Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Výživa pro člověka a Zemi

Přístroje, nápady a rady pro udržení zdraví.
Odpovědět
Comenius
Stálý člen
Příspěvky: 43
Registrován: stř 21 úno 2007 12:36
Bydliště: Praha
Dostal: 2 poděkování

Slovíčkaření, ale ze školy už jsme dlouho...

Příspěvek od Comenius »

Asi je řeč o tom, že uhlohydrát je v češtině uhlovodan ( škrob, cukr)


Naděje na obecné světlo, u konce dnů, je nepochybná.
Uživatelský avatar
Denny
Zasloužilý člen
Příspěvky: 440
Registrován: ned 27 zář 2009 15:24
Bydliště: Bruntálsko
Dal: 6 poděkování
Dostal: 14 poděkování

Výživa pro člověka a Zemi

Příspěvek od Denny »

WOLFGANG SPILLER
Léčitel Wolfgang Spiller založil roku 1985 Schwarzwaldskou kliniku ve Villingenu. Na této klinice mají pacienti denně na jídelníčku syrovou stravu bez živočišné bílkoviny. Přirozený léčivýpostup a pečlivá psychologická péče doplňují celkovou koncepci léčení. Ačkoliv Schwarzwaldská klinika léčí všechny nemoci, specializuje se zvláště na oblast neurodermitidy a alergií. Její výsledky léčení, které nejsou nikdy dosažitelné běžnými metodami, hovoři jasným jazykem.
Wolfgang Spiller vidí hlavní příčiny rostoucího počtu onemocnění lidí alergiemi a neurodermitidou ve vysokém obsahu živočišných bílkovin v potravě a v její denaturaci. Také jeho úspěchy v léčení dodávají těmto tezím na přesvědčivosti./21 ,46/

EDMOND BORDEAUX SZEKELY
V roce 1927 narazil student teologie Szekely v tajných archivech Vatikánu na spisy esejců, onoho prakřesťanského bratrstva, ke kterému patřili také Ježíš a Jan Křtitel. Nadšen obsáhlými znalostmi esejců o výživě, přírodním léčení, psychologii a duchovnosti, věnoval se Szekely nadále šíření tohoto myšlenkového bohatství. Roku 1928 založil v Paříži společně s francouzským držitelem Nobelovy ceny za literaturu Romainem Rollandem Biogenickou společnost, jejímž úkolem bylo uplatnění a šíření nauk esejců pro blaho všeho stvoření. Během svých cest po pěti kontinentech si Szekely potvrdil u všech zdravých přírodních národů hodnotu vegetariánské stravy tak, jak ji praktikovali esejci. Ve svém centru Rancho La Puerta v Mexiku přivedl Szekely přes 123.000 lidí k vegetariánské,
především syrové stravě. Toto je zdaleka největší počet lidí, kteří byli kdy zapojeni do pokusu s výživou. Velké úspěchy v obnovení zdraví dosažené jeho studenty činí z Edmonda Bordeaux Szekelyho muže s největšími léčitelskými úspěchy a s největšími zkušenostmi v dějinách léčení výživou.
Během 33 let, kdy v Rancho La Puerta poskytoval svou pomoc lidem hledajícím zde pomoc ke zdraví a školil své žáky, se Szekely nikdy nesetkal s nikým, komu by bezmasá strava nepřinesla velký prospěch. Svými více než 80 knihami o esejcích, svými přednáškami a Biogenickou společností zanechal Szekely světu dílo nevyčíslitelné ceny.147-52/

ANN WIGMOROVÁ
Ann Wigmorovou vychovala v Litvě její babička, která ji seznámila s léčivými silami přírody a přirozeným stravováním. Když pak Ann přijela ke svým rodičům do Ameriky, následkem nezvyklé a nepřirozené stravy těžce onemocněla. Trpěla rakovinou, polyartritidou a šesti dalšími těžkými nemocemi. Lékaři se již vzdávali všech nadějí, když si Ann vzpomněla na rady své babičky. Pomocí vegetariánské syrové stravy se jí podařilo zdraví zcela obnovit. Od té chvíle se začala
věnovat šíření vědomostí o přirozeném stravování a odpovídajícímu způsobu života. Roku 1963 založila v Bostonu Hippocrates Health Institute, v němž se využívá veganské syrové stravy,přirozených léčivých postupů, dechových cvičení, jógy, meditace a pozitivní životní orientace pro zvýšení kvality života hostů a pacientů. Ann se postavila proti požívání masa, ryb, vajec a mléčných výrobků. Čistě rostlinná syrová strava způsobila u mnoha těžce nemocných pacientů v Hippocrates
Health Institute pravé zázraky. Také pacienti trpící rakovinou, kteří byli svými lékaři již odepsáni, se uzdravili, opět díky pokynům Ann Wigmorové. Ann Wigmorová byla sama nejlepším příkladem účinnosti toho, co učila. Ve věku 80 let byl pro ni pracovní den trvající 16-20 hodin samozřejmostí.153-57 /

