Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Měnič Proudu

Vše o alternativních zdrojích energie.

Moderátor: rival

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: menič.

Příspěvek od Ilem »

pepe píše:Ja používam z téj radi na výstupe upravené 600w-vé maniče viď http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 7&start=45 s ,,Pí článkom" na výstupe a v téjto úprave to aj v prípade indukčnéj záťaže v pohode šlape k mojéj spokojnosti . Kondík sám o sebe spôsoboval prehrievanie motorov . Pepe
??? Já nepíšu o kompenzačním kondíku na vinutí motoru, ale o kondíku na vstupu měniče, který pomůže akumulátoru s rozběhovým proudem.

"Dum spiro spero"
Ciceron
pepe
Zasloužilý člen

menič.

Příspěvek od pepe »

Ilem budeš prekvapený , no mám takú skúsenosť s motormi a týmto druhom meniča , kde sa tento problém vyriešil týmto spôsobom , tj. ,Pi článok" nie na akumulátorovéj strane meniča ale na druhéj (na výstupe z neho) . Pepe

Dobrý karbaník vie , že aj oko je možné prebiť .
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: menič.

Příspěvek od Ilem »

pepe píše:Ilem budeš prekvapený , no mám takú skúsenosť s motormi a tímto druhom meniča , kde sa tento problém vyriešil týmto spôsobom , tj. ,Pi článok" nie na akumulátorovéj strane meniča ale na druhéj (na výstupe z neho) . Pepe
Já vím, že to jde i na druhé straně, však jsem taky psal, že by možná pomohly delší a tenší dráty mezi ledničkou a měničem (funkce v podstatě stejná, jako pí článek) Mám vyzkoušené, že 25m dlouhá prodlužovačka od sekačky má takovou indukčnost, že ani krátkodobý tvrdý zkrat na jejím konci nevyhodí pojistky (používám to při svých pokusech).
Každý ale neumí pí článek spočítat, tak mi přijde jednodušší dát na vstup kondík, kde, pokud to zvládne měnič (a podle popisu by měl) není potřeba počítat vůbec nic. Dá tam 1 mF, když to nepomůže, přidá další. Pokud by to nefungovalo při 5mF, teprve bych začal přemýšlet o jiných alternativách.

"Dum spiro spero"
Ciceron
pepe
Zasloužilý člen

menič.

Příspěvek od pepe »

Dobre hovoríš ako hovoríš , ,,V jednoduchosti je krása". Je dosť možné , že pri téj chladničke , kde ten motor pobeží len par minút sa tento problém s rozbehom týmto spôsobom bude dať ,,zahojiť". V mojom prípade išlo o čerpadlá na kotloch UK , ktoré už same o sebe majú problém s teplom , takže tento parameter tj.teplota samotného motora bol pre jeho spolahlivý chod tiež rovnako dôležitý ako jeho rozbeh . Pepe

Dobrý karbaník vie , že aj oko je možné prebiť .
JOVA
Zasloužilý člen
Dostal: 7 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Měnič

Příspěvek od JOVA »

Tak přesně tenhle zdroj jsem minulý týden odpálil zdrojem pro notebook ASUS. :(
Odešly dva ze čtyř tranzistorů na 12V vstupu měniče. Výrobce jaksi opomněl alespoň pocínovat přívodní plošky k tranzistorům aby zvýšil zatížitelnost. Dopadlo to tak, že ten ani né 1mm široký proužek mědi nevydržel a odpařil se těsně u nožiček dvou tranzistorů. Zbylé to pak neutáhly proudově a odpálili se. Po téhle zkušenosti doporučuji každému takový zdroj rozebrat, zkontrolovat provedení spojů přívod 12V - spínací tranzistory - trafo a případně doletovat posilující vodič.

:lol: Už je to opraveno, šlape zas jak hodinky. Musel jsem, ale ještě měnit i dvě IRF840 na výstupu.
Naposledy upravil(a) JOVA dne úte 23 čer 2009 6:23, celkem upraveno 2 x.

aNONym
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Re: měnič

Příspěvek od aNONym »

Dovolil jsem si přesunout můj zdejší příspěvek do samostatného vlákna http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 3496#43496 (určitě bude o čem diskutovat a tady by to bylo tak trochu Out)

Rivala poprosím, aby vytvořil samostatnou část fora zabývající se solárními technologiemi. ;) Non

The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
Ruda71
Nový člen
Dal: 1 poděkování

Příspěvek od Ruda71 »

Takže jsem to testoval a nic nepomohlo ani kondik ani prodlužka 25m a ještě jsem dostal radu ať vyzkouším seriově žárovku a taky nic. V Tipa mě říkal prodavač že mě zapůjčí proti záloze 600W měnič takže uvidím jestli to bude fungovat.

j0hny
Stálý člen

termistor

Příspěvek od j0hny »

Pouzi bud PTC termistor (pozistor) na potlacenie rozbehovej spicky. Na fazu, do serie samozrejme. Alebo skor termistor serie 237, keby PTCcko nestihalo reagovat.
http://www.soselectronic.com/a_info/kat/a11.pdf
Ja pouzivam 237 pri rozbehoch vecsich traf v zosikoch, nasledne sa termistor premosti relatkom aby nebol dlhodobo zatazovany. V chladnicke by sa nemal prehriat, ked bezi len nejaku tu minutku. Ked rozkuchas zdroj z PC, mal by tam taky byt, otazne je, ci bude stacit.

