Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Zahradnické tipy triky ... a zajímavé rostliny
Moderátor: aNONym
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 107 poděkování
- Dostal: 23 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
"RR" - Reverzní Rajčata
totéž
kbelík jsem ještě oblékl do igeliťáku - i s rajčetem. Na rajče jsem pověsil na bavlněné tkaničce 36g zátěž , aby mi nedrcalo do igelitu.
Ale zatím ze stejné líhně 5 ks vedou dva ve foliáči , pak tohle netopýří rajče a pak ty dvě , co jsou na záhonu větru dešti napospas .....
kbelík jsem ještě oblékl do igeliťáku - i s rajčetem. Na rajče jsem pověsil na bavlněné tkaničce 36g zátěž , aby mi nedrcalo do igelitu.
Ale zatím ze stejné líhně 5 ks vedou dva ve foliáči , pak tohle netopýří rajče a pak ty dvě , co jsou na záhonu větru dešti napospas .....
- A(&F)
- Zasloužilý člen
- Dal: 1362 poděkování
- Dostal: 1195 poděkování
Re: mno....
... Jardo, a to Ti ten topdown národní strom i normálně kvete ??? ...jarda ovčák píše:Sám jsem před lety zasadil lípu vzhůru nohama a dnes je z ní zcela normální běžný pětimetrový stromek.
... takže nebylo by nakonec nejvhodnější zasadit ta rajčata "haluzema nahoru do země" ... ... a nechat je, ať vytvoří "plody na kořenech" ... :lol::lol: ... pak by určitě nebyla snaha k otáčení do správné polohy ... ...
Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis ) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 37 poděkování
- Dostal: 262 poděkování
Re: "RR" - Reverzní Rajčata
Na přemíru igelitu, trochu pozor. Nesmí se zapařit listy, pak hrozí plísně. U rajčat dodržovat zásadu "hlava v suchu, nohy v mokru"huhu píše:totéž
Pro mne zatím nejlepší metoda je dát je do škopku ke zdi pod střechu. Neprší na ně, zeď přes noc topí, občas je zaleju.
Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 37 poděkování
- Dostal: 262 poděkování
Podobný systém tuším je. A to tak že na brambory se naroubuje rajče. Prý to jde, ale nemám takovou odvahu tuhle divočinu vyzkoušet.A(&F) píše:... Jardo, a to Ti ten topdown národní strom i normálně kvete ??? ...jarda ovčák píše:Sám jsem před lety zasadil lípu vzhůru nohama a dnes je z ní zcela normální běžný pětimetrový stromek.
... takže nebylo by nakonec nejvhodnější zasadit ta rajčata "haluzema nahoru do země" ... ... a nechat je, ať vytvoří "plody na kořenech" ... :lol::lol: ... pak by určitě nebyla snaha k otáčení do správné polohy ... ...
Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
- A(&F)
- Zasloužilý člen
Šrucha ...
... pro srovnání rychlosti růstu přikládám fotky šruchy u dlaždice o týden později ... viz úvodní fotka v piloťáku na minulé stránce nahoře ... (pozn: ... ale na bambus nemá ... ráno jsem ho měl k bradě ... a večer už nad obočí ... ... )
Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis ) ...
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 384 poděkování
- Dostal: 243 poděkování
A(&F) píše:... Jardo, a to Ti ten topdown národní strom i normálně kvete ??? ...jarda ovčák píše:Sám jsem před lety zasadil lípu vzhůru nohama a dnes je z ní zcela normální běžný pětimetrový stromek.
...tohle když uděláš, tak budeš mít ...BRAMBORY....oni totiž takhle kdysi v jižní americe vznikly.....to víš....protinožci.... m11
... věřím, že se " TO " povede ......
-
- Zasloužilý člen
šrucha
....tak jsem včera ochutnal šruchu....ráno jsem se vzbudil, takže jsem přežil...
...proběhlo to tak, že jsem proplel záhonek s jahodama....tam se jí daří nejlépe....umyl lístečky...a dal ...přidal ...zelenou do brambioračky...asi 5 dkg...
/ všimli jste si výrazu " brambioračka ":idea: /..
a dotaz. Nikde jsem se nedočetl, jestli se má jíst jen syrová, aby se varem nic neponičilo/ ty vzácný látky.../a potom...dá se tké na zimu sušit..???...
plán na dnes ....jdu trhat bezinky ....zdravím Anriho martin11
...proběhlo to tak, že jsem proplel záhonek s jahodama....tam se jí daří nejlépe....umyl lístečky...a dal ...přidal ...zelenou do brambioračky...asi 5 dkg...