DR. GABRIEL COUSENS
Jako mladý lékař došel Gabriel Cousens pod vlivem Paavo Airoly, známého experta na výživu, k novým názorům týkajícím se příčin civilizačních chorob. Již velmi brzo se začal zajímat především o účinky výživy na duchovní stav člověka. Během své praxe lékaře, psychiatra a učitele meditace v Americe, Evropě a Asii byl utvrzen v tom, že strava bez masa je velmi užitečná nejenom pro tělesný ale také pro duchovní rozvoj člověka. Dr. Cousens mohl jako první dokázat, že masitá strava vede k jednostranné aktivaci spodních čaker (jemnohmotných energetických center na páteři), přičemž pro harmonický duchovní stav je zapotřebí stejnoměrná aktivace všech čaker. Zkušenosti s jemnohmotnými energiemi přivedly dr. Cousense ke koncepci SOEF, pomocí níž je možné jednoznačně vysvětlit výhody vegetariánské stravy také v jemnohmotné oblasti. Hluboko zasahující souvislosti mezi výživou a duchovním rozvojem člověka vysvětlil dr. Cousens jedinečným způsobem ve své knize "Spiritual Nutrition and the Rainbow Diet". Tato kniha .představuje mezník v dějinách vědy o výživě a pro lidi znamená také velkou příležitost k získání prakticky využitelných poznatků pro rozvoj vlastního vnitřního potenciálu. /58-60/

DR. MICHAEL KLAPER
Dr. Klaper by si byl ve svém dětství asi nikdy nepomyslel, že se jednou stane jedním z nejvýznamnějších představitelů veganské výživy v Americe. Vyrůstal totiž na mléčné farmě a proto i po ukončení studií medicíny byly pro něho mléko a sýr hlavními potravinami. Během své lékařské praxe na úrazovém oddělení jedné nemocnice v Kalifomii si Klaper stále častěji všímal špatného krevního obrazu pacientů, kteří krátce před odběrem krve jedli maso nebo mléčné produkty. Naproti tomu krevní obrazy pacientů, jejichž posledním pokrmem byla rýže a zelenina ( což bylo v mnoha případech vzhledem k velkému podílu Asiatů v této oblasti), byly zcela normální. Toto zjištění přimělo dr. Klapera k tomu, aby znovu přezkoumal své názory na výživu a také své vlastní výživové návyky. Poznatky, které za několik let nashromáždil ho utvrdily v přesvědčení, že nejlepší strava pro člověka pochází z rostlinné říše. Takto např. zjistil, že u více než 90 % jeho pacientů byla po převedení na veganskou stravu trvale odstraněna nadváha, vysoký krevní tlak a alergie.
Dr. Klaper také podstatně přispěl k tomu, že mohla být nevyvratitelně dokázána hodnota veganské výživy pro matky a děti. Díky svým přednáškám, seminářům a knihám patří dnes dr. Klaper k nejrenomovanějším představitelům zdravé, humánní výživy, šetřící životní prostředí v USA./61,62/


Dal bych všechno co vím, za tisícinu toho, co neznám - "Denny"
1220
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1719
Registrován: úte 09 led 2007 12:49
Bydliště: Praha
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

napiš Pepo,

Příspěvek od 1220 »

Co těm veganům bylo a jakou měli etiku, jak to vidíš Ty ?
Co jsem viděl já byla vždy přechodová období, kdy se může sesypat všechno, pokud není člověku jasné, odkud jde a kam.
Vždycky to někdo překoná a někdo toho není schopen vůbec.
Pokud se změnou stravy nepřijde změna myšlení nic podstatného se stát nemůže a získaná hypercitlivost se obrátí proti člověku, protože mu posléze může vadit ale úplně všechno .
Nejbolestnější je změna modelu uvažování, nikoli změna stravy./ ta obvykle přichází dodatečně/
To, že někdo nepojídá skoro žádné živočišné bílkoviny z něho lepšího člověka udělat nemůže.
A naopak lecjaký pojídač čehokoliv může vyučovat etikoterapii i rozkolísaného vegana.
Ostrá měřítka to není pravý ořechový.Pro někoho pohádka , že ano, protože neví co je možné, pro jiného realita všedního dne.
Hmmm.


..........................
Pokud někdo hodlá přes výživu postoupit možná by měl číst Rudolfa Hauschku
Minimálně 2 jeho knihy byly přeloženy do češtiny.
jsou tam dost podrobně rozebrány "pohádky" o vlivech rostlin na člověka když je jí, když je nejí, o vlivech " nerostů"
na rostliny, o vlivech kovů na moooooc věcí .......
...........................
K.

