Nepochopil jsi.django1 píše: To samé platí u podložky/země. Stačí rozmočit hlínu na bahno a závaží se pohne. (nebo rozmrzne voda ) Změnil jsi jednu sílu na menší změnou viskozity materiálu.
Ale to, co popisuješ ty vypadá na nepochopení, nebo nedostatek vědomostí.
Když rozmočíš hlínu, tak závaží se pohne vždy jen ve směru gravitační síly, nikdy nedojde k pohybu proti gravitační síle, tak jako je to u dvou závaží zavěšených na jednoduché kladce.
Proto neustále dělám s magnetama na principu nerovnováhy dvou sil.
Moje vědomosti opravdu nejsou veliké, ale postačují na to aby jsem dokázal dělat rozdíl mezi matematickou abstrakcí a skutečným fyzikálním princípem. Jinak řečeno matematika není v souladu s přírodním zákonem.
1. Těleso položené na povrchu země je gravitační statická silová interakce mezi tělesi Fg = m . g. Těleso propadne přes povrch a = F/m, (nedostatečná rovnice) takzvaná dynamická gravitační silová interakce
2. Dvě stejná závaží zavěšené na kladce Fg1 = - Fg2. Porušení rovnováhy dvou tíhových sil opačně orientovaných Fg1 > - Fg2 = práce (W = F .s)
To může platit i při permanentních magnetech.
A můžu pokračovat, ale spíš to patří do sekce Newton a jeho zákony. Zatím mi postačují na experimenty vlastní pacičky a selskej rozum na rozdíl od Magneta, ten je o pořádny kus ode mne dále a umí o magnetech opravdu hodně.