Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Tepelné čerpadlo

Návrhy konkrétních zařízení.
Odpovědět
KEXIK
Starší člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KEXIK »

Zdravim chcel by som sa spytat ohladom toho TČ jak si vravel ze odoberes teplo zo spajze a pridas ho do kupelky ... a ckoebyze odoberem teplo z pivnice a posunem ho o poschodie vyzsie do obyvacky kde mam podlahove kurenie ??? mam podpivniceny cely dom ... a stropy su tam statocne vysoke teda aspon v jednej casti lebo tam bolo elektricke kurenie co sme niekedy mali teda poviem to na rovinu je tam asi 5M vysoky strop teda je to pod urovnou zeme ... takze nieje to z vonka vidiet teda az na par okien co tam je ... ale vratme sa k teme no v tej pivnici je stale teplo proste celu zimu sa tam da chodit v teplakoch a mozno v tricku z dlhymi rukavmi a ta pivnica je velmi sucha to teplo by bolo mozne odoberat odtial nie ??? a pripadne rosenie alebo nieco na ten sposob by odsala zem to uz mam overene :D ....

Tak lepsie povedane dalo by sa odcerpavat teplo odtial ???

VE je buducnost ale malo ludi to chape
informacie,schemy,foto o vyvijacoch http://www.h2o-energia.wz.cz
talmar
Stálý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 3 poděkování

Příspěvek od talmar »

Zdravím.
To je dobrý nápad a určitě by to fungovalo.Lednička by na to ovšem nestačila.Dají se sehnat klimatizační jednotky za celkem přijatelné ceny a myslím že by nebyl problém je předělat pro tento účel.Navíc ve spojení s podlahovým topením je to přímo ideální kombinace.

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

KEXIK píše:
Tak ještě jednou pro ty, co nepochopili. Ten pokus je univerzální a dá se provádět v jakémkoli uzavřeném prostoru, ať je to špajz, lebo pivnica. Pro zjištění, zda bude stačit dodávat teplo tam stačí zatopit. Stejně velké topné těleso, jako množství tepla, které chceš odebírat. Když budeš topit - bude se prostor oteplovat. Stejně rychle se bude prostor ochlazovat, až budeš teplo odebírat. Tepelné čerpadlo má COP větší než 1, dokud rozdíl teplot nepřekročí 40 - 50 stC. Jinými slovy, jakmile ochladíš pivnicu pod -20 stC a budeš chtít topit aspoň na +20 stC, začne být TČ ztrátové. S tím nic nenaděláš, je to dané fyzikálními vlastnostmi chladiva (nejlepší je R22, ale ten už se nesmí používat).

"Dum spiro spero"
Ciceron
hapalainen
Starší člen
Dostal: 1 poděkování

Příspěvek od hapalainen »

Teplo se musí odebírat tam, kde je zadarmo a hlavně kde je ho dostatek (třeba z rybníka). Odebíráním tepla z pivnice dojde k postupnému poklesu teploty a ke zvýšení ztrát tepla z přízemí, tak že nakonec budeš muset v přízemí víc topit a veškerá úspora žádná.

Hlavní je vyhrát zápas
talmar
Stálý člen

Re: Namrzání vody na výparníku

Příspěvek od talmar »

talmar píše: S námrazou nemám problém.Výparník není venku.To by nestíhalo.Je umístěn na vnější stěně pokoje, který je součástí půdy.Pokoj zabírá asi
1/4 půdy.Půda celkově zateplená není,ale je tam vždy tepleji jak venku.Využívám tedy tepelné ztráty domu, které unikají přes stropy ven.
K tomu výparníku.Je původní jen mírně upraven.Zadní hliníkový plech jsem odstranil(je jen přibodován).Umístil jsem před něj ventilátor asi 15 cm od vstupu do výparníku a tento zakrytoval.Dovnitř výparníku jsem namontoval plechovou bednu o takových rozměrech aby mezera mezi bednou a vnitřní stěnou výparníku byla 1-2cm.Je to z toho důvodu ,aby vzduch neproudil středem výparníku,ale po jeho bocích.To je celé.Do zdi jsem vyřezal díru a jí prostrčil celý výparník ven.Takže jsem nemusel nic pájet a znova plnit médiem.Díru jsem zadělal a na tom místě jsem umístil zbylou část,tedy kompresor s chladicí(nyní už topicí)mřížkou lednice.Kompresor i s mřížkou je nutno zakrytovat a chladit,jinak se zahřívá na 80 °C,což by značně snižovalo jeho životnost.Stačí na to nějaký výkonnější PC ventilátor.Vytápěná místnost je asi 3.3m,se skoseným stropem a jedním střešním oknem.Při venkovních plusových teplotách najíždí termostat,při mínusových to jde nonstop.Od mínus 5 je již nutno přitápět jinými zdroji.Případným zajemcům o stavbu doporučuji nejdříve si ověřit tepelnou bilanci vytápěné místnosti.Pokud ji vytopí klasickým přímotopem o výkonu do 300-400W,vytopí ji i starou calexkou.
Dodatečně mohu připojit ještě nějaké obrázky.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