Jak to píšu, koukám co přibývá za příspěvky.
Kvůli čistotnosti a ucelenosti vlákna by ale opravdu bylo dobré, kdyby se zakladatel stal moderátorem, a posléze to přečistil,
vždyť to bylo ze začátku hezký, někdo by si to rád třeba vytisknul, a teď aby si každý editoval a editoval kvůli někomu, kdo není ustálený ......................


Hmm...
Stálý člen
Příspěvky: 84
Registrován: úte 18 kvě 2010 17:54

Re:napiš Pepo

Příspěvek od Hmm... »

Karol keby som svojho času (len 6 rokov) sám nebol členom takéjto komunity (,,ortodoxný vegán"), nedovolil by som si tvrdiť to čo tvrdím . Bol by si velmi prekvapený kolkým z nás pomohlo zo zdravotných problémov sporadicky podané obyčajne surové slepačie vajce . Viera je jedna vec , no zdravie druhá . Hmm...


Uživatelský avatar
Igor
Stálý člen
Příspěvky: 29
Registrován: stř 26 kvě 2010 0:44
Bydliště: Banska Bystrica
Dal: 5 poděkování
Dostal: 2 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re:napiš Pepo

Příspěvek od Igor »

Tak to prosim Ta blizsie rozved a opis ake problemy ste mali alebo mali ti ostatni, ked boli ortodoxni vegani. Skus strucne a jasne napisat, co je zle na veganskej strave, alebo na co si dat podla Teba pozor, ci preco veganom nebyt.


1220
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1719
Registrován: úte 09 led 2007 12:49
Bydliště: Praha
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re:napiš Pepo

Příspěvek od 1220 »

Hmm... píše:Karol keby som svojho času (len 6 rokov) sám nebol členom takéjto komunity (,,ortodoxný vegán"), nedovolil by som si tvrdiť to čo tvrdím . Bol by si velmi prekvapený kolkým z nás pomohlo zo zdravotných problémov sporadicky podané obyčajne surové slepačie vajce . Viera je jedna vec , no zdravie druhá . Hmm...
Zdravím Pepu.
Já ale Pepo překvapený nejsem, proto jsem taky rád, žes teď napsal a vůbec si nemyslím, že veganství je většinově možné.
Představ si ale, že nezávisle na víře existuje skoro neschůdná cesta, kde se využívá kombinace vlastní zkušenosti se zkušenostmi ostatních.
Jenom sdílení zkušeností posouvá dopředu. Nepřijetí cizích zkušeností je běžné, ale úplná ignorace by byla chybou.
A to se zase stane snadno, že ve skupině podobně smýšlejících se něco nezavnímá a neštěstí je hotovo...........
O tom Ti něco napíšu soukr, nechci to Dennymu tady kazit, možná , že i on nezávisle na Igorovi Tě o nějakou zkušenost požádá..........

V tom Hauschkovi je toho moc. Ne každá část rostliny je zralá a prospěšná . Je to podrobně rozpitvané , má to hlavu a patu a je to i dost přesnější než třeba Janča. Zatím mám z obou knih jenom jednu a jsem špatný student v již skoro pozdním věku ..........
Přeju zdar a sílu.
K.


Hmm...
Stálý člen
Příspěvky: 84
Registrován: úte 18 kvě 2010 17:54

Vegáni .

Příspěvek od Hmm... »

Največím problémom u nás v komunite bol ,,bolavý jazik". Sposobuje ho nedostatok železa v organizme dôsledkom čoho sú rôzne poruchy krvy (anémije) . Celý problem je v tom že hoc železa je v rastlinéj potrave dostatok , je viazaný trojmocne (Fe+3) a tak bez megadávok vytamínu C ktoré v týchto množstvách zase iným sposobom poškodzujú organizmus je pre telo len minimálne dostupné . V živočišnéj strave je železo viazané dvojmocne (Fe+2) a s jeho uvolneným a následným takmer 100% využitím náš metabolizmus nemá žiadni problem . Dalším velkým problémom je vitamin B12 ktorí sa nachadza prevažne len v mâse a kvasniciach .Aby nedošlo k omylu dodám len , že kvasnice sú mikroorganizmus - nie rastlina a z pohladu potravynárskeho je to takmer 100% živočišná bielkovina . Nervozným a stresovaným ludom nemusím vysvetlovať dopady nedostatku tohto vitamínu na psichiku . Mimochodom vegáni pivo nepijú , takže i o tento zdroj B12 -sky sú ukrátený . Dalším vážným problémom je vápnik a s ním spojené ťažkosti . Tak ako na Fe tak aj na Ca sú rastlinky velmi bohaté , lenže večina surových rastlín je bohatá aj na kyselinu štavelovú a vlákninu ktorá na seba vápnik navezuje a v takto viazanéj forme ho vyvádza nevyužitý z tela von . O vegánoch sa zo srandy vravieva že sú taký pohodový až sa im z téj pohody nechce ani robiť . Nieje to pravda , oni radi robia . Problém je len v tom že vdaka svojéj krehkosti sposobenéj nedostatkom vápniku v kostiach si musia dávať dobrí pozor na to čo robia aby sa nepolámali . Dalším problémom je pre telo velmi dôležitý vitamín D ktorí tak isto jak B12 sa nachádza len v živočišnéj strave . Je pravdou že za vitamín D vdačíme aj našénu slnku hlavne jeho ,ultrafialovéj zložke , no toto je záležitostou len asi 2/3 z roka . Atď.atď. . Osobne používam a presadzujem v prevažnej večine (klamal by som keby som tvrdil že len) surovu stravu včetne bielkovýn tj.i mâsa . Hmm...


