Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Diskuze k seriálu o magnetech

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Re: Diskuze k seriálu o magnetech

Příspěvek od Akord »

Magneto píše:To, co lze získat z magnetů, nepochází z procesu magnetizace - ten proces jen (za vynaložení určité relativně malé energie)přeorganizuje vnitřní uspořádání feromagnetického materiálu a nechá ho ukázat, co umí - tedy nasměrovat všechny spinově rotující elektrony
Ta magnetizační energie tedy VUBEC není relativne malá, ale až tak relativne velká, že jde prakticky jenom o ni. 300kJ/m3 (FeNdB) není určitá relativne malá energie, ale energie ekvivalentní nabití Pb akumulátoru, která se do magnetu uloží. Každý ví, kolik hodin trvá nabít olovený akumulátor, aby zvládl startovat auta. Magnetizace stejnou práci musí dodat v pár milisekundách (pri porovnatelném objemu). Proto ta skrín magnetizačního stroje plná kondu. Na ty její kondy by šlo jezdit tak dlouho, jako na tu Pb baterii. Každý pochopí, že pak z toho nastartovat auto, nebo pritáhnout pár hrebíku, navíc vratne je šuvix.

Ať nekdo zkusí nabít Pb nebo Li baterku za pár milisekund, a pak rekne, že mu stačí relativne malá energie. Nechápu, že ani potolikáté se neváhají nekterí chlácholit tím, že magnet se skoro namagnetuje sám, že se v nem neco "jen uklidí". Konečne nekdo pochopte, že do toho magnetu, co pricvakává prsty vleze v pár ms OBROVSKÁ energie.

Pokud o tomhle nekdo pochybuje, ať se vybere do Šumperka, tam mají ve výrobe a magnetování feritových magnetu bohatou tradici. Porád je to levnejší, než loterie. Byl jsem tam pred lety také.

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Tady to bude lepší

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Akord píše: Psal jsem o ztrátách, abych naznačil, kde ten magnetizační príkon hledat.
Hele ty srandisto. Magnetizovat se dá i permanentním magnetem. Dáš k němu kouda tvrdé oceli a klepneš na ni, nebo ji polem magnetu jenom protáhneš, a zmagnetizuje se. To by se podle tebe musel ten originální magnet alespoň připovybít a nešel by použít opakovaně do alelújá, jakože opakovaně takhle použít do alelújá lze. Navíc se při tom procesu magnetizace magnetizovaná ocel k magnetu celou dobu přitahuje a podle těch tvejch učenejch řečí o konzervativnosti energie pole by nutně muselo dojít k momentálnímu oslabení magnetu a při odtažení zmagnetizované oceli by se alespoň část toho oslabení musela zase na magnetu projevit, viz výše, odnesená zmagnetizovanou ocelí. Tohle bys měl dobře vědět a nejspíše víš, takže Půta ti to vytmavil velice dobře a přesně.

Někdy skoro vždycky, když tě někdo nachytá na švestkách, ať se to týče čehokoliv, kromě naprosto neokecatelných bubáků, se oženeš zmateční stížností zašmodrchanou jak klubko hadů. Jsi lump.

Čau, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Palo
Zasloužilý člen
Dal: 41 poděkování
Dostal: 451 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palo »

Slavek Krepelka píše:
Akord píše: Psal jsem o ztrátách...
Hele ty srandisto. Magnetizovat se dá...
No, chudák Akord, až zjistí, že to není úplně tak, jak se v oficiálních knihách oficiálně píše, tak se asi s tou ostudou zastřelí :lol:

Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Akord píše:Ta magnetizační energie tedy VUBEC není relativne malá, ale až tak relativne velká, že jde prakticky jenom o ni. 300kJ/m3 (FeNdB) není určitá relativne malá energie, ale energie ekvivalentní nabití Pb akumulátoru, která se do magnetu uloží. Každý ví, kolik hodin trvá nabít olovený akumulátor, aby zvládl startovat auta. Magnetizace stejnou práci musí dodat v pár milisekundách (pri porovnatelném objemu). Proto ta skrín magnetizačního stroje plná kondu. Na ty její kondy by šlo jezdit tak dlouho, jako na tu Pb baterii. Každý pochopí, že pak z toho nastartovat auto, nebo pritáhnout pár hrebíku, navíc vratne je šuvix.

