Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Magnetické Motory

Magnetické motory, apod.
Odpovědět
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Magnetické Motory

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Slavek Krepelka píše: Chvíli si pomaluju a pokud se mi to bude líbit, přihodím to sem. Napadlo mne totiž, jak by to možná šlo vojet.
Prdlajz :oops:
Ahoj, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Memphis333
Nový člen
Dal: 10 poděkování

Příspěvek od Memphis333 »

to nikdo z vas nepostavil este funkcny motor ? tak o com tu diskutujete uz niekolko rokov?

jeff
Zasloužilý člen
Dal: 33 poděkování
Dostal: 95 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jeff »

Memphis333 píše:to nikdo z vas nepostavil este funkcny motor ?
Rádi by jsme ho postavili. můžeš nám nějak pomoci?

Jeff

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

Třeba tohle: ...zajímalo by mě, jestli to překoná ten kritický bod díky tomu že se nějaká část té pohybové energie uloží do odstředivé síly jako u setrvačníku.

zdarec....už jsme zde o tomto problemu několikrát hovořili....tklé jsem si sestrojil svoji "cvičnou" V gate
a zkoumal jak to zacyklit....nejde to...tedy mě to nešlo :oops: problém je právě v tom malém impulzu energie, kdy se musí dostat magnet do brány....jen to malé postrčení je právě tolik energie, která tam / v té bráně/ zase zůstane...žádnou energii "navíc" to nemá sílu kamkoliv akumulovat, páč žádná navíc není....budeme na to muset "jinak" :ethink: m11 :D

pro memphis..."něco" jsem postavil, ale magnety jsou moc silné / neodymy/ tak se musím vrátit k feritům....viz magnetické pístové motory ...tady na foru...tak se podívej.... :idea:

... věřím, že se " TO " povede ......
minsc
Starší člen
Dal: 11 poděkování
Dostal: 55 poděkování

Příspěvek od minsc »

Ahoj martine, právě tady v tom případě mě to zarazilo - energie "navíc" tam evidentně je, protože se to kutálí do kopce. A nahoře to má díky gravitaci větší polohovou energii než dole. V tom nevidím problém, pokud to není podvod, nebo tam není fígl v tom, že se něco postupem času zmagnetuje nebo naopak odmagnetuje. S tím zacyklováním, potažmo praktickým využitím, to je asi poněkud horší. Teoreticky je možné nasbírat relativně hodně energie, na velmi dlouhé dráze, ale technické řešení by muselo být poněkud...kolosální :evil:

Jsem hrozně chudej, a tak hraju automaty abych měl hodně peněz.
martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

...je mě líto, ale "samo" se to do kopce nekutálí a dokonce to ani neakumuluje energii. sice nám to tak připadá, ale to co "jako" vidíme nás nesmí ošálit.no není problém několik magnetů z kuch. linky a doma na stole si to sestavit....po týdnu "usilovného" bádání dojdeš k poznání :idea:
každý kdo by chtěl vyrobit MM by tady na tomto měl se začít učit. Prostě, "něco" je jinak, než bychom si přáli :idea: m11 :D

django1
Zasloužilý člen
Dal: 4 poděkování
Dostal: 60 poděkování

Příspěvek od django1 »

To jsou zase pindy.....
Samo se to kutálí, stejně jako kámen sám padá volným pádem.
Magnet ve " spodní " části dráhy má polohovou energii stejně jako kámen ve vzduchu v ruce než ho pustíš.
Obojí dělá to samé - hledá rovnováhu.
Odvez si V-gate do vesmíru a náhle nebudeš mít nahoře a dole. Stejně magnet odjede ke správnému konci dráhy, tak jako kámen spadne na zem.

Potíž je v chápání " polohové " - lépe " potenciální " energie. Potenciální - tedy možná energie je jen vyjádření toho, kolik práce by mohl vykonat kámen ležící na zemi, pokud bychom pod ním vykopali jámu a on by do ní spadl.
Kolik práce by mohl vykonat kámen, který vyneseme do výšky a pak pustíme.
Kolik práce by mohl vykonat magnet, pokud jej doneseme na správnou vzdálenost od jiného magnetu. Musíš si prvně správně nadefinovat vztažnou soustavu. Teprve potom v ní můžeš spřádat teorie.

