... "
Vejce s nevyhraněnou orientací" ... aneb "Jak vědecky uvařit vejce" ...
...
... když jsme v Praze na setkání spolu s dalšími seděli u Jeffova stolu, padlo tam i téma, jak kdo doma vyrábí majonézu,... kdy jsem slíbil, že k tomu později něco povím, ale už na to jaksi nezbyl čas, neb jsem šel k tabuli ..... doma totiž už nějaký ten pátek ujíždíme na "pomalu vařených vejcích", takže je používáme i do majonézy, neb díky použité technologii "pomalého vaření" jsou ta vája zcela (naprosto) prosta všech choroboplodných zárodků, nemusí se tak do majolky přidávat tolik octa, tudíž pak naplno vynikne ta správná jemná vajíčková chuť i vůně ... každopádně, je to moc veliká mňanka, jenž se s tou kupovanou nedá chuťově vůbec srovnat ...
... info o historii a variantách tohoto pokrmu + návod, "jak na to", je na webu "páně Cuketky" (
http://www.cuketka.cz/?p=808 , kde až dole v diskuzi je inspirace, jak to spáchat pomocí termosky) ...
... u nás doma se k tomu používá "lehce" překopaného ohřívače kojeneckých lahví, detských přesnídávek, atd. (doplněného o mcu se třemi teplotními čidly + o pulsní regulací s rozhraním pro externí digit. řízení (USB/ttl-RS-232 -> 1-Wire)), jenž s vloženou kádinkou jinak slouží především coby topná lázeň pro některé chemické pokusy nebo při pokovování drobných předmětů (mince, prstýnky, malý kovový cihličky se zešikmejma bokama, atd.
) ...
... díky přiměřeně nevelkému objemu (co je tak akorát na dvě "dospělý vejce", popř. "hrst křepelčích"
) + posílené izolaci + odladěné ekvitermice má velmi malou hysterezi (= regulace má malé výkyvy od nastavené teploty, kdy v případě zakrytí horní otevřené části pak systém řízení vlivem predikce EQT zcela hravě zvládne i přesnost jen několika málo desetin, tj. +/- 0,2 až 0,3 °C) ... a o to u "pomalu vařených vajec" jde především ... tedy "ohřívat" je hoóódně dlouho při akurátní nepříliš kolísavé teplotě ...... "pan Cuketka" sice radí, že by se teplota měla pohybovat někde mezi 65 až 68 stupni Celsia, ale mě nejvíce chutnají po hodině ohřívání za teploty 63,5 až 64 °C, kdy jsou tak akorát pro mé zmlsané chuťové buňky ...
... to potom k jednomu takovémuto vajíčku klidně spořádám i několik tenkejch krajíčků "mašinkovýho chleba" ...
... (zkrátka jak pro malý děti, ... chlebík s máslíkem nakrájený na nudličky, jenž si pak máčím přímo do tý nebeský laskominy) ...
... tož pokud to někdo vyzkoušíte, dejte pls potom vědět, zda se podařilo uhlídat teplotu a jak to (za)chutnalo ...
...
... bye: ... Anri ...
---------------
PeS: ... mejm holkám tako vája taktéž moc chutnají, ale jedině tehdy, když jim je připravím já ...
...... jelikož když jsem jim začal vysvětlit, jakže se ten termostat nastavuje, tak přítula rovnou z fleku prohlásila,
"že se přece nebude učit ovládat zařízení o složitosti "kosmické lodě" + ještě tomu dělat "předletovou kontrolu" + pak čekat hodinu, když si chce dát jen o něco lepší vejce na hniličko (který má jinak hotový za tři minuty) ...
...... a přitom je to tak děsně jednoduchý: ... napustit do nádobky ohřívače teplou vodu z kohoutku, do ní vložit vája, připojit do el. sítě, zapnout hlavní vypínač, počkat cca 20 vteřin (než se provede autokalibrace čidel), mezitím připojit Androidí mobil, na něm spustit program pro řízení, v menu vybrat příslušné zařízení ("Baby_Bottle"), pak zvolit profil přednastavené tepelné křivky (s názvem "Bisex_Egg"), povolit komunikaci s ohřívačem (přepnout ho do on-line režimu), dvakrát potvrdit (uložit aktuální nastavení) a spustit "start", počkat 60 minut (až zakvílí mobil) a pak sníst ... v případě "odloženého startu na pozdější dobu" ještě v dalším podmenu vybrat a nastavit "pre-countdown" (před-časovač/odpočítávač startu) a odstartovat odpočet ... nebo rovnou nastavit počátek spuštění na konkrétní hodinu ... dyť na tom fakt vůbec nic není ...
...... (ale psst, už mám pro ně vyrobený externí ovládání s nápisem "Ovladač pro blonďatý holky"
, jenž má na sobě jenom jedno jediný velký tlačítko !!! ...
...... dostanou ho k Vánocům pod stromeček ...
) ...
PeSS: ... případné kolegy elektrikáře/bastlíře poprosím, aby pls raději nekomentovali ten "provizorní" síťový vypínač na síťovém kabelu ... děkuji ...
...