Edit: Autor nedal vediet ako to dopadlo s 600w menicom.(da sa pouzit PTC a 237 do serie), za pokus to stoji, zmerat odber, dik Akordovi za vysvetlenie som to prehliadol, sory, o ohreve som nevedel. Autor vlakna pisal ze mu to zere 13A z baterky, tak to asi chce pridat este 1 clanok do serie. Pre baterku 250Ah nema byt problem ani 25A. Ked kondik tak 2farad od auto hifi, milifaradove kondiky nepomahaju nikdy :)
Naposledy upravil(a) j0hny dne stř 16 pro 2009 23:01, celkem upraveno 3 x.

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Furt nikdo nechce pochopit

Příspěvek od Akord »

že problém netkví jen v rozbehovém proudu. Bežný levný menič, který není KONSTRUOVANÝ pro indukční zátež často odejde bez ohledu na penežní zálohu. Prinejmenším není účinný, nebo se ničí sám, nebo s ledničkou. Lednička má často velký záberový PROUD nikoli pár sekund, ale až pres MINUTU, pokud byla vypnuta šnúrou, protože se nerozbehnutým motorem asi minutu ohrívá freon s olejem, než dojde k pripojení rozbehového vinutí. Delá to tak značný počet dnešních ledniček. Tam termistor, PTC, nebo žárovka nezmuže nic, je to moc dlouhá doba, a pak nenabehne kompresor v dusledku nízkého napetí.
Stačí pritom jednoduchý pokus. Vytáhnout šnuru a zapojit merák. Pokud je šnúra už zapojena, a lednička cyklicky zapíná kompresor, tak k ohrevu freonu nerozbehnutým motorem již nedochází, a pak trvá záberový proud kompresoru už jenom tak sekundu.

j0hny
Stálý člen

Dovolte male zhrnutie

Příspěvek od j0hny »

Trosku som zistoval na webe, podrobnejsie vysvetlenie ako od akorda, ani presnejsiu blokovu schemu (novej) chladnicky som nenasiel. Ja si myslim ze ked je nevyrovnany tlak na vstupe a vystupe, tak sa kompresor ani neroztoci lebo nevladze, pripojene su teda aj pracovne aj rozbehove vinutie, vinutia sa zacnu zohrievat a motor vypne az bimetalova ochrana. Kym bimetal znovu zopne tak freon sa dostatocne zohreje a vyrovna tlak, a kompresor sa rozbehne = kotva rozbehoveho rele odpadne. (http://www.rc.xf.cz/kompresor.html rozbehove a pracovne su nejak popletene)
Vsade sa vsak pise (laicke vysvetlenie a odporucanie) ze menic je potrebne dimenzovat minimalne na 10 nasobok vykonu nez je menovity prikon chladnicky, koli mekemu trafu (zbytocne sa presycuje) a stratam v spinacich prvkoch na primare trafa. Pri slabom dimenzovani sa potvrdzuje caste horenie jak pracovneho tak rozbehoveho vinutia a menica, a to vsetko bez uplatnenia zaruky na menic a chladnicku (zvlast ak reklamujuci uda dovod :) ). Takze jedine prerobit menic, ak je to mozne, vtrepat tam aspon vecsie trafo a prestavit prudovu ochranu a posilit budenie primaru.
Edit: Skusenosti mam len s APC 250, ked som skusal stojanovu vrtacku, nerozbehlo ju, maximalne len udrzalo po vypadku, takisto nerozbehol 2 PC s monitormi sucasne. Vymenil som trafo za vecsie pretoze ocividne to bolo male 150W prditko (baterka uz nevosla, predlzil som kable a sup ho na autobaterku), mosfety vymenil za silnejsie nahrady s mensim prechodovym odporom, prudova ochrana nastastie nestrajkovala. Velmi som tomu nepomohol ale aspon som naplno a dlhodobo mohol vyuzivat maximalne kratkodobe vykony a s vyssou ucinnostou.