Uživatelský avatar
Denny
Zasloužilý člen
Příspěvky: 440
Registrován: ned 27 zář 2009 15:24
Bydliště: Bruntálsko
Dal: 6 poděkování
Dostal: 14 poděkování

Vegáni

Příspěvek od Denny »

Otázka a odpověď odjinud (reaguji na Pepovu zprávu)

Paní doktorka se mě ptala jestli jsem nebrala nějaké doplňky s železem. Brali mi znovu krev, tak uvidím. Když jsem jí řekla, že to je divný, že nejím maso, tak začala strašit jak jsou na tom vegetariáni a vegani. Zatím má prý z čeho tělo brát, že to poznám tak za dva roky až se mi budou lámat kosti, až si vezme tělo vápník z kostí ap. Vegetariánům, že větinou chybí železo a B12 a veganům i bílkoviny. Podle paní doktorky je prý u nás nejvíce železa v bramborách. Když jsem se zmiňovala o kopřivách, meruňkách, rozinkách, tak se jen smála. Co podle Vás obsahuje nejvíce železa?
Moc se mi do těch mléčných výrobku nechce, ale každopádně děkuji za odpověď.
Ještě by mě zajímalo jak získat dostatečné množství vápníku? Dcera je také vegetarián a mléčné výrobky také nejí, necítí se po nich dobře. Je asi pravda, že např. v tvrdých sýrech je ho hodně, ale překyseluje a pak se ten vápník zase spotřebovává, jak jsem se dočetla z knih N.W.Walkera.
Vím, že je v sezamu, mandlích, máku tofu(?), ale kdo sní dennně 100g máku, nebo semínek?
Dana

Vegetariáni a vegani, pokud nejsou absolutně ortodoxní, rovná se magoři, nemají nejmenší zdravotní problémy, ba naopak se dá říct, že jejich zdravotní stav je obecně mnohem lepší, než stav ostatní populace a určitě mnohem lepší, než stav naprosté většiny lékařů. Co se týká toho obsahu železa, tak absolutně nejlepším zdrojem v našich podmínkách je melasa, která obsahuje opravdu veliké množství železa a mimo to má obrovskou výhodu ve značném obsahu hořčíku, kterého má také naprostá většina lidí nedostatek. Vy se ptáte na vápník, ale to se musíte ptát současně vždycky i na hořčík a vitamín D, protože vápník i když ho budete jíst naprosto neomezené dávky, nejste schopná vstřebat, bez adekvátního přísunu hořčíku a současné dodávky vitaminu D. Dalším velmi dobrým zdrojem železa jsou švestky, nebo švestková šťáva, to můžete taky vyzkoušet. U dodávky vápníku, můj názor je, že úplně nejvhodnější je aplikace dobře namletého neloupaného seznamu, nebo pasty tachini. Sezam má právě velmi dobře vyvážený poměr vápníku a hořčíku, čímž vám zajistí optimální příjem obou minerálů do organismu. Co se týká vitaminu D, úplně nejvhodnější varianta je pravidelný denní pohyb venku za jakéhokoliv počasí, člověk může být klidně oblečený, ale procházka nesmí trvat méně než 30 minut. Pro lepší tvorbu vitamínu D, je vhodné sníst denně alespoň lžičku kokosového oleje, který v organismu působí tak, že se tvorba vitaminu D razantně zvýší a zmíněná procházka kryje denní potřebnou dávku i v zimě.


Dal bych všechno co vím, za tisícinu toho, co neznám - "Denny"
Uživatelský avatar
Igor
Stálý člen
Příspěvky: 29
Registrován: stř 26 kvě 2010 0:44
Bydliště: Banska Bystrica
Dal: 5 poděkování
Dostal: 2 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vegáni .

