...o lepidlech na magnety víme...děkujeme za připomínku...martin11

dále Karban napsal:Karban píše:martin11:
Ještě bych jen dodal, že varianta s gravitací je rovnocenná, tj. platí, že i místo těch magnetů stačí použít jen kombinaci gravitace a vhodných předmětů správné váhy.
Martin11,Gromit,Poota a další co mají rádi hračky, velice s Vámi sympatizuji, ale stále není jasné co jsem chtel napsat, treba jsem to napsal 3x pokaždé ruzným zpusobem, protože mi na tento argument zatím nikdo neodpovedel, ani jedna odpoveď se netýkala podstaty uvedené veci.martin11 píše:.uvědomuji si, že prstenec...statorový toroid....klidně může být i samostatně...!!!!....volně otočný....nelze ho přirovnávat ke statoru el motoru, protože zde v mag motoru písty působí vždy kolmo na stěnu toroidu. A protože tento toroid v každém okamžiku, tedy jestli se točí nebo stojí má stejné vlastnosti, zvláště , pak , když pole ...magnetické se s pohybujícím toroidem nepohybuje....není třeba vubec tento problem řešit...
A proč ti tam vlastně ta tangenciální síla tolik chybí? Já žiju od začátku v domnění, že prstenec je homogenní prstenec právě proto, aby se do systému nevnášely izolovaný síly od izolovaných statorových magnetů na clonu právě v tom tangenciálním směru (tady by asi bylo dobře kdyby mě Martin11 nebo Gromit případně opravili). Přímočarý pohyb pístů v radiálním směru se přeci převádí na rotační pomocí klikového mechanismu (síla + rameno = moment) jako u každého pístového motoru.Akord píše: Radiální síly prece nikdy žádný rotor do pohybu neuvedou, i když jsou v ruzných uhlech a časech ruzné. Pouze se vektorove v daném čase sčítají. Chybí tam jakákoli složka výslední tangenciální(tečné,obvodové) síly na prstenec. Protože prstenec je v tangenciálním smeru naprosto homogenní.
Toto je práve ten omyl. Rozdíl je v tom, mezi čím pusobí ta síla. Jen to plete, nic víc, chce se na to porádne se podívat. Znám detailne mnohé hydraulické čerpadla, jsou tam podobné mechanismy. Obrázek je jenom podobný, ale v principu zásadne odlišný. Nabízím další analogii, kterou jsem napsal Gromitovi, ale se mu príliš nelíbila (zároveň odpoveď pro Tuca):martin11 píše:..přes klik. mechanismus hvězda motoru se přenáší na kliku, která otáčí tou clonou...
Já to točení prece nepožaduji. Jen jsem tím, že se muže volne točit chtel poukázat na to, že na nej nepusobí žádná otáčivá síla. Prečti ten príklad s kolotočem pomalu a po jednom slove. O klikový mechanismus vubec nejde, a navíc princip není stejný, jako princip hvezdicových a jiných motoru, tam s tím není nejmenší problém. Na tomto principu žádný mechanický motor neexistuje, ani by existovat nemohl ze stejného duvodu. Nedelám si z vlákna žerty.Tuco píše:Když mě pořád nejde do hlavy proč chceš, aby se ten toroid točil?