JOVA píše:Nějakou dobu sleduji vaší debatu o VN a jeho využití při rozkladu vody. Možná se budu ptát jako trubka, ale pořád nechápu, jak to VN napětí chcete použít. Pokud ho pustíte do vody přímo, odpor vody ho srazí skoro na nulu. Pokud by jste chtěli zůstat na úrovni trvalého VN muselo by se to živit proudem z malý elektrárny.
Pokud se použije pulsní VN třeba z cívka do auta která je buzená přes kontakt přerušovače nebo jinak, naindukuje se na ní sice VN napětí, ale pochybuju, že energie VN v pulsu je dostatečná, aby jí odpor vody opět nesrazil skoro k nule.
Píšu tu stále o VN a jeho velikosti při průchodu vodou. IV píše, že se nedá nahradit mech. přerušovač… „TO JISKRENI s kombinací cívky vyrábí totiž vysokofrekvenční kmity, které jsou v hustém spektru MHz…“ Nechci se tu bavit o tom zda díky mechanickému přerušovači vzniká lepší VN než při buzení s transistory, jen se ptám jak to VN chcete použít. Pořád mi totiž vychází, že jeho velikost při průchodu vodou spadne na úroveň nn, možná obohacenou díky jiskře na přerušovači o směs různých VF ruchů, ale v žádném případě to už nebude napětí VN. Tak se ptám proč stále to VN? Dočkám se i jiné odpovědi než té že VN používá ten a ten z USA tak proto?
Také jsem o tom hodně přemýšlel a dospěl jsem k závěru, že se jedná o onu Mimem tolikrát zdůrazňovanou a nikdy nevysvětlenou kapacitu. Všiml jsem si, že u některých aut je kryt zapalovací cívky odizolován od zbytku vozu. Podle našich vžitých představ by takové auto nemělo fungovat, protože se nemá kudy uzavřít obvod. A přece jede. Jediné, co mě napadlo, že VN se přenáší kapacitně. (Iv už někde psal, že jak se spustí VN, je ho všude plno). Také tu již bylo několikrát citováno, že se žádná část obvodu nesmí uzemnit, a to ani přes sondu osciloskopu. Takže moje vysvětlení je takové, že celý vyvíječ visí kdesi ve vzduchu na nějakém potenciálu. Dostane VN šok, který se v něm nějakým způsobem šíří a u toho zničí ochrannou bariéru vody. Proto nezáleží na proudu, ale na napětí, jak píše Gewo. Celý vtip je v tom, naučit se myslet jinak, než jsme zvyklí.
To je můj názor, ale možná je to úplně jinak. Doufám, že se k tomu vyjádří někdo, kdo už má nějaké pokusy za sebou.