Příspěvek od Igor »

Hmm... píše:Največím problémom u nás v komunite bol ,,bolavý jazik".
...
Prestudoval som dost materialov o vitamine C ako aj o megasorbickej liecbe velkymi davkami vitaminu C ale zeby velke davky vitaminu C poskodzovali organizmus? Mozes to konkretizovat alebo si to len niekde pocul a traduje sa to ze cecko robi ladvinove kamene a podobne. Ine je to s primesami v tabletkovom prevedeni, ako napriklad mastenec a podobne.


1220
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1719
Registrován: úte 09 led 2007 12:49
Bydliště: Praha
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

taky Hm

Příspěvek od 1220 »

Tohle se zvrhne v diskuzi, který vitamín, za to může , proč ho nemám a proč je mi zle.Původní Dennyho záměr - seznámení s novým pohledem na výživu bude pak ztracen, a to by byla škoda.
Celkem s přehledem Vám mohu sdělit, že vegan to bude mít opravdu těžké dlouhodobě vydržet , Existují různá Miso a Vitam produkty hnití a kvašení, která při důsledném rozdělování na původ bílkoviny nesnesou opravdu název rostlinné, a bez nich to jde pouze s určitými produkty které bez laboratorní přípravy mít nikdo nebude, ale taky o tom to snad není.
Mně totiž ale nejde do hlavy proč to až takhle rozdělovat.
Odjakživa existuje dělení které je jiné, a také má i jiný než pouze zdravotnický dopad :

I Těla živočichů (maso a kosti, kůže)
Produkty živočichů ( mléko, vejce, med ) směrem ke mláďatům

II Těla rostlin ( listy, stonky kořeny, květy)
Produkty rostlin ( plody, semena ) směrem k rozmnožování

III Těla nerostlin ( soli, nerosty ve stopovém množství)
produkty nerostlin ( esence a jejich ředění, shnilé kovy, přeměněné polovodiče .....) směrem k zajištění koloběhů

IV Záření - sluneční a další různých spekter
Většinou člověk jí I a II vědomě III až IV většinou polovědomě až nevědomě.
Pokud objeví etikoterapii, může být přestat být spokojen, s tím že žije na úkor ostatních, také žijících a vyvíjejích se bytostí, a pak si třeba může myslet, že to pojídání je to prvořadé s čím musí přestat.
Hm, jenže ono i když je to spojené, tak to je vlastně druhořadé. Prvotní je záměr proč ke změně přistoupit, když bude odpovědí zdravotní vylepšení, vůbec není zaručeno, že masivně nastane. Když by ale bylo odpovědí, že ti druzí i když třeba čtyřnozí jsou kamarádi podobných osudů, a zanecháním starých zvyklostí, umožňuji jejich rychlejší rozvoj, může být "zisků i v oblasti duševně duchovní celkem dost.
Mno, a ti kteří se posléze uživí jen v oblasti IV mají už zcela jiný osud a délky všech cyklů.. k tomu mají i příslušné úkoly ......
A že jsem za dosavadní život poznal takového jenom jednoho, a že i on nakonec uvíznul ve vlastní síti a nedošel ... to už je ale úplně jiná kapitola.
Takže zdarec
K.


Hmm...
Stálý člen
Příspěvky: 84
Registrován: úte 18 kvě 2010 17:54

Re: taky Hm

Příspěvek od Hmm... »

Súhlasím s tebou a preto túto pomali sa zvrhujúcu tému hádžem už za hlavu... . Hmm...


Uživatelský avatar
Denny
Zasloužilý člen
Příspěvky: 440
Registrován: ned 27 zář 2009 15:24
Bydliště: Bruntálsko
Dal: 6 poděkování
Dostal: 14 poděkování

Výživa pro člověka a Zemi

Příspěvek od Denny »

ÚČINKY VAŘENÍ

Přesáhne-li teplota lidského těla 42 °C, jeho život skončí. Nejinak je tomu s potravinami, které nám příroda dává k dispozici. Jsou-li potraviny jako ovoce a zelenina ponechány v přirozeném stavu, obsahují aktivní procesy látkové výměny, anebo tu existují, tak jako u semen schopných klíčení, potenciály životnosti.
Vařením, smažením, pečením nebo jinými formami zahřátí život v potravě zaniká. Harmonická souhra mezi energií SOEF, vitálními a živnými látkami nemůže ve vařené potravě dále probíhat, protože zahřátím jsou vyvolány podstatné změny:

1. V oblasti vitálních látek se zahřátím ztrácejí především enzymy a vitamíny. Ztráta enzymů ve vařené stravě je 100 %, což je vzhledem k velkému významu tohoto katalyzátoru látkové výměny podstatná nevýhoda. Ztráta vitamínů je při průměrné době vaření následující:/2/
Vitamín Ztráta Vitamín Ztráta
vitamín C 70-80% inositol až 95%
vitamín A 10-30% kys. listová až 97%
vitamín E 50% biotin až 72%
vitamin B1 25-45% kys.pantothenová až 44%
vitamín B2 40-48%