talmar
Stálý člen

Příspěvek od talmar »

Ilem píše:
KEXIK píše:
Tak ještě jednou pro ty, co nepochopili. Ten pokus je univerzální a dá se provádět v jakémkoli uzavřeném prostoru, ať je to špajz, lebo pivnica. Pro zjištění, zda bude stačit dodávat teplo tam stačí zatopit. Stejně velké topné těleso, jako množství tepla, které chceš odebírat. Když budeš topit - bude se prostor oteplovat. Stejně rychle se bude prostor ochlazovat, až budeš teplo odebírat. Tepelné čerpadlo má COP větší než 1, dokud rozdíl teplot nepřekročí 40 - 50 stC. Jinými slovy, jakmile ochladíš pivnicu pod -20 stC a budeš chtít topit aspoň na +20 stC, začne být TČ ztrátové. S tím nic nenaděláš, je to dané fyzikálními vlastnostmi chladiva (nejlepší je R22, ale ten už se nesmí používat).
To je omyl.Je veliký rozdíl mezi špajzem nebo velkou sklepní místností.S té múžeš klidně teplo odebírat neboť zem ho zase dodá.Vždyť na tom principu přeci tepelná čerpadla fungují.Otázka zní jak je ten prostor velký a jaký tepelný výkon by z něj šel odebírat.

chiq
Zasloužilý člen
Dal: 2 poděkování
Dostal: 1 poděkování

Příspěvek od chiq »

Ja si to predstavujem nejako tak: miestnosť cca 2 x 1,2 m výška 2,2 m obložená znútra 25 cm polystyrénom, strop 40 cm. Teda čistý vnútorný priestor cca 1,7 m3. Z tohto priestoru odoberať teplo a hneď vedla ho odovzdávať - vykurovať napr. dielňu, fitko, etc.

y

Re: RE: Pokus

Příspěvek od y »

Ilem píše:
občas_se_sem_kouknuvší píše: Zdravím Ileme, a k čemu ten pokus bude ??? Na to aby zjistil "odběr zimy" mu postačí hodinky a teploměr, tak k čemu ještě ty járovky ??? ;) :lol:
Tím pokusem zjistíš, jestli se do toho vůbec pouštět. V principu je jedno, jestli teplo dodáváš, nebo odebíráš. Třeba by chiq mohl zjistit, že mu za týden provozu ve špajzce zmrznou kompoty. Brát teplo z uzavřeného prostoru, kde není žádný zdroj tepla nemusí být vždy to nejlepší řešení.
Vím o čem mluvím. Tepelné čerpadlo jsem si postavil (systém voda-voda), a teď mám nedostatek vody pro jeho provoz. Nečekal jsem, že za pár let klesne vydatnost pramene ze 7l/s na 0,4l/s.
Mám za domom hlavný zberač mestskej kanalizácie. Priemer 1700mm, monolitickú betónovú. Nebola ešte taká zima aby nad ňou uržal sneh. Dlhodobe merania mi ukazujú, že čím je väčší mráz tým viac ľudí sedí doma a vypúšťa do kanalizácie teplú vodu a tým viac mi stúpa teplota. Z toho vyplýva, že čím je väčšia zima tým mám silnejší prívod tepla. Pri -18C je vnútri +12C. Je to zatiaľ jediná "VE" ktorú mám. 8)

sano
Zasloužilý člen
Dostal: 18 poděkování

Ahoj Talmar

Příspěvek od sano »

čo by to urobilo, keby sa zvečšila plocha výparníka použila by sa ako solárny kolektor? Teraz nie je dôležité, či sa to dá momentálne urobiť. Ide o princíp.
Maj sa a ďakujem
sano

