoreticky by mě to mohlo být jedno, k pokusům s magnety tyto znalosti snad ani nepotřebuju. a jak píše Magneto výše...
Podle mého je potřeba se do těch magnetů v nejlepším slova smyslu vžít, protože pak za ně začneš cítit, rozumět jejich logice a třeba se i dopředu domýšlet, co jim určitě sedí, a co ne.
Tak, pokud někdo na můj dotaz o množení magnetismu umí odpovědět, budu rád, určitě to zajímá i ostatní neználky čtoucí zde.
...jo a klucí, nehádejte se mi zde, mám vás pro vaše znalosti všechny stejně rád. i když si o sobě navzájem myslíte , že ten druhej ví kulový. berte to tady jako polodnou diskusi.
A pro zpestření. o víkendu jsem pokračoval na mým MM. a narazil jsem na neuvěřitelnej problém. Magnety / magnetované na plochu/ 20x10x40 M42 narvané / strašnou silou, kdo nezkusil udělat tak neví co to je
/ do toroidu , resp. výseče cca 130° měly , podle mých amaterských představ tvořit na povrchu jednolité magnetické pole, max nějaké malé hrbolky / zvlnění/...jenže ouha...protimagnet, v odpuzujícím režimu / + na +/po těchto magnetech drncá jako když jedete prstem po valše
...dotaz jak toto pole vyhladit...asi to nepůjde co ??? zdraví martin11
p.s. problém ještě namaluju a dám ho do vlákna Pístové MM
... věřím, že se " TO " povede ......