Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Newton a jeho zákony

Filosofie přírodních jevů.
Odpovědět
buky
Zasloužilý člen
Dal: 10 poděkování
Dostal: 20 poděkování

Akord

Příspěvek od buky »

Akord píše:
buky píše:Příklad z praxe: Velká parní lokomotiva - zdroj energie uhlí a kyslík. Procesem hoření proměníme energii na teplo a světlo, teplo promění vodu na páru a ta tlačí silou na píst a koná práci, čím lokomotiva dosáhne rychlosti např. 50km/h. A teť rázem odpojím od podvozku lokomotivy ohniště i kotel z párou čím demonstruji okamžitou strátu energie i síly. Bude schopna takáto lokomotiva která má zotrvační pohyb konat práci? Určitě ano. Tímto spochybňuju obecně uznávané definice.
Najprv spochybňuj svoje definície, až potom definície iných. Okrem toho si žiadne ešte nenapísal a to riadne motáš. Veď Ty hádam nevieš, na čo sa použije práca parného stroja v lokomotíve. Pripomeniem, pre jednoduchosť berme iba prípad po rovine.
1. Na zrýchlenie.
2. Na prekonanie valivého odporu.
No a tá Tvoja schopnosť lokomotívy konať prácu zotrvačnosťou, je tá istá práca, ktorá bola do zotrvačnosti uložená parným strojom v procese podľa bodu 1. pri jej zrýchlení. Ide teda o energiu naakumulovanú do zotrvačnosti.
Lokomotíva pri pohybe bez trenia tiež, žiadnu silu ani energiu ani kotol nepotrebuje, zase to mútiš, a nenapíšeš, na čo potrebuješ v lokomotíve tú silu. Rozbehnutá lokomotíva príliš kinetickú energiu nestratí, ak stratí po ceste svoj kotol. Miešaš dokopy pohybovú energiu celej lokomotívy s energiou pary v kotli, ktorá sa ešte na prácu nepremenila.

Toto je obecne prijatá definícia a ja tvrdím že to tak nie je.

Energia v tomto prípade uhlie a kyslík sa minie na prácu. Ak má lokomotíva zotrvačný pohyb, tak koná prácu, ale po kratšej dráhe čiže za kratší čas a preto zastane. Ak by tam nebolo trenie, tak by lokomotíva v zotrvačnom pohybe nekonala prácu a preto by nezastala.
Ak bude dochádzať k nepretržitej premene energie (uhlie, kyslík) na teplo, tak bude dochádzať aj k nepretržitej práci, čiže za neobmedzený čas.

Akord dokážeš oddeliť môj model od tvojho?
Miešaš to dokopy práve ty. Zopakujem ENERGIA je v tomto prípade kyslík a uhlie, ktoré zaniknú v nezvratnom procese horenia. Premenou tejto energie (horenie) získame silu v podobe pary, ktorá je schopná konať prácu a teda dostať lokomotívu do zrýchlenia čím následne môže vzniknú aj zotrvačný pohyb. Ak dôjde energia - uhlie alebo nebodaj kyslík tak je aj koniec nepretržitej práci a lokomotíva zastane v zotrvačnom pohybe.
To znamená že nejde o žiadnu NAAKUMULOVANÚ ENERGIU do zotrvačnosti. Proste energia zanikne v nezvratnom procese horenia a preto sa nemôže premieňať ani prelievať na inú energiu alebo prácu.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Re: Akord

Příspěvek od martin11 »

buky píše:
Akord píše:
buky píše:Příklad z praxe: Velká parní lokomotiva - zdroj energie uhlí a kyslík. Procesem hoření proměníme energii na teplo a světlo, teplo promění vodu na páru a ta tlačí silou na píst a koná práci, čím lokomotiva dosáhne rychlosti např. 50km/h. A teť rázem odpojím od podvozku lokomotivy ohniště i kotel z párou čím demonstruji okamžitou strátu energie i síly. Bude schopna takáto lokomotiva která má zotrvační pohyb konat práci? Určitě ano. Tímto spochybňuju obecně uznávané definice.
Najprv spochybňuj svoje definície, až potom definície iných. Okrem toho si žiadne ešte nenapísal a to riadne motáš. Veď Ty hádam nevieš, na čo sa použije práca parného stroja v lokomotíve. Pripomeniem, pre jednoduchosť berme iba prípad po rovine.
1. Na zrýchlenie.
No a tá Tvoja schopnosť lokomotívy konať prácu zotrvačnosťou, je tá istá práca, ktorá bola do zotrvačnosti uložená parným strojom v procese podľa bodu 1. pri jej zrýchlení. Ide teda o energiu naakumulovanú do zotrvačnosti.
Lokomotíva pri pohybe bez trenia tiež, žiadnu silu ani energiu ani kotol nepotrebuje, zase to mútiš, a nenapíšeš, na čo potrebuješ v lokomotíve tú silu. Rozbehnutá lokomotíva príliš kinetickú energiu nestratí, ak stratí po ceste svoj kotol. Miešaš dokopy pohybovú energiu celej lokomotívy s energiou pary v kotli, ktorá sa ešte na prácu nepremenila.