Ať nekdo zkusí nabít Pb nebo Li baterku za pár milisekund, a pak rekne, že mu stačí relativne malá energie. Nechápu, že ani potolikáté se neváhají nekterí chlácholit tím, že magnet se skoro namagnetuje sám, že se v nem neco "jen uklidí". Konečne nekdo pochopte, že do toho magnetu, co pricvakává prsty vleze v pár ms OBROVSKÁ energie.
Bóže. A kolik se musí navalit energie do kouda oceli, aby se vnitřně přeskupila a jak rychle se musí ta energie zase odebrat, aby se to přeskupení alespoň částečně zachovalo. Samozřejmě že je potřeba hromada alespoň momentální energie na překopání struktury materiálu. Zkus ten ferit ohnout a něco se dozvíš. To neznamená, že energie magnetizačního pole byla nějak uložena do materiálu magnetu v podobě elektrických proudů. Z toho co tady plácáš by vyplývalo, že takový ferit by při odmagnetování měl vydat energii ekvivalentní nějakým 50 A/h autobaterie. To by se při dosažení Currie teploty musel rozsvítit jak žárovka. Navíc, z autobaterie lze napájet (chvilkově) elektromagnet, který uzvedne auto. jaký neodym, nebo ferit, byť i dvacetikilový. Navíc, kde se potom vzala ložiska magnetitu? :D To byla cívka :smoke:

Kuš Akorde. Ještě stále tápu, jestli jsi skutečně tak nemožný, nebo skutečně podlý, ale v každém případě jsi neschopný.

Čau Slávek.

huhu
Zasloužilý člen
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od huhu »

Jestli Akorda dobře chápu, tak umí změřit hysterezi líp, než školní laboratoř - OK
A jestli ho chápu dál, umí změřit energii, kterou dodá perm. magnet šroubováku při jeho namagnetování. Nebo ne ? Je to neměřitelné ? Hm a co tak tisíc, nebo milion šroubováků ?
No jo, ale kdo to bude dělat, kdo bude šmrdlat milonem šroubováků kolem magnetu .....

A co třeba magnetické třidiče a separátory ? Namátkou :
http://www.epa.cz/vibracni-a-tridici-te ... nych-kovu/
http://www.epa.cz/vibracni-a-tridici-te ... eparatory/
15t/h to už je nějaká hromada šroubováků.

Neslyšel jsem, že by se v nich magnety měnily. A doufám, že Akord neprohlásí, že se setřením materiálu z bubnu vrátí magnetům jejich energie :)

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Slavek Krepelka píše:Hele ty srandisto. Magnetizovat se dá i permanentním magnetem. Dáš k němu kouda tvrdé oceli a klepneš na ni, nebo ji polem magnetu jenom protáhneš, a zmagnetizuje se. To by se podle tebe musel ten originální magnet alespoň připovybít a nešel by použít opakovaně do alelújá, jakože opakovaně takhle použít do alelújá lze.
......
se oženeš zmateční stížností zašmodrchanou jak klubko hadů. Jsi lump.
Jasný dukaz, že nečteš, co jsem napsal, jak to je s tou opakovanou magnetisací jsem psal nekolikrát, napr. v príspevku "101 damaškových šroubováku" . Energie nabíjení do alelujá pochází z rozdílu mechanické práce pritažení a odtažení, lze to zmerit. Stejne fungují i generátory, to bys však musel nejprve pochopit.

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

huhu píše:A jestli ho chápu dál, umí změřit energii, kterou dodá perm. magnet šroubováku při jeho namagnetování. Nebo ne ? Je to neměřitelné ? Hm a co tak tisíc, nebo milion šroubováků ? No jo, ale kdo to bude dělat, kdo bude šmrdlat milonem šroubováků kolem magnetu .....
Viz predešlý príspevek, energie pochází z rozdílu mechanické práce pritažení a odtažení stejne jako v generátorech, vysvetlil jsem to nekolikrát, snad se to nekdy povede.

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Palo píše:No, chudák Akord, až zjistí, že to není úplně tak, jak se v oficiálních knihách oficiálně píše, tak se asi s tou ostudou zastřelí :lol:
Já si potenciální bludy vždy rád overuju. Jedno zda oficiální, nebo ne

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Slavek Krepelka píše: Z toho co tady plácáš by vyplývalo, že takový ferit by při odmagnetování měl vydat energii ekvivalentní nějakým 50 A/h autobaterie. To by se při dosažení Currie teploty musel rozsvítit jak žárovka. Navíc, z autobaterie lze napájet (chvilkově) elektromagnet, který uzvedne auto.
Kuš Akorde. Ještě stále tápu, jestli jsi skutečně tak nemožný, nebo skutečně podlý, ale v každém případě jsi neschopný.
Neodym je ekvivalentní autobaterii, ferit asi 4-8x méne, podle toho, který. Baterie se pri destrukci až tak úplne nerozsvítí, bouchá vodík, pokud je jiná baterie. Skok v merném teplu pri Curieho teplote je také obrovský, a pri navyšování teploty je príjem energie hrazený z magnetisace.
Auto uzvedne i magnet napájený plochou baterii, o tom jsem kdysi psal také.