Zkus se podělit o své zkušenosti namísto hlásání své pravdy. Jsem huhu
martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

....hele, nechci se s tebou hádat...už vůbec ne o fyzice matematice atd....vůbec tomu nerozumím :oops: / se mnou se můžeš tak bavit o výtvarnu, umění atd.../
Magnety mám jako hobby, něco jsem okoukal, něco si sám osahal, něco je "zatím" na papíru, pístový motor...mnozí ho viděli je rozparcován :idea: a z technických důvodů...moc silné magnety, tzatím nelze nic zkoušet.
To co píšeš je asi pravda, ale "papír snese všechno" Zkus si to sestrojit, zvláštní výbavu nepotřebuješ. Mám obavu, že "pouze" teoretizuješ, což je na jednu stranu dobře, ale v praxi je to "jaksi" jinak...tak nevím, kde je pravda :idea:
A k V gate. To co vídáme na různých videích na netu jsou sice zdařilé pokusy....ale vždy vidáíme jen jakousi část pokusu. bohužel ten kousek energie který je potřeba k uskutečnění toho "zázraku" buď není vidět, nebo ho často přehlídneme....takže tak....to jsou mé "pindy"...dělej a rozhoduj jak chceš. zdraví :pivko: m11 :D

jeff
Zasloužilý člen
Dal: 33 poděkování
Dostal: 95 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jeff »

S Véčkem jsem si hrál minulý rok a náhodou pěkně funguje, na rovině do kopce v pohodě přejede dvě i tři véčka za sebou. Potíž je jen v tom, když se rovina zakřiví, úplně to tomu vezme sílu a zleniví to. Praktický motor, který by měl utáhnout alespoň své ztráty by musel mít hodně velký průměr rotoru, aby to co nejvíce připomínalo tu rovinu.

Jeff

martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

jojojo....dovede "TO" projet i více Véček...jen to neumíme zacyklit/ nechtěl jsem pnapsat, že to nejde :oops: / páč to třeba jde, ale my to neumíme...jediné jaby to"teoreticky" šlo zacyklit by bylo postavit dráhu kolem Zeměkoule, aby na kuličku působila gravitace, nebo dráhu postavit uvnitř duté koule a tuto roztočit...jako na centryfúze...aby na kouli, která postupuje V gatem působila odstředivá síla / což by bylo teoreticky možné leč neproveditelné, páč koule v Bráně by byly chvilku blíže vetšímu nebo menčímu přetížení.....tak....přátelé , zkoušejte, třeba se někdo trefí do řešení :hip: ....m11 :D

buky
Zasloužilý člen
Dostal: 20 poděkování

Příspěvek od buky »

django1 píše: Kolik práce by mohl vykonat kámen, který vyneseme do výšky a pak pustíme.
Kolik práce by mohl vykonat magnet, pokud jej doneseme na správnou vzdálenost od jiného magnetu. Musíš si prvně správně nadefinovat vztažnou soustavu. Teprve potom v ní můžeš spřádat teorie.
Tady se klidně poperu.
Když zvednu kámen do výšky, tak půjde o mgh, podle učebnice o gravitační potenciální energii. Nato aby kámen konal práci nepotřebuju žádnou energii, ta je potřebná na zvednutí kamene do výšky. Jde tedy o gravitační potenciální práci. Nevím ale proč se tedy považuje gravitační pole za konzervativní - statické, to platí i pro pole magnetické. Při permanentnícch magnetech ale máme možnost většího experimentování a z mého pohledu chybného pohledu na rovnováhu sil, resp. stav pokoje.
Záleží na experimentu.

django1
Zasloužilý člen

Příspěvek od django1 »

Například?

buky
Zasloužilý člen
Dostal: 20 poděkování

Příspěvek od buky »

Tak například u kamene položeného na povrchu.
Dnešní ortodoxní fyzika nepřipouští stav pokoje bez pŕítomnosti dvou stejných sil opačně orientovaných. Když je těleso položené na podložce, tak prej působí proti gravitační síle stejně velká reakční síla podložky, když tam podložka nebude, tak půjde o reakční sílu země.
To znamená, že reakční síla podložky nehraje žádnou roli a ve směru této pseudoreakční síly nemůže ani těleso zrychlit.