/ všimli jste si výrazu " brambioračka ":idea: /..
a dotaz. Nikde jsem se nedočetl, jestli se má jíst jen syrová, aby se varem nic neponičilo/ ty vzácný látky.../a potom...dá se tké na zimu sušit..???...
plán na dnes ....jdu trhat bezinky ....zdravím Anriho martin11
- A(&F)
- Zasloužilý člen
Re: šrucha
... mno, napsal jsem tam ... "používám za syrova ... nemá ráda vaření" ... ... a co se týče sušení, je to velmi nevalné, což je ale problém všech dužnatých rostlin ... to je jako chtít si nasušit listy z aloe nebo kaktus či okurku ... ... ale zkus to, a dej vědět !!! ...martin11 píše:...Nikde jsem se nedočetl, jestli se má jíst jen syrová, aby se varem nic neponičilo/ ty vzácný látky.../a potom...dá se tké na zimu sušit..???...
doplnění informací: ...
... Jak Omega 3 nenasycené mastné kyseliny pomáhají?
Omega 3 kyseliny jsou pro lidský organismus nepostradatelné. Tělo si je neumí vyrobit samo, takže je musí získávat z potravy nebo z potravinových doplňků. Tyto esenciální mastné kyseliny působí preventivně při projevech onemocnění srdce a cév – snižují riziko infarktu, mozkové mrtvice, potlačují zánětlivé procesy v těle, snižují riziko nádorových onemocnění a hladinu cholesterolu v krvi a tím brání ucpávání cév a výskytu vysokého krevního tlaku. Zlepšují psychický stav, paměť a imunitu. Působí jako krevní antioxidant. Podporují usazování vápníku v kostech, takže je velmi vhodné podávat rybí tuk i dětem, jejichž tělo je ve vývoji.
Ve zralém věku Omega 3 účinně pomáhá při překonávání psychických obtíží spojených se stresovými situacemi, předchází výskytu Alzheimerovy choroby a dalších stavů předčasné senility. Pomáhají bojovat s astmatem, bušením srdce, dnou, depresemi, schizofrenií, různými kožními onemocněními (ekzémy, lupénka), s menstruačními problémy a potížemi s prostatou, s onemocněním střev a s mnoha dalšími nejen civilizačními zdravotními obtížemi. ... ( http://www.nazeleno.cz/bio/zdrava-vyziv ... ckani.aspx ) ... ...
PeS: ... a jak Ti Martine chutnala ??? ... děsně mi připomíná jednu chuť z dětství, kdy jsme coby malí parchanti dlabali zelené bochánky plodů svlačce ...
(pozn: ... pokračování diskuze níže)
- A(&F)
- Zasloužilý člen
Čas angreštů nezralých ...
... takže vyrobme si "Angreštový sýr" ... teda proč se tomu říká zrovna sýr nevím, ale dá se to krájet, takže nechme tak ... ...
- 3 kila opláchlého nezralého trpkého angreštu bez zbytků květenství a stopek necháme 2-3 hodin máčet ve studené vodě ...
- po okapání je rozdrtíme a na slabém ohni za stálého míchání ohříváme až do změknutí ... (pro tyto ohřívaco-míchací operace je možno použít pekárnu na chleba, jenom se to díky množství musí dělat na dvakrát ... ...
- poté přidáme 2 kg cukru a vaříme do úplného zhoustnutí ...
- když zesklovatí a zbarví se v celém objemu do zelena, tak nalijeme do podlouhlých forem na biskupský chléb nebo na jelení hřbet ...
- po vychladnutí vyklopíme a zabalíme do potravinové fólie nebo alobalu
- šišku uchováváme v lednici nebo v hodně studeném sklepě (vydrží i půl roku, většinou ji ale dříve sníme ... ) ...
... mě osobně to nejvíc chutná jako slabý plátek na bílém chlebě lehce mázlé jemným bílým jojurtem (nebo hustou smetanou) s pár zrnky soli ... občas přidáváme pár slabých plátků k přírodně opečenému masu nebo do hustých borščových polévek ... kousek pro obvzláštnění chuti se dá ale použít i do jiných polévek či omáček ... ... A. ...