Energia v tomto prípade uhlie a kyslík sa minie na prácu. Ak má lokomotíva zotrvačný pohyb, tak koná prácu, ale po kratšej dráhe čiže za kratší čas a preto zastane. Ak by tam nebolo trenie, tak by lokomotíva v zotrvačnom pohybe nekonala prácu a preto by nezastala.
Ak bude dochádzať k nepretržitej premene energie (uhlie, kyslík) na teplo, tak bude dochádzať aj k nepretržitej práci, čiže za neobmedzený čas.

Miešaš to dokopy práve ty. Zopakujem ENERGIA je v tomto prípade kyslík a uhlie, ktoré zaniknú v nezvratnom procese horenia. Premenou tejto energie (horenie) získame silu v podobe pary, ktorá je schopná konať prácu a teda dostať lokomotívu do zrýchlenia čím následne môže vzniknú aj zotrvačný pohyb. Ak dôjde energia - uhlie alebo nebodaj kyslík tak je aj koniec nepretržitej práci a lokomotíva zastane v zotrvačnom pohybe.
To znamená že nejde o žiadnu NAAKUMULOVANÚ ENERGIU do zotrvačnosti. Proste energia zanikne v nezvratnom procese horenia a preto sa nemôže premieňať ani prelievať na inú energiu alebo prácu.
.buky, buky,..hochu hochu.....sleduji diskusi a poučky od Ilema a Akorda, docela dost jsem se poučil a pochopil , co mě nebylo dáno základním vzděláním....ale , když se na konci školení vyjádříš, že energie zanikne v nezvratném procesu hoření....tak nevím nevím.....co stebou chlapče....nepotěšil jste mne....ani já vás nepotěším...jak by řekl kantor prof. Hrbolek....píšu vám nedostatečnou......zdraví a ilemovi a akordovi za nevyčerpatelnou trpělivost děkuje martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
buky
Zasloužilý člen

Příspěvek od buky »

martin11 píše:
buky píše:
Akord píše:Najprv spochybňuj svoje definície, až potom definície iných. Okrem toho si žiadne ešte nenapísal a to riadne motáš. Veď Ty hádam nevieš, na čo sa použije práca parného stroja v lokomotíve. Pripomeniem, pre jednoduchosť berme iba prípad po rovine.
1. Na zrýchlenie.

.buky, buky,..hochu hochu.....sleduji diskusi a poučky od Ilema a Akorda, docela dost jsem se poučil a pochopil , co mě nebylo dáno základním vzděláním....ale , když se na konci školení vyjádříš, že energie zanikne v nezvratném procesu hoření....tak nevím nevím.....co stebou chlapče....nepotěšil jste mne....ani já vás nepotěším...jak by řekl kantor prof. Hrbolek....píšu vám nedostatečnou......zdraví a ilemovi a akordovi za nevyčerpatelnou trpělivost děkuje martin11 :lol:
Martine, život je boj a život bez boje strácí pro mňe smysl. Co se týče stavění prostudoval jsem i tvůj pístový mag. motor. Klobouk dolu martine, v tomto ohledu si pro mně vzorem. Divím se že se označuješ za karkulku červenou, nemáš se proč červenat.
Oceňuješ Akordovu a Ilemovu trpělivost, já taky ale je to nic proti tomu jakou měli se mnou trpělivost Tyso, Robopol i Akord. To byl názeř ! a hodně jsem sa tam naučil ohledem základům fyziky viz. http://www.post.sk/forum/ - fyzika. Ale víš jak spoznáš že máš pravdu? Přestanou se vyjadřovat k dané problematice, dělá se im nevolno a to je pro mně dobré znamení. Ale i přes moji nevědomost si ich ctím a teť to myslím upřimně a bez ironie.

A teť neco pro Akorda, ilema a ostatních.
Společne vidíme vlakovou soupravu která jede po kolejích setrvačním pohybem. Akord řekne: to je ale naakumulovaná energie! A já řeknu: to je ale práce!
Akord říká že postupně mine (promění) svou kinetickou energii na práci až vlak zastane. I napriek tomu že nedokáže dokázat vpraxi přítomnost energie v tom vlaku a ani jeho proměnu v práci. Dokážeme akorát změřit jakou silou dokáže vlak působit a za jaký čas = práce.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

...veřejně...jen pro BUKY...

