martin11 píše:...... ale ty ostatní účinky.....např...., že to potlačuje sexualní pud....
... sice Ti osobně můžu zaručit, že jsem na sobě nic takového nepozoroval, ba naopak ...
..... přesto mi to však nedalo, tak jsem zavolal Tadeášovi H., jestli by se nepodíval do svý pracovní kopie překladu Matthioliho, ale odbyl mne, že prý nemá zrovna čas ... no, příště až bude zase něco potřebovat on, tak ho rovnou pošlu do háje ... nebo aspoň do Hájku ...
...
... nakonec mi nezbylo než abych zalovil u sebe knihovně a nahlídl do Janči-Zentricha ...
... a v dílu č. 6. jsem našel, že šrucha také mimo jiné snižuje krevní tlak, z čehož se dá usoudit, že jedině snad, pokud toho plevele nezřízeně sežereš dva kýble najednou, nebude se Ti pak možná dostávat "pneumatických principů" (popř. při "postavení" se Ti odkrví hlava a Ty následně upadneš do bezvědomí ...
) ...
... dále potom ti dva uvádějí, že Matthioli píše o užívání čerstvé šťávy při: zánětu ledvin, zánětu močových cest, vnitřních zánětlivých onemocněních, skorbutu (kurděje = nedostatek vit. C - viz poznámka), pálení žáhy a bolesti na prsou ... popř. na ty stejné nemoci se rovněž užívá též odvar připravený z 15 až 25g rostliny na 0,5 litru, který je účinný i pro čištění krve, při překyselení a plivání krve ... denně 3 lžičky šťávy nebo 2 šálky odvaru ... dále se portulák používal zevně formou obkladů při popáleninách a při likvidaci kuřích ok ... kuří oka a tvrdá kůže se potíraly ráno a večer čerstvou šťávou, po několika dnech kůže změkla a kuří oko se dalo poměrně snadno odstraniti ... a v prvních fázích paradentózy prospívá žvýkání portulákové nati 4x denně asi po 3 až 5 minutách ...
...
... A. ...
...
pozn.: ... víte že ??? ...
V roce 1928 objevil maďarský chemik Albert Szent-Györgyi vitamin C, a zjistil, že se hojně vyskytuje v potravinách rostlinného původu. Zajímavé je, že drtivá většina savců si dokáže vitamin C sama vytvářet. Člověk spolu s morčetem představuje v tomto směru velice vzácnou výjimku. ...
...
... (zdroj: wikipedie) ...