2. Struktura bílkovin potravy se změní. Těmito změnami se značně sníží možnost využití aminokyselin. Již v 60. letech mohl biochemik E. M. Olsen dokázat, že ztráta využitelných aminokyselin během průměrné doby vaření je 40 -60%. Podle Olsena se sníží absorpce dusíku z bílkovin potravy o 63 -77 %.(3) Toto by mohlo být hlavním důvodem pro jev, který již pozorovali mnozí badatelé v oblasti výživy, mezi jinými Dr. Ralf Bircher, Dr. Szekely a Ann Wigmorová a který popsali takto: vařenými potravinami je nutno přivádět podstatně více bílkovin, nežli potravou syrovou. Kdo jí mnoho syrové stravy, vystačí s poměrně menším množstvím bílkovin, protože nezahřáté bílkoviny jsou plně využity.

3. Subtilní organizující energetická pole (SOEF) potravin jsou zahříváním podstatně oslabena a ztrácejí svou strukturu. Proto musí tělo použít energii ze svých vlastních SOEF, aby mohlo strávit vařenou potravu a zajistit látkovou výměnu. Naproti tomu živá strava přivádí éterickému tělu ještě další jemnohmotnou energii a posiluje SOEF.

4. Zahříváním jsou vyvolány četné chemické reakce čímž vznikají látky, které se v přírodě nevyskytují. Tyto cizorodé látky musí pak být imunitním systémem odstraňovány, aby nenapáchaly příliš velké škody v látkové výměně. Proto dochází po vařeném jídle ke zvýšení počtu bílých krvinek, k tzv. leukocytóze trávení./3/

To vše znamená za prvé velké zatížení imunitního systému, za druhé se část pozměněných látek dostává do buněčné látkové výměny, kde nevyhnutelně dochází k určitým poruchám./4/


Dal bych všechno co vím, za tisícinu toho, co neznám - "Denny"
JVK
Stálý člen
Příspěvky: 95
Registrován: sob 19 dub 2008 16:03
Bydliště: Plzeň
Dal: 1 poděkování
Dostal: 1 poděkování

Poznámka k tématu

Příspěvek od JVK »

Na to, co jíst existují různé názory, ale nechá se vycházet z "logiky věci". Pouvažovat nad několika danostmi.
Závěr před lety dělaných srovnávacích pokusů na oficiální úrovni (WHO) pravil, že jsme svou podstatou vegetariáni. Porovnávali: délku střev, tvary zubů, úpony žvýkacích svalů, metabolismus a jiné... Závěr zněl, že jsme (lidé) vegetariány. Zjistilo se, že jsme nejlépe vybaveni pro trávení "pomalých" cukrů - škrobů, apod...
Je-li tomu tak, pak to by měl být hlavní důvod, proč nejíst maso. Přidá-li se k tomu soucit se zvířaty, nebo filozofický rozměr, tím lépe.
Pravda je, že člověk se nestane tím okamžikem, apriori, lepším, jak si někdo může myslet. Pokud ano, tak až snad z dlouhodobého pohledu vývoje... Nechá se to také vlastně zneužít viz například pan Hitler...
Ale je fakt, že při (již to také je nějaký pátek) že při pokusu v amerických věznicích došlo k poklesu agresivity mezi spoluvězni a incidentů tuším o 50%, již po několika týdnech bezmasé stravy.
Také kterýsi indický filozof - guru prohlásil, že člověk usilující o duchovní růst by neměl jít maso, neboť pak se podobá poutníku, který si na cestu přibalil do batohu několik balvanů...
Připustíme myšlenku, že dobrá (vhodná) strava by neměla škodit - ale nýbrž vyživovat, že řekněme příroda nekrmí žádného tvora, pro něj nevhodnou stravou.
Také již dlouho se ví, že vejce (pokusy se studenty před cca 2O lety?) nezvyšují "škodlivý" cholesterol a že ho tam je souměřitelně jako ve vnitřních orgánech, mozku... S cholesterolem ve vejcích si tělo dokáže poradit bez následků. Ale trochu zpomalují peristaltiku střev...
V lidském tělě do 4O let věku zanikají enzymy schopné trávit složky mléka a tím jej využít. Je to asi tak, že bude přece jen vhodné pro mláďata svého druhu, jak je předurčeno...
Plnohodnotná bílkovina se v tělě údajně tvoří při současné konzumaci (v jednom jídle) obilovin a luštěnin. Také to tak nejím, většinou, ale je to chutné.
O stravování napsal japonec Michio Kushi knihu Přirodní léčení makrobiotikou. Rozebírá působení stravy i z energeticko-informačního hlediska.
Také ajurveda věděla již před tisíci léty o složení potravin a bylin velmi, velmi mnoho, a "co to v těle dělá" včetně komplexů na úrovni řekněme chemické. A to zase Američani prověřili vědecky, potvrdili výzkumem (před lety) na "chemické" úrovni - složení a předpokládané působení v těle.
Příliš se nemluví o tom, že jíme potraviny (hlavně obilného půvpdu) zcela zbavené vitálního principu - vitality. Tedy vlastně mrtvou stravu.
Židovský národ za dávných věků jedl nekvašený chléb. Dělali to tak, že na slunci semeno probudili zalitím vodou, naklíčením ožilo.
Druhý až třetí den zrno rozmačkali a ze směsi vyrobily placky, které na kamenech rozpálených sluncem či u ohně usušili. Takto probuzené, naklíčené semeno mělo v sobě ohromnou vitalitu.
Že maso je těžko stravitelné, asi 7O % energie, kterou dodá, tělo spotřebuje na vyloučení metabolických odpadů, se ví. A že hnije ve střevech také.
A že bílé maso je rychle stravitelné, se ví také. Neví se již tolik, že je karcinogenější, neboť extrémní (vyživovací) látky se dostanou prudce, rychleji do těla...
Potvrzeno vědou.
Okyselující reakci masa, obilovin (po požití) pomáhá zmírnit, neutralizovat zelenina. Stejně jako voda s citronem k jídlu, která je zásadotvorná.

