... jak bylo slíbeno a předesláno, na setkání jsem hovořil o velmi zajímavé rostlince, jenž je kategorizována coby plevel ... zcela zaslouženě ... její množivost je přímo úžasná ... jako malej jí nenáviděl, stejně tak jako všechno ostatní bejlí rostoucí nám na zahrádce ... ale už jsem se s ní spřátelil ... + využívám jí i jinak ...
Portulák - Šrucha zelná (Portulaca oleracea L.)
... "když se ve třicátých létech minulého storočí dva doktoři z moravy nezávisle na sobě zajímali, čím to, že je chudina tak zdravá, kupodivu oba došli ku stejnému závěru ... chudina se cpe Portulákem !!!" ... ... plevelem, který roste takřka všude ... setkal jsem se s ní takřka po celé Evropě ...
- pochází z Asie (některé prameny uvádějí že ze severní Afriky) ... v ČR je nepůvodní rostlinou ...
- je chladuvzdorná ...
- vytváří široké přisedlé růžice ... charakteristické masité dužnaté listy kapkovitého tvaru ...
- na půdu i na zálivku je nenáročná ... budete-li ji však přiměřeně zalévat, poroste jako z vody ... není problém dosáhnouti trsů o průměru až 80 cm ...
- až 300.000 semen s vysokou několikaletou klíčivostí z jedné rostliny !!! ... klíčivost semen se uvádí až 20 let !!!! ...
- bohatá na beta karoten, kyselinu listovou, vitamín C, B1, B2, B6, A ... z minerálů pak fosfor, železo, draslík, hořčík, vápník
- jako jediná suchozemská rostlina je zdrojem vysokého množství zdraví prospěšných nenasycených kyselin Omega-3 !!! ... = prevence kardiostimulárních onemocnění a pro "zdravou mozkovou činnost" (rostlinná obdoba rybího tuku) ...
- údajně je šrucha tradiční prostředek proti kašli a otokům dásní ... odvar se používá při krevních poruchách ...
- v zahrádkách se občas pěstuje její velkokvětý kultivar, ten je však pro účely konzumace zatím neprozkoumaný ...
- jako listová zelenina byla používaná již od nepaměti, ... používali ji už ve starém Řecku i Egyptě, a to nejen jako potravinu, ale i pro její léčivé účinky (Egypťané z ní dělali např. čaj pro léčení močových problémů) ...
... u nás doma ji nejraději konzumujeme "jen tak", stylem ala "schnitlik" ... = chleba namazaný máslem a posypaný silnou vrstvou nasekaných lístečků (i s mladými stonky) nebo ji jednoduše přikusujeme ... v období tvorby semen pak chutná lehce "slaně" ... za syrova ji přidáváme do polévek, do omáček, do salátů, do majonéz, ... používáme ji jako oblohu ke všem možným jídlům, ke grilovanému masu rovněž jako přílohu, atd. ...... prý je možné ji klasicky nakládat (mně ale při tom "zblátověla") nebo ji nakládat do octa jako "cappari" (což jsem zatím nezkoušel) ... nemá ráda dlouhé vaření ...
... díky tomu, že jsem se před časem rozhodl nechat zahrádku přiměřeně zplanět (což je však v rozporu s představami mé máti ...
...), tuto již druhým rokem používám jako
živý mulč ... díky své silné přisedlosti k zemi tato rostlina velmi účinně udržuje podpovrchovou vlhkost ... experiment zatím provádím na mini plantáži kotvičníku a ženšenu pětilistého ([url=
http://leciverostliny.webnode.cz/produc ... tphyllum-/[/url]), se kterými si kupodivu nijak moc nepřekáží ... rostou nad ní i mezi ní ... možná je to sice na úkor menší produkce primárních léčivek, ale to mi nijak nevadí, jelikož koberec šruchy spolehlivě udusí ostatní plevel ... (mimochodem, konečně se mi po několika létech podařilo dosáhnout stavu samovýsevu u kotvičníku ... na přelomu května a července pouze vypleju mladé "nadbytečné" rostlinky, které zužitkuji "za zelena", ať již formou odvaru nebo do salátů ...
... ) ...
... občas ji s hlínou přerýpnu do květináče, abych ji měl nestále při ruce i doma ...
... loni takto vydržela v pokojových podmínkách až do Vánoc ...
... zde použité obrázky byly nafoceny během minulého víkendu ...
http://www.garten.cz/a/cz/5455-portulac ... cha-zelna/
http://diskuse.nachvojnici.cz/viewtopic.php?f=27&t=789
http://www.labuznik.com/recept/forfahennabagle/
http://fenix.savana.cz/doku.php/srucha_zelna
PeS: ... pokud má někdo zájem, písněte mi do SZ ... za symbolické poštovné mohu obratem poslat čerstvé sazeničky ... popř. koncem léta semínka ...
(pozn.: ... diskuze k této rostlině pokračuje další stránce -
http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=86894#p86894 )