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

y píše: Mám za domom hlavný zberač mestskej kanalizácie. Priemer 1700mm, monolitickú betónovú. Nebola ešte taká zima aby nad ňou uržal sneh. Dlhodobe merania mi ukazujú, že čím je väčší mráz tým viac ľudí sedí doma a vypúšťa do kanalizácie teplú vodu a tým viac mi stúpa teplota. Z toho vyplýva, že čím je väčšia zima tým mám silnejší prívod tepla. Pri -18C je vnútri +12C. Je to zatiaľ jediná "VE" ktorú mám. 8)
Znám jednoho šílence, který to zkusil - odčerpával vzduch z kanalizace a topil s tím (měl bys na to mít povolení od provozovatele) Vydrželo to pár měsíců a agresívní výpary mu rozložily výparník. Nehledě na ten smrad, který vypouštěl do okolí.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Ahoj Talmar

Příspěvek od Ilem »

sano píše:čo by to urobilo, keby sa zvečšila plocha výparníka použila by sa ako solárny kolektor? Teraz nie je dôležité, či sa to dá momentálne urobiť. Ide o princíp.
Maj sa a ďakujem
sano
To jsou jednoduché počty. Kolik tepla potřebuješ odebrat, tolik musí dodat slunce. Nic víc nikde nevzniká. Jen díky TČ můžeš odebírat i nízkopotenciální teplo.

"Dum spiro spero"
Ciceron
wh173
Starší člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wh173 »

Ilem píše: Znám jednoho šílence, který to zkusil - odčerpával vzduch z kanalizace a topil s tím (měl bys na to mít povolení od provozovatele) Vydrželo to pár měsíců a agresívní výpary mu rozložily výparník. Nehledě na ten smrad, který vypouštěl do okolí.
No já bych zas rek ze to je moc dobrej napad, rozhodne bych ale udal system voda-voda a neodcerpaval bych vzduch....

Who told you, you could do this like that?
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Za předpokladu dobré filtrace vody by to mohlo fungovat. Pokud je ovšem dostatečný průtok vody (kdyby měla 20stC a barák tepelnou ztrátu 20 kW, potřebuje asi 1l/2s)

"Dum spiro spero"
Ciceron
opčas_šmírující

Re: RE: Pokus - kanalizace

Příspěvek od opčas_šmírující »

Ilem píše:Znám jednoho šílence, který to zkusil - odčerpával vzduch z kanalizace a topil s tím (měl bys na to mít povolení od provozovatele) Vydrželo to pár měsíců a agresívní výpary mu rozložily výparník. Nehledě na ten smrad, který vypouštěl do okolí.
Konec konců, o kanalizaci jsem tu již také psal. Do budoucna s ní jistojistě počítám. Navíc vím o člověku, který tímto způsobem funguje již 3 rok a zatím bez vážnějších problémů. Teplý vzduch odčerpává z paty klasického domovního odpadu a zpátečka je pomocí kanálu, který mu tam na pozemku beztak jenom "smrděl", hlavně vždycky před deštěm (takže teď mu to de facto "vrací" ;) ). Z jedné stoky do druhé. Na vytopení poměrně velkých dílen + garáže zcela dostačující (cca 250m2).

občas_se_sem_kouknuvší

Příspěvek od občas_se_sem_kouknuvší »

y píše: Mám za domom hlavný zberač mestskej kanalizácie. Priemer 1700mm, monolitickú betónovú. Nebola ešte taká zima aby nad ňou uržal sneh. Dlhodobe merania mi ukazujú, že čím je väčší mráz tým viac ľudí sedí doma a vypúšťa do kanalizácie teplú vodu a tým viac mi stúpa teplota. Z toho vyplýva, že čím je väčšia zima tým mám silnejší prívod tepla. Pri -18C je vnútri +12C. Je to zatiaľ jediná "VE" ktorú mám. 8)
Správná úvaha. Spočti si, kolik tepla utíká tímto způsobem do kanalizace zcela nevyužito. Např. i třeba jenom s jednou vypuštěnou vanou po vykoupání se.

Úkol na další pětiletku: Do každého paneláku "sklepní přepadovku", ze které by se toto teplo získávalo zase zpátky !!!! Ani Joule nazmar !!!! ;)

Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“