Ale když budou na jednoduché kladce zavěšené dvě stejná závaží, tak můžeme mluvit o dvou stejných opačně orientovaných tíhových silách, protože ak ak jedna s tíhových sil bude menší, tak může závaží zrychlit ve směru větší tíhové síly. To může platit v obou směrech.

U permanetních magnetů je to obdobné, i když u SMOTU nedokáži posoudit o co přesně jde. Proto si myslím, že ak dokážu při magnetech najít dvě síly, tak následně stačí objevit experiment, který dokáže permanentně narušit rovnováhu obou sil, to znamená zacyklení, resp. konání nenulové práce bez donání energie z venčí :smoke:
S praxe ale mám skušenost, že to vůbec není jednoduché :bhead: :dknow:

django1
Zasloužilý člen

Příspěvek od django1 »

Podložkou je i země. Není v tom rozdíl.

U dvou závaží tvrdíš, že pokud se naruší rovnováha, jedno se pohne. To samé platí u podložky/země. Stačí rozmočit hlínu na bahno a závaží se pohne. (nebo rozmrzne voda ) Změnil jsi jednu sílu na menší změnou viskozity materiálu.

Smot je lineární motor. V-gate je pochopitelnější, tam narůstá intenzita pole. I zeměkoule jednou spadne na slunce ( pokud slunce dřív nevyhoří ). ISS by dávno spadla na zem, pokud by se neprováděly korekce dráhy. Čím menší tělesa na pokus používáš, tím rychlejší změny se dočkáš. To dokazuje i pomýlenou Bohrovu teorii o stavbě atomu. Dneska už ani fyzici neuvažují o tomto modelu. Na základních školách se to učí, protože to je představitelné a základní vztahy ( chemické vazby, energetické projevy ) to nepoškozuje. Složitější věci se nedají představit, pokud neovládáš pokročilou matematiku. Prostě neodpovídají ničemu, co kolem sebe vidíš a tím pádem si umíš představit.

Pokud jde o magnety, je to horší o to, že dodnes nevíme, co magnetizmus způsobuje a jaké jsou jeho projevy. Rozhodně nejsou přímočaré a rozhodně nejsou takové, jak nám ukazují piliny. Interakce magnetických polí může být stejně pevná, jako střet dvou tuhých látek, ale i velmi flexibilní. Na konci magnetických drah zpravidla dochází k zachycení běžce a jeho vymanění z pole je energeticky náročnější než " potenciální " energie tímto získaná.
Klíčem se zdá být tzv. clonka - tedy feromagnetický materiál, který pole zdeformuje. Jenže i na jeho vnoření a vytažení z pole je třeba energie. Slibně se vyvíjí dynamická clonka tvořená prachem feromagnetika. I tato cesta může být slepá.

Co tu dává naději je fakt, že stále nevíme co je příčinou magnetizmu a gravitace.
I kdyby nositelem gravitace byl Higsovo Bosson, nevíme, jak jej stvořit a jak zaniká. O magnetizmu nemluvě. Takže ring je stále volný. Ale to, co popisuješ ty vypadá na nepochopení, nebo nedostatek vědomostí.

Magneto
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 26 poděkování

Příspěvek od Magneto »

django1 píše: ...Pokud jde o magnety, je to horší o to, že dodnes nevíme, co magnetizmus způsobuje a jaké jsou jeho projevy.
Co tu dává naději je fakt, že stále nevíme co je příčinou magnetizmu a gravitace...
Sorry Django1, ale mám pocit, žes zažil totální výpadek paměti o tom, co se tu už x-krát probíralo (gravitaci vynechávám):
- magnetizmus způsobuje spinový a dráhový moment elektronů (ty svou rotací vytváří elementární magnetický dipólový moment - neboť, jak známo, pohybem elektrického náboje vzniká magnetické pole a rotace je také pohyb)
- elektrony přitom mají nenulovou hmotnost
- to znamená, že od někud berou energii
A právě o to nám jde - elektrony násilně uspořádané v krystalické mřížce během výroby magnetu vytváří spojenými silami (díky nemožnosti vnitřního uspokojení) vnější pole přesahující hranice materiálu. A přesně tam je můžeme využít, pomocí protikladů (opět násilně, ale tentokrát v našem makroskopickém měřítku).

Zdraví :o)

Magneto

Odpovědět

Zpět na „Magnetismus“