Mimochodem slavná kniha o stravování podle krevních skupin, pomocí serologických testů dokazuje, pro jakou skupinu jsou vhodné ty které potraviny. Velmi precizní.
Bohužel nikomu nedošlo, že například doporučení masa pro skupinu O může být způsobeno i tím, že se již dlouho, ale opravdu dlouho vyskytuje "chyba" v pojídání masa, která byla schopna pozměnit, modifikovat genetickou výbavu, ve smyslu přizpůsobení se nevhodné potravině. (Skupina O je antropologicky, geneticky "stará" skupina, vycházející ze stejných "otců"...).
Také se tvrdí, že pojídání masa vznikalo v různých dobách jako důsledek magického myšlení. Sním tlapy, budu mít velkou sílu, sním něčí srdce, budu mít jeho schopnosti, odvahu...
Viděl jsem vyryto před mnoha lety do omítky vesnické vlakové čekárny: Dokud budou jatka, potud budou pole válečná... Myslím Tolstoj...
Kdopak si to asi tady přeje zůstat u "zažitých" stravovacích návyků...

Za onoho času v Sovětském svazu proběhl tento experiment. Skupina a) lidé zdraví, ale netrénovaní - běžná populace, skupina b) vrcholoví sportovci - běžci, vzpěrači, plavci... Dostali za úkol přesunout se v terénu na vzdálenost asi 1 2OO km. Skupina a) jedla stravu vegetariánskou a živou, rozumněj potraviny u nichž byl zachován vitální princip. (U různých potravin plné nabití /možno měřit/ trvá různě dlouho po "sklizni" u vajec např. max 3 dny, u mléka 24 hodin)...
Skupina b) mohla jíst co hrdlo ráčilo podle "vědeckých" a doporučovaných výživových názorů. Tj. maso, mléko, sýry, těstoviny apod. Obě skupiny pochopitelně ovoce a zeleninu.
Skupina b) se nezadržitelně hnala vpřed. Přímo letěla. Vydrželo jim to asi týden. Pak se síly začaly vyrovnávat. Zvítězila skupina a)...

Poněkud nezdravou věcí jsou geneticky modifikované potraviny, třeba taková kukuřice obsahuje v sobě dvounásobnou smrt. Poprvé má v sobě informaci masivně zabíjející - odpuzující vybrané "škůdce"... Sklizené semeno z této plodiny je mrtvé, neboť nevyklíčí, chcete-li ho použít např. příští rok jako semeno. To je druhý kód smrti. Copak to asi může udělat, když se to sní nebo se tím krmí dobytek? Nebo vypije v mléku... A pokud člověk má ve své genetické výbavě zakódován celý vývoj druhu včetně ryby, včetně octomilky, včetně kvasinky..., byť ve spící nepoužívané variantě, nebo kódu DNA.
Ttřeba taková včela, když se setká s takovými pilovými zrny, nebo si trochu sosne, nebo trochu nakrmí plod mladuška, pojedla-li předtím trochu takovéto "dobroty"... A pochopitelně nějaké ty jedy z okolí i aplikovány do včelstva. A pak po destiletí šlechtění, kdy byly důsledně rozvíjeny "žádoucí" vlastnosti a "nevhodné" důsledně selektivně odstravňovány... Mno a sveze-li se s tím pár " vlastností" nebo mechanizmů, které ani nevidíme, neznáme pak dostaneme tvora, kterému po pár desítkách let mnoho vitality nezbývá...
Ale tím se netrapte, pochopitelně, že za vymírání včelstev zvláště v Americe mohou mobilní telefony. (Jejda, přeci se nevzdáme televize! A komunikace! A naváděcích systémů!... Chudáci včelky, ale musí to nějak vydržet...) A tím vlastně můžeme být v klidu, protože ty nám až tak neškodí. Komupak se tato, asi tak tato, mediální masáž hodí...
Dokončení příště.
Naposledy upravil(a) JVK dne stř 23 čer 2010 19:28, celkem upraveno 2 x.