huhu
Zasloužilý člen
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od huhu »

Akord píše:Viz predešlý príspevek, energie pochází z rozdílu mechanické práce pritažení a odtažení stejne jako v generátorech, vysvetlil jsem to nekolikrát, snad se to nekdy povede.
OK, ale došlo mi to až teď. Možná bys měl psát srozumitelněji - evidentně nejsem jediný, kdo tě nepochopí napoprvé.

buky
Zasloužilý člen
Dal: 10 poděkování
Dostal: 20 poděkování

Příspěvek od buky »

Akord píše: Neodym je ekvivalentní autobaterii, ferit asi 4-8x méne, podle toho, který. Baterie se pri destrukci až tak úplne nerozsvítí, bouchá vodík, pokud je jiná baterie. Skok v merném teplu pri Curieho teplote je také obrovský, a pri navyšování teploty je príjem energie hrazený z magnetisace.
Auto uzvedne i magnet napájený plochou baterii, o tom jsem kdysi psal také.
Tomuhle nerozumím, jak můžeš přirovnávat autobaterii k per. magnetům ?
1. Cívka napájena s baterie vtáhne jádro a stlačí pružinu.
2. Stejnou pružinu stlačí per. magnety.

V obou případech je pružina stlačena přes magnetické pole, ale v 2. případě bude pružina stlačena neporovnatelně dlhší dobu jako při baterii.
Stačí vysvětlit proměnu energie při permanentních magnetech :)

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

Magneto píše:Já taky díky :)

Stejně jako Martin11 jsem technikou nepolíbenej ale fascinovanej (hudebník a němčinář), a v tom je možná velká výhoda :jump:

Jinak bych chtěl reagovat na něco z předchozího, co mi připadá zásadní:
To, co lze získat z magnetů, nepochází z procesu magnetizace - ten proces jen (za vynaložení určité relativně malé energie)přeorganizuje vnitřní uspořádání feromagnetického materiálu a nechá ho ukázat, co umí - tedy nasměrovat všechny spinově rotující elektrony stejným směrem a tím vytvořit pole přesahující daný materiál (téměř na věky - až do rozpadnutí vlastního materiálu, tedy přirozené degradace). Ta schopnost je tam ale zakódovaná už i v chaotickém uspořádání, tedy v materiálu navenek nemagnetickém, kterému nikdo neřekl, že se má vnitřně zorganizovat.

Podle mého je potřeba se do těch magnetů v nejlepším slova smyslu vžít, protože pak za ně začneš cítit, rozumět jejich logice a třeba se i dopředu domýšlet, co jim určitě sedí, a co ne.

Zdar a sílu všem :)

Magneto
Zdravém diskutující a Magneto obzvzláště :bye: , protože, to je asi je jediná spřízněná magnetická "netechnická" duše...
se zájmem čtu vzniklou diskusi. V minulosti jsem již několikrát měl pocit, že problému magnetů rozumím. Má dáti-dal. na zmagnetování jisté hmotnosti Fe směsi je třeba tolik a tolik energie. Ta je zde "naakumulována". pokud se magnet "nevyhřeje" /jakási Curie teplota/ tak bude magnet magnetem do skonání světa / např do 21.12 2012 :idea: /...navíc jsem se výše během víkendu dočetl, že takto vzniklý magnet může magnetismus předávat dále, tudíž ho množit./ jistý typ Fe po přiložení k magnetu se též po oddělení og magnetu stává sám magnetický/....to všichni víme a nepodivujeme se tomu...ale magnetismu v tom původním neubylo...to víme také....k přiložení a odtržení, abychom další kus Fe zmagnetovali je třeba nějaký výkon / práce, síla či co/....dotaz.....je právě tato práce tou energií o kterou se nový kus Fe zmagnetuje???? nebo se magnetismus množí sám??? jako že je nakažlivej :oops: Popisuju to takto absolutně amatersky, aby to bylo pochopeno jednoznačně i z mojí strany. / teoreticky by mě to mohlo být jedno, k pokusům s magnety tyto znalosti snad ani nepotřebuju. a jak píše Magneto výše...Podle mého je potřeba se do těch magnetů v nejlepším slova smyslu vžít, protože pak za ně začneš cítit, rozumět jejich logice a třeba se i dopředu domýšlet, co jim určitě sedí, a co ne.
Tak, pokud někdo na můj dotaz o množení magnetismu umí odpovědět, budu rád, určitě to zajímá i ostatní neználky čtoucí zde.
:good: ...jo a klucí, nehádejte se mi zde, mám vás pro vaše znalosti všechny stejně rád. i když si o sobě navzájem myslíte , že ten druhej ví kulový. berte to tady jako polodnou diskusi.
A pro zpestření. o víkendu jsem pokračoval na mým MM. a narazil jsem na neuvěřitelnej problém. Magnety / magnetované na plochu/ 20x10x40 M42 narvané / strašnou silou, kdo nezkusil udělat tak neví co to je :devil: / do toroidu , resp. výseče cca 130° měly , podle mých amaterských představ tvořit na povrchu jednolité magnetické pole, max nějaké malé hrbolky / zvlnění/...jenže ouha...protimagnet, v odpuzujícím režimu / + na +/po těchto magnetech drncá jako když jedete prstem po valše :shock: ...dotaz jak toto pole vyhladit...asi to nepůjde co ??? zdraví martin11 :D p.s. problém ještě namaluju a dám ho do vlákna Pístové MM :D