Příspěvek od martin11 »

....já jsem výtvarník.....veškerá technika mě teče mezi prsty, neumím spočítat obvod kruhu... :oops: ...na to mám lidi....ale když po 14 ti dnech vysvětlování napíšeš, že se energie vypřila...či jak jśi to nazval....to už je moc i na mě....zcela chápu kam míříš...ale s některými veličinami, nebo jak to nazvat....nic neuděláš....prostě ....energie je nezničitelná..... :idea: ...prostě s tím nic neuděláš....a jak psal Ilem...energie má nejrůznější formy....a to o co se snažime...kdokoli jakkoli a kdekoli....a to v celém vesmíru...je jen jakákoli přeměna....
....jo a dík za pochvalu....těší mě , že mě nepřibíjíš na pranýř...i když...ten MM je nesmysl...to že to dělám souvisí s mým životním stylem....
....tak se na mě nezlob..za tu energii..s pozdravem...energie je nezničitelná...zdraví martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

buky píše:1. Ale víš jak spoznáš že máš pravdu? Přestanou se vyjadřovat k dané problematice, dělá se im nevolno a to je pro mně dobré znamení.
2. Společne vidíme vlakovou soupravu která jede po kolejích setrvačním pohybem. Akord řekne: to je ale naakumulovaná energie! A já řeknu: to je ale práce!
Akord říká že postupně mine (promění) svou kinetickou energii na práci až vlak zastane. I napriek tomu že nedokáže dokázat vpraxi přítomnost energie v tom vlaku a ani jeho proměnu v práci. Dokážeme akorát změřit jakou silou dokáže vlak působit a za jaký čas = práce.
1. To nie je správna filozofia lebo ak Ty pravdu nemáš, a nič neurobíš pre to, aby si sa dostal ďalej, tak len oberáš druhých o čas. To, že sa každý v takom prípade prestane vyjadrovať súvisí iba s tým, že nikto nemá nekonečnú trpezlivosť. Diskutujem iba preto, lebo ma zaujíma, či môže ešte stále ísť o nejakú chybu v pochopení fyzikálnych súvislostí. Predom nevylučujem aj iné teórie, ale na postavenie slušnej teórie treba byť neobyčajne dôsledný, hlavne v používaní a definovaní pojmov, no a to mi u Teba dosť chýba, ak by si hoci aj celú doterajšiu fyziku odmietol. Vtomto smere máš na inú použiteľnú teóriu takmer nulovú šancu.

2. Naakumulovaná energia sa premieňa na prácu na prekonanie valivého trenia. Je úplne jedno, či sa na tú prácu premieňa kinetická energia rozbehnutého telesa, alebo mechanický výkon parného stroja. Môžu sa navzájom dopĺňať v ľubovoľnom pomere. Očakávam pomaly, kedy mi povieš, že som to už konečne pochopil.

buky
Zasloužilý člen

Martin 11 - Akord

Příspěvek od buky »

Martin, na to že sa energie nezachovává ale zaniká a se neproměňují mezi sebou jsem nepřišel za 14 dní ale od zadání první témy: 22 - 02 2009. Aký zdroj energie poháňa vodnú turbínu?
Nakolik mně škola nebavila, tak jsem do této témy vešel bez akýchkoľvek skúseností o fyzike. A napodiv mně to chytlo.
Že MM je nesmysl? nebol by som si až tak istý :D

Akord už ma to naozaj nebaví vysvetľovať a argumentovať stále do kola, z ohľadom na moje vzdelanie to bol výkon nad moje sily.
Idem resetovať :lol:

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Re: Martin 11 - Akord

Příspěvek od Akord »

buky píše:Akord už ma to naozaj nebaví vysvetľovať a argumentovať stále do kola, z ohľadom na moje vzdelanie to bol výkon nad moje sily.
Idem resetovať :lol:
Takéto je riziko diskusie.

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Ilem

Příspěvek od Ilem »

buky píše: Ilem, ano energie resp. její proměna nám dává schopnost dělat práci. Přesne tak, zetrvačností letící těleso má schopnost konat práci a tedy není ani přítomná energie.
Tak na chvilku připustím, že máš pravdu. Mám tedy dotaz. Co tedy dává setrvačností letícímu tělesu schopnost konat práci, když to není jeho energie (kinetická):?:

"Dum spiro spero"
Ciceron
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Martin 11 - Akord

Příspěvek od Ilem »

buky píše:Aký zdroj energie poháňa vodnú turbínu?
Energie potenciální, česky polohová. Slovensky neviem.

