Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Newton a jeho zákony

Filosofie přírodních jevů.
Odpovědět
Tuco
Zasloužilý člen
Dostal: 10 poděkování

Re: No spánem bohe aj z batohem

Příspěvek od Tuco »

buky píše: Ujasnime si první a základní věc.
Fyzikové tvrdí že 1N je taková velká síla, která udělí tělesu o hmotnosti 1kg rychlost 1m za sec.
Jaká bude velká tá síla když to těleso bude mat zrychlení 1m za sec:
1. Pod vodou
2. Na vzduchu
Mno abych nějak shrnul to co se tu stalo za tu chvilku co jsem spal a co mě trochu vedlo ze židle.
1, Nevím jak jsi přišel na to, že W=F*t. To je impuls síly, NENÍ to práce.
2, 1N je síla, která udělí 1kg HMOTNÉHO BODU (je to prostě fyzikální model, který nemá žádné rozměry, jen hmotnost, proto neexistuje tření) ZRYCHLENÍ 1m/s^2
3, U skutečného tělesa pod vodou nebo na vzduchu bude muset být síla zvětšena o přírůstek stejně velký, jako bude velikost působícího hydro/aerodynamického odporu (1/2*hustota*v^2*koeficient tření*charakteristický rozměr). Protože odpor je závislý na rychlosti, přírůstek se bude v čase zvětšovat.

Opravdu začni vážně uvažovat o alespoň vypůjčení učebnice fyziky pro střední školy :roll:

buky
Zasloužilý člen
Dal: 10 poděkování
Dostal: 20 poděkování

To určitě

Příspěvek od buky »

Tuco píše:
buky píše: Ujasnime si první a základní věc.
Fyzikové tvrdí že 1N je taková velká síla, která udělí tělesu o hmotnosti 1kg rychlost 1m za sec.
Jaká bude velká tá síla když to těleso bude mat zrychlení 1m za sec:
1. Pod vodou
2. Na vzduchu
Mno abych nějak shrnul to co se tu stalo za tu chvilku co jsem spal a co mě trochu vedlo ze židle.
1, Nevím jak jsi přišel na to, že W=F*t. To je impuls síly, NENÍ to práce.
2, 1N je síla, která udělí 1kg HMOTNÉHO BODU (je to prostě fyzikální model, který nemá žádné rozměry, jen hmotnost, proto neexistuje tření) ZRYCHLENÍ 1m/s^2
3, U skutečného tělesa pod vodou nebo na vzduchu bude muset být síla zvětšena o přírůstek stejně velký, jako bude velikost působícího hydro/aerodynamického odporu (1/2*hustota*v^2*koeficient tření*charakteristický rozměr). Protože odpor je závislý na rychlosti, přírůstek se bude v čase zvětšovat.

Opravdu začni vážně uvažovat o alespoň vypůjčení učebnice fyziky pro střední školy :roll:
2, To je nejaký divný teoretický model.

1, W= F*t že pusobení síly za určitý čas není práce? Máš el. naviják který zrychluje z 0 m za sec. na 10m za sec. po dobu 900 sekund.
Na tento naviják zahákneš tenzo a na druhý konec auťák který bude mít zařazenou rychlost - zátěž.
Spustime naviják a tenzo. bude ukazovat se zvečšující se rychlostí i věčší sílu (působení síly po dráze = práce) po dobu 900 sekund.
Co je pro vás fyziky vlastně impulz síly?

To si zrovna môžem prečítať bibliu.
Naposledy upravil(a) buky dne pát 06 lis 2009 15:03, celkem upraveno 1 x.

buky
Zasloužilý člen

Gabča má taky pravdu

Příspěvek od buky »

Jak jste na to přišli že gravitační zrychlení naši země při povrchu je asi 10m za sec? Může mi tu nekdo ukázat model z praxe který to potvrdí?

Představ me si že máme planetu naši hmotnosti ale bez atmosféry a její gravitace sahá do vzdálenosti 50 000 km. Pusťme 1kg závaží k této planete ať se navzájem přitáhnou. Když bude na záváží neustále působit gravitace, tak bude i neustále zrychlovat.
Tak jak můžete určit hodnotu gravitačního zrychlení planet?
Naposledy upravil(a) buky dne pát 06 lis 2009 15:25, celkem upraveno 1 x.

Gabča
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Re: Gabča má taky pravdu

Příspěvek od Gabča »

buky píše:Jak jste na to přišli že gravitační zrychlení naši země je 10m za sec? Může mi tu nekdo ukázat model z praxe který to potvrdí?
:laugh: :jump: :mrgreen: :hip:

Kadlín

Člověče buky, my jsme opravdu jak dvojčata.. (jestli jsem Tě títmo urazila, tak sorry, ale já si nemůžu pomoct... )
Jak jsem se tu již několikrát omlouvala všem, co se pokusu na Kadlíně též zúčastnili, já jsem před nedávnem taky nevěřila, že ta naše milovaná planeta domov náš přitahuje cca 10 m za sec2, jenže opravdu je to fakt :? .... oni jsou chytrý, a oni tady ti pánové mívaj často recht :D .
Zdravím též JOVu.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

Gabča píše:
buky píše:Jak jste na to přišli že gravitační zrychlení naši země je 10m za sec? Může mi tu nekdo ukázat model z praxe který to potvrdí?