Akord
Zasloužilý člen

Re: Dovolte male zhrnutie

Příspěvek od Akord »

j0hny píše:Vsade sa vsak pise (laicke vysvetlenie a odporucanie) ze menic je potrebne dimenzovat minimalne na 10 nasobok vykonu nez je menovity prikon chladnicky, koli mekemu trafu (zbytocne sa presycuje) a stratam v spinacich prvkoch na primare trafa. Pri slabom dimenzovani sa potvrdzuje caste horenie jak pracovneho tak rozbehoveho vinutia a menica, a to vsetko bez uplatnenia zaruky na menic a chladnicku (zvlast ak reklamujuci uda dovod :) ). Takze jedine prerobit menic, ak je to mozne, vtrepat tam aspon vecsie trafo a prestavit prudovu ochranu a posilit budenie primaru.
Edit: Skusenosti mam len s APC 250, ked som skusal stojanovu vrtacku, nerozbehlo ju, maximalne len udrzalo po vypadku, ....
Písal som k tomu dávnejšie aj ďalšie veci, len dnes sa príliš rýchlo číta. Zopakujem. Všetky motory s uhlíkmi nepredstavujú pre menič výrazný problém, lebo ich induktívna zložka je nepatrná. Táto je veľká v prípade indukčných motorov s kotvou nakrátko. Ide ich síce často kompenzovať kondom, ale už nie pri premenlivom zaťažení. Induktívna zložka prúdu je to, s čím má každý bežný lacný menič problém, lebo ju nevie dostať späť do zdroja(batérie), ako sa to bežne deje v prípade napojenia takého motora na normálnu sieť. To by ten menič musel fungovať obojsmerne. Drahšie meniče tak skutočne fungujú (ktoré deklarujú použitie indukčnej záťaže). Väčšinou sú označované ako sínusové, avšak to, že je menič sínusový automaticky neznamená, že vie spracovať túto induktívnu, jalovú zložku prúdu (v nule napätia tečie významný prúd). Ak to teda menič nevie, tak ak v prípade napojenia na sieť takým motorom v nule napätia tečie nenulový jalový prúd(sila na vodič je úmerná prúdu), tak v prípade napojenia na menič v nule napätia prúd motorom netečie, pretože to menič nedovolí. Motor tým nemá dostatočnú silu, moment, generuje navyše prepätie pre menič a deformuje výstupný priebeh. Prepätie je veľké a obvykle nedeštruktívne preráža fety, ak to trvá dlho, tak sa veľmi hrejú a nastane aj deštrukcia -prepätie kombinované s prehriatím. Mám to dostatočne odlaborované.
Argumenty ako mäkké trafo sú mimo, pretože normálne trafo nemá problém transformovať aj jalovú zložku prúdu.

j0hny
Stálý člen

Tak aky menic

Příspěvek od j0hny »

Otazne je, ci sa oplati koli chladnicke kupit taky 300W menic co vie s indukcnym motorom v pohode bezat za 5000Kč, alebo hlupy 1000W menic s modifikovanou sinusovkou za 2500Kč. :(
P.s. ja som tie argumenty nevymyslel, ani tomu tak dobre nerozumiem, stacilo mi rok navrhovat driver ku krokovym motorom a ked som skusal krokace s reluktancnou kotvou (ci jak sa volaju) tak pri plnom krokovani zhorel :lol:

Jans
Stálý člen

Tak aky menic

Příspěvek od Jans »

Já mám měnič s modif. sin. a funguje na to vše co potřebuju, ponor.čerpadlo,strunovka,lednička i mražák.Patrně jde o to jaký výkon utáhne měnič. 300W se mi zdá málo na rozběh motoru.Můj má 1500W a špičku 3000W a vše v poho.

Akord
Zasloužilý člen

500W je málo

Příspěvek od Akord »

Pripojím sa tiež, 500W modifikovaných je obvykle málo. Skúšal som aj napríklad sínus 500W Manson vhodný pre jalovú záťaž, fungoval po rozbehu síce korektne, ale aj tak bol prehnane a nepoužiteľne citlivý na záberový prúd. Ak sa chladnička náhodou rozbehla, tak potom išla korektne bez vrčania a zbytočných strát.

Nesínusové, či skôr nejalové meniče okolo 100W a viac obvykle na chladničku idú, avšak so značnými stratami a chladnička tiež nemusí ísť ako má. Prinajmenšom ju treba kompenzovať kondom, inak všetko trpí ešte viac.
Silný menič obvykle tie straty odchladí ventilátorom. Ak je to napájané z batérií, tak sa radšej oplatí kúpiť menič poriadny, 1kW stojí tak 300 Eur, inak na to dopláca niečo iné.

JOVA
Zasloužilý člen
Dostal: 7 poděkování
Kontaktovat uživatele:

A těhle 200W je málo?

Příspěvek od JOVA »

A co takovýhle typ měniče: http://www.aukro.cz/item856146620_menic ... 50_hz.html Je sice na 24V, ale zase elektronika zřejmě žádná. :lol:

Odpovědět

Zpět na „Jak na to...“