- 3 kila opláchlého nezralého trpkého angreštu bez zbytků květenství a stopek necháme 2-3 hodin máčet ve studené vodě ...
- po okapání je rozdrtíme a na slabém ohni za stálého míchání ohříváme až do změknutí ... (pro tyto ohřívaco-míchací operace je možno použít pekárnu na chleba, jenom se to díky množství musí dělat na dvakrát ... ...
- poté přidáme 2 kg cukru a vaříme do úplného zhoustnutí ...
- když zesklovatí a zbarví se v celém objemu do zelena, tak nalijeme do podlouhlých forem na biskupský chléb nebo na jelení hřbet ...
- po vychladnutí vyklopíme a zabalíme do potravinové fólie nebo alobalu
- šišku uchováváme v lednici nebo v hodně studeném sklepě (vydrží i půl roku, většinou ji ale dříve sníme ... ) ...
... mě osobně to nejvíc chutná jako slabý plátek na bílém chlebě lehce mázlé jemným bílým jojurtem (nebo hustou smetanou) s pár zrnky soli ... občas přidáváme pár slabých plátků k přírodně opečenému masu nebo do hustých borščových polévek ... kousek pro obvzláštnění chuti se dá ale použít i do jiných polévek či omáček ... ... A. ...
-
- Zasloužilý člen
jak chutnala....
...včera jsem požil podruhé...mám pocit, že zanedlouho bude vypletý záhon......Ve zralém věku Omega 3 účinně pomáhá při překonávání psychických obtíží spojených se stresovými situacemi, předchází výskytu Alzheimerovy choroby a dalších stavů předčasné senility. Pomáhají bojovat s astmatem, bušením srdce, dnou, depresemi, schizofrenií, různými kožními onemocněními (ekzémy, lupénka), s menstruačními problémy a potížemi s prostatou, s onemocněním střev a s mnoha dalšími nejen civilizačními zdravotními obtížemi. ... ( http://www.nazeleno.cz/bio/zdrava-vyziv ... ckani.aspx ) ... ...
PeS: ... a jak Ti Martine chutnala ??? ... děsně mi připomíná jednu chuť z dětství, kdy jsme coby malí parchanti dlabali zelené bochánky plodů svlačce ...
nejdříve dotaz....kolik té Omegy3 je ve 100 gr syrové čerstvě natrhané....neb jinak....kolik je denní doporučená dávka ??
no a jak chutná....mě osobně jako hlávkový salát, taková travnatá chuť...včera jsem pekl na ohni kuřeřízky a jako přílohu salátek ve složení šrucha 5 dkg, rajčata 20 dkg, libeček list 2dkg, ředkvička 10dkg, oregano, chili /minimálně/ oliva olej a bylinková sůl. no a na to nějaký dresink do hněda / soja omáčka/ pár kapek. 3 piva, hořčice z kremže...tak takto večeří ...martin11
- A(&F)
- Zasloužilý člen
Re: jak chutnala....
... no tak to je právě to, co nevím ... ... ale myslím, že u dospělého předávkování moc nehrozí ... jediné co mohu slíbit, že až zase budeme mít laborky, tak to zkusím zjistit ... (což však bude až počátkem května za rok ... ... ledaže bych zkusil nějakou rostlinu šruchy udržet při životě až do poloviny ledna, kdy budou tejdení zimní cvíčka ... ) ...martin11 píše:dotaz....kolik té Omegy3 je ve 100 gr syrové čerstvě natrhané....nebo jinak....kolik je denní doporučená dávka ??
-
- Zasloužilý člen
A(&F) píše:... no tak to je právě to, co nevím ... ... ale myslím, že u dospělého předávkování moc nehrozí ... jediné co mohu slíbit, že až zase budeme mít laborky, tak to zkusím zjistit ... (což však bude až počátkem května za rok ... ... ledaže bych zkusil nějakou rostlinu šruchy udržet při životě až do poloviny ledna, kdy budou tejdení zimní cvíčka ... ) ...martin11 píše:dotaz....kolik té Omegy3 je ve 100 gr syrové čerstvě natrhané....nebo jinak....kolik je denní doporučená dávka ??