Hmm...
Stálý člen
Příspěvky: 84
Registrován: úte 18 kvě 2010 17:54

Re:Poznámka k tématu

Příspěvek od Hmm... »

JVK takže k ,,logike veci" jak hovoríš . Dlžka čriev je u nášho druhu na úrovni polovice dlžky čriev bilinožravcov (je to pomerová hodnota medzi dlžkou tela a dlžkou jednotlivých čriev) a dvojnásobná v porovnaní s predátormi , takže u nás je to ,,zlatý stred". Pokjal ide o chrup - tak ako predátori tak aj mi na rozdiel od bylinožravcov mame ,,očné zuby - tesáky" tj. zuby č.3 . Sposob uchytenia chrupu v kostných častiach (hlavne stoličiek) netreba komentovať - dla toho je človek jasný predátor . Svaly k čelustiam sú u predátorov uspôsobené na ,,drvenie - lisovanie" tj. pohyb sp.čeluste je priamočiari z hora dole čo je mimochodom i náš prîpad . Bilynožravci pokjal je mi známe potravu prežúvajú krúživým pohybom sp.čelusti - doporučujem vyskúšať si ten rozdiel . ,,Pomalé cukri" tam je to tiež viacmenéj jasné - glykogén . Je to živočišný polisacharid ktorý obsahuje každá svalová hmota a naše telo si ho v prípade nedostatku (je to ,,palivo" pre svaly) vyrába z bielkovýn alebo rezervných tukov . ,,Duchovný rozmer" v súvyslosti s ,,bufetom" tu vo vašom záujme rozoberať nebudem - poviem k tomu len , je to celkom prirodzený potravinový reťazec v súlade so zákonmi platnými v celéj prírode . Hmm...


Uživatelský avatar
Denny
Zasloužilý člen
Příspěvky: 440
Registrován: ned 27 zář 2009 15:24
Bydliště: Bruntálsko
Dal: 6 poděkování
Dostal: 14 poděkování

Výživa pro člověka a Zemi

Příspěvek od Denny »

NEBEZPEČÍ Z MIKROVLN

Nechce-li se někdo vzdát vařeného jídla, měl by se alespoň vyvarovat jedné techniky vaření, pokud mu záleží na jeho zdraví a životním prostředí, a to přípravy jídel v mikrovlnné troubě. Mikrovlny vyskytující se v přírodě jsou vytvářeny např. Sluncem vždy prostřednictvím pulsujícího stejnosměrného proudu. Naproti tomu technicky vyrobené mikrovlny jsou v~tvářeny střídavým proudem, což je jev, který se v přírodě nevyskytuje.
Tyto umělé mikrovlny vedou v organické tkáni k silným rezonančním vlněním atomů, molekul a buněk. Jelikož se tímto procesem zvyšuje teplota třením, jsou potraviny v mikrovlnné troubě zahřívány. Přirozené mikrovlny žádné takovéto účinky nemají. Rezonanční vlnění ve tkáni pak vede k silným změnám struktury mnoha molekul, dochází k tzv. izomerizaci. Tyto pozměněné molekuly vyvolávají neřešitelné požadavky na látkovou výměnu a projevují se ještě mnohem škodlivěji, než konvenční druhově cizorodé látky vyvolané kvašením./61
V jedné pozoruhodné studii dokázali švýcarští biochemici Dr. Blanc a Dr. Hertel, že konzumace potravin připravovaných v mikrovlnné troubě vede k okamžitým chorobným reakcím imunitního systému. Dr. Hertel vyvodil ze své studie následující závěry: "V celkovém posouzení vykazují nálezy v krvi zkoušených osob po požití potravin připravených v mikrovlnné troubě chorobné změny, na rozdíl od ostatních variant přípravy jídla. Nepochybně dokázané ničivé účinky mikrovln
působí na člověka škodlivě nejen při přímém ozáření, ale také nepřímou cestou -ozářenou potravou"./7/


Dal bych všechno co vím, za tisícinu toho, co neznám - "Denny"
Odpovědět

Zpět na „Zdraví“