"Dum spiro spero"
Ciceron
buky
Zasloužilý člen

Ilem i ostatní

Příspěvek od buky »

buky píše:
Akord píše:
1. Na zrýchlenie.

Miešaš to dokopy práve ty. Zopakujem ENERGIA je v tomto prípade kyslík a uhlie, ktoré zaniknú v nezvratnom procese horenia. Premenou tejto energie (horenie) získame teplo ktoré premení vodu na paru, táto je schopná konať prácu a teda dostať lokomotívu do zrýchlenia čím následne môže vzniknú aj zotrvačný pohyb. Ak dôjde energia - uhlie alebo nebodaj kyslík tak je aj koniec nepretržitej práci a lokomotíva zastane v zotrvačnom pracovnom pohybe.
Víte co je pro vás energie? Bůh, je všude okolo nás, už ho stačí jen dokázat :epray:

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Buky

Příspěvek od Ilem »

Nedočkal jsem se odpovědi. Tak znovu:
Co dává setrvačností letícímu tělesu schopnost konat práci, když to není jeho energie?

"Dum spiro spero"
Ciceron
1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Bůh je energie

Příspěvek od 1220 »

Ano s tím lze souhlasit. Pokračuj.
K.

buky
Zasloužilý člen

Re: Ilem i ostatní, a znovu

Příspěvek od buky »

Model ktorý spochybňuje zákon zachovania energie.

Parný rušeň.

Energia v tomto prípade uhlie a kyslík sa minie na prácu. Ak má rušeň zotrvačný pohyb, tak koná prácu, ale po kratšej dráhe čiže za kratší čas a preto zastane. Ak by tam nebolo trenie, tak by rušeň v zotrvačnom pohybe nekonal prácu a preto by v nekonečnom zotrvačnom pohybe pokračoval .

Zopakujem ENERGIA je v tomto prípade kyslík a uhlie, ktoré zaniknú v nezvratnom procese horenia. Premenou tejto energie (horenie) získame teplo ktoré premení vodu na paru, táto je schopná konať prácu a teda dostať rušeň do zrýchlenia čím následne môže vzniknú aj zotrvačný pohyb. Ak dôjde energia - uhlie alebo nebodaj kyslík tak je aj koniec nepretržitej práci a rušeň zastane v zotrvačnom pracovnom pohybe.
To znamená že nejde o žiadnu NAAKUMULOVANÚ ENERGIU do zotrvačnosti. Proste energia zanikne v nezvratnom procese horenia a preto sa nemôže premieňať ani prelievať na inú energiu alebo prácu.[/quote]

Platí to i pre letiace teleso.

Tuco
Zasloužilý člen
Dostal: 10 poděkování

Re: Ilem i ostatní, a znovu

Příspěvek od Tuco »

buky píše:...To znamená že nejde o žiadnu NAAKUMULOVANÚ ENERGIU do zotrvačnosti. Proste energia zanikne v nezvratnom procese horenia a preto sa nemôže premieňať ani prelievať na inú energiu alebo prácu.

Promiň, ale zdá se mi, že se teoreticky snažíš vyvrátit to, co bylo miliónkrát ověřeno praxí. To, čemu ty říkáš definice, je totiž popis uskutečněných pozorování. Kdyby to bylo skutečně jinak, jak by se potom mohlo stát, že veškerá zařízení navržená v souladu s a na základě "staré a špatné definice" bez problémů a podle očekávání fungují? Vždyť podle ní jsou programovány i algoritmy různých simulací a modelů, které se rovněž realitě přibližují. Nepřijde ti to divný?

buky
Zasloužilý člen

Velmi trefná otázka.

Příspěvek od buky »

Tuco píše:
buky píše:...To znamená že nejde o žiadnu NAAKUMULOVANÚ ENERGIU do zotrvačnosti. Proste energia zanikne v nezvratnom procese horenia a preto sa nemôže premieňať ani prelievať na inú energiu alebo prácu.

Promiň, ale zdá se mi, že se teoreticky snažíš vyvrátit to, co bylo miliónkrát ověřeno praxí. To, čemu ty říkáš definice, je totiž popis uskutečněných pozorování. Kdyby to bylo skutečně jinak, jak by se potom mohlo stát, že veškerá zařízení navržená v souladu s a na základě "staré a špatné definice" bez problémů a podle očekávání fungují? Vždyť podle ní jsou programovány i algoritmy různých simulací a modelů, které se rovněž realitě přibližují. Nepřijde ti to divný?
Nejsem matematik, ale skus zaměnit W nebo J za N/m.
Teorie je energie a jejich záměna mezi sebou.

Odpovědět

Zpět na „Universum“