...jojojo...nehrozí předávkování ale......nalistoval jsem starý herbář Matioliho / či jak se to píše / a tam sice o Omega 3 nepíšou, páč nevěděli že to existuje, ale ty ostatní účinky.....např...., že to potlačuje sexualní pud.... ....takže sice zdravej...ale třeba impotentní....příští týden to oskenuju a dám to sem...takže tak....hezký sex i s omegou 3 přeje kč
- A(&F)
- Zasloužilý člen
... sice Ti osobně můžu zaručit, že jsem na sobě nic takového nepozoroval, ba naopak ... ..... přesto mi to však nedalo, tak jsem zavolal Tadeášovi H., jestli by se nepodíval do svý pracovní kopie překladu Matthioliho, ale odbyl mne, že prý nemá zrovna čas ... no, příště až bude zase něco potřebovat on, tak ho rovnou pošlu do háje ... nebo aspoň do Hájku ... ...martin11 píše:...... ale ty ostatní účinky.....např...., že to potlačuje sexualní pud....
... nakonec mi nezbylo než abych zalovil u sebe knihovně a nahlídl do Janči-Zentricha ... ... a v dílu č. 6. jsem našel, že šrucha také mimo jiné snižuje krevní tlak, z čehož se dá usoudit, že jedině snad, pokud toho plevele nezřízeně sežereš dva kýble najednou, nebude se Ti pak možná dostávat "pneumatických principů" (popř. při "postavení" se Ti odkrví hlava a Ty následně upadneš do bezvědomí ... ) ...
... dále potom ti dva uvádějí, že Matthioli píše o užívání čerstvé šťávy při: zánětu ledvin, zánětu močových cest, vnitřních zánětlivých onemocněních, skorbutu (kurděje = nedostatek vit. C - viz poznámka), pálení žáhy a bolesti na prsou ... popř. na ty stejné nemoci se rovněž užívá též odvar připravený z 15 až 25g rostliny na 0,5 litru, který je účinný i pro čištění krve, při překyselení a plivání krve ... denně 3 lžičky šťávy nebo 2 šálky odvaru ... dále se portulák používal zevně formou obkladů při popáleninách a při likvidaci kuřích ok ... kuří oka a tvrdá kůže se potíraly ráno a večer čerstvou šťávou, po několika dnech kůže změkla a kuří oko se dalo poměrně snadno odstraniti ... a v prvních fázích paradentózy prospívá žvýkání portulákové nati 4x denně asi po 3 až 5 minutách ... ...
... A. ... ...
pozn.: ... víte že ??? ... V roce 1928 objevil maďarský chemik Albert Szent-Györgyi vitamin C, a zjistil, že se hojně vyskytuje v potravinách rostlinného původu. Zajímavé je, že drtivá většina savců si dokáže vitamin C sama vytvářet. Člověk spolu s morčetem představuje v tomto směru velice vzácnou výjimku. ... ... ... (zdroj: wikipedie) ...
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 258 poděkování
- Dostal: 213 poděkování
Matioli píše toto:Martin11 píše:..... ale ty ostatní účinky.....např...., že to potlačuje sexualní pud....
-
- Zasloužilý člen
matioli píše...
Zdravím cimirka....asi máme doma stejnou knihu / knihy jsou 3 / výše je to co jsem se dočetl./ cimirkovi /
, teďka čtu anriho s tím snížením krevního tlaku....asi jo ...v povětří s námi cloumáj tlakový změny, včera jsem opět pozřel cca 5-8dkg a protože vím , že mám nízkej tlak , tak to se mnou nějak mává..../ jsem nějak malátnej/, navíc jsem ještě povečeřel slepičí polívku jako česnečku, česnek také snižuje tlak...jsem nějak na nule....
trochu odbočím...jediný co mi tlak zvyšuje, je zpráva, že zdraží elektřina, páč němci vypnou atomky a my, ačkoli máme elektřiny dost tak zdražíme.....budu se muset co nejdříve vrátit k dokončení MM hezký den přeje všem martin11
, teďka čtu anriho s tím snížením krevního tlaku....asi jo ...v povětří s námi cloumáj tlakový změny, včera jsem opět pozřel cca 5-8dkg a protože vím , že mám nízkej tlak , tak to se mnou nějak mává..../ jsem nějak malátnej/, navíc jsem ještě povečeřel slepičí polívku jako česnečku, česnek také snižuje tlak...jsem nějak na nule....
trochu odbočím...jediný co mi tlak zvyšuje, je zpráva, že zdraží elektřina, páč němci vypnou atomky a my, ačkoli máme elektřiny dost tak zdražíme.....budu se muset co nejdříve vrátit k dokončení MM hezký den přeje všem martin11