... věřím, že se " TO " povede ......
Palo
Zasloužilý člen
Dal: 41 poděkování
Dostal: 451 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Jako s doktorama

Příspěvek od Palo »

Tady tohle téma mě připadá naprosto přesně debatu s doktorama. Doktoři umí léčit, ale uzdravovat nikoliv. Když vznikne debata mezi mnou a jimi, tak mi vždy vysvětlují, že je to jinak, než jsem přesvědčený. Ale aby mě trochu poslouchali, tak by zjistili, že nepotřebuju stovky druhů antibiotik a že jsem se v rekordním časem zbavil chlamydií, borelií a dalších breber, souvisejících často s - podle nich - nevyléčitelnými chorobami.

Výsledek byl ten, že o ni mají vždycky pravdu a nikdy to nebylo jinak. K důkazům nikdy nedošlo, protože mě považovali za lháře a neměli snahu se ani o to trochu zabývat.

Pravidlo zní: Doktor má vždycky pravdu. A když náhodou nemá, tak platí předchozí věta.

Závěr?
Pokud někdo študoval bludy několik let, není ho možné přesvědčit, že by to mohlo být třebas i jinak.

Což o to, pravdu můžou mít všichni, ale jen tu svoji.

Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Akord píše:Neodym je ekvivalentní autobaterii, ferit asi 4-8x méne, podle toho, který. Baterie se pri destrukci až tak úplne nerozsvítí, bouchá vodík, pokud je jiná baterie. Skok v merném teplu pri Curieho teplote je také obrovský, a pri navyšování teploty je príjem energie hrazený z magnetisace.
S explozí baterky to samozřejmě nemá nic společného. Pokud ji vyzkratujeme, posvítí přes oblouk, nebo odpor záleža na tom jestli to contakty a zkratovací odpor vydrží. Magnet dosáhnuvší Currie teploty se takto vybít přes něco nemůže a kolaps zmagnetování by nutně musel tedy rozpálit ten magnet. Co s tím má co společného měrné teplo? Co to sem, člověče nešťastná, motáš?
Navíc, i kdyby se náhle magnet zahřál, zase mluvíme o změně krystalických vazeb a uvolňení tepla je v tomto případě zase velice nasnadě, i když materiál může při takovéto změně i připovystydnout, to záleží na tom co to je za materiál a za jakých podmínek.

Čau, Slavek.

adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Příspěvek od adam.benda »

Mimo téma (offtopic)
Občas je někdo dokonalý šprt, který dokáže své "znalosti" přenést do praktických experimentů, avšak mantinely pro šprta zůstávají stále stejné. Proč se dívat za tu zeď, když je za ní určitě příliš lží a pohádek? Touha po bezpečí se někdy těžko překonává a u šprtů to platí dvojnásob.

Všichni jste zjevně dali, co jste mohli. Řekl bych, že nyní už dáváte nad rámec svého "volného času". Svět na nás čeká, i když nám to každou hodinu nešeptá za ucho. Je na čase se věnovat jemu, ne zabetonovanému jedinci, kterýmu ve výsledku vaše intervence zřejmě stejně nic nepřinese.

Vodá stoupá, pánové...

Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“