Kadlín

Člověče buky, my jsme opravdu jak dvojčata.. (jestli jsem Tě títmo urazila, tak sorry, ale já si nemůžu pomoct... )
Jak jsem se tu již několikrát omlouvala všem, co se pokusu na Kadlíně též zúčastnili, já jsem před nedávnem taky nevěřila, že ta naše milovaná planeta domov náš přitahuje cca 10 m za sec2, jenže opravdu je to fakt :? .... oni jsou chytrý, a oni tady ti pánové mívaj často recht :D .
Zdravím též JOVu.
...uááááááááá :lol: :lol: :lol: :lol: ...zdravím Gabču . ..JOVA, Dr.Karla dr....SAO :pivko: ...POOTA&soon ...barbuchu...
...jen pro přesnost....zrychlení je 9,81....v Kadlíně trochu jinak..... :idea:
..Buky ...zvu tě do Kadlína.. :idea: ..je zde museum motyček.. :idea: ..martin11

... věřím, že se " TO " povede ......
buky
Zasloužilý člen

Příspěvek od buky »

martin11 píše:
Gabča píše:

Kadlín

Zdravím též JOVu.
...uááááááááá :lol: :lol: :lol: :lol: ...zdravím Gabču . ..JOVA, Dr.Karla dr....SAO :pivko: ...POOTA&soon ...barbuchu...
..Buky ...zvu tě do Kadlína.. :idea: ..je zde museum motyček.. :idea: ..martin11
Mám silnej poci že si budeme móóc rozumět.
A dovolím si navrhnout zopakovat ten pokus ale směrem od povrchu země dolu kolmo k jádru. Tam by mnělo být menší gravitační zrychlení ne?

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

buky píše:
martin11 píše:
Gabča píše: :laugh: :jump: :mrgreen: :hip:

Kadlín

Zdravím též JOVu.
Mám silnej poci že si budeme móóc rozumět.
A dovolím si navrhnout zopakovat ten pokus ale směrem od povrchu země dolu kolmo k jádru. Tam by mnělo být menší gravitační zrychlení ne?
....grrrrrrrrrrrrrrrr :roll: 8) :( :? :shock: :shock: ......rozhledna v Kadlíně je 15 metrů vysoká....myslím, že kdyby jsme vykopali díru...v Kadlíně 15 m...tak naměříme totéž....
...a prozradím ti sladké tajemství.....měřící kouli jsme pouštěli KOLMO...k jádru Země....dalo nám to starost, ale podařilo se.... :idea:
...jak jsme to udělali je naše tajemství.....zdraví karkulka červená.... :oops: :oops: a m11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
buky
Zasloužilý člen

martin 11, gabča a ostatní

Příspěvek od buky »

Kopat ne, ale mám potvrzeno od našich otitulovaných fyziků že od povrchu k jádru gravitace slábne.
Bolo by možná zajímavé porovnat výsledky měření.

Inak hluboce se klaním k vašemu výkonu :D

buky
Zasloužilý člen

Teť je řada na mně

Příspěvek od buky »

Ale mám zároveň silnej pocit že už začínám moc mudrovat a spochybňovať zákony které majú pevné pilíře např. gravitační zrychlení.
Gabča přispěla pokusem gravitačního zrychlení v Kadlíne.
Martin pístovým mag. motorem.
No a já stále nic, tak že už je na čase abych přispěl i já. Už jsem skoro u konce.
Slibuju že se ozvu, až to bude hotový.

Tuco
Zasloužilý člen

Re: To určitě

Příspěvek od Tuco »

buky píše: 2, To je nejaký divný teoretický model.

1, W= F*t že pusobení síly za určitý čas není práce? Máš el. naviják který zrychluje z 0 m za sec. na 10m za sec. po dobu 900 sekund.
Na tento naviják zahákneš tenzo a na druhý konec auťák který bude mít zařazenou rychlost - zátěž.
Spustime naviják a tenzo. bude ukazovat se zvečšující se rychlostí i věčší sílu (působení síly po dráze = práce) po dobu 900 sekund.

2, To není divný teoretický model, ale náramně praktická věc - v podstatě se tím říká, že tření vzduchu apod. se zanedbá, protože by v konkrétním případě změnilo hodnoty o 0,0prd
1, A kde jsi tenhle vzorec vyčetl jako práci? Práce to fakt NENÍ. V tom příkladě cos napsal zase motáš dvě věci dohromady. Práce bude zase jenom F*s, rozdíl je jen v tom, že síla se mění v průběhu času.

Bibli samozřejmě číst nemusíš, občas je nejjednodušší poradit se se strýcem Googlem a tetou Wikipedií ;)

buky
Zasloužilý člen

Re: Nedá mi abych to nedokončil

Příspěvek od buky »

Tuco píše:
buky píše: 2, To je nejaký divný teoretický model.

2, To není divný teoretický model, ale náramně praktická věc - v podstatě se tím říká, že tření vzduchu apod. se zanedbá, protože by v konkrétním případě změnilo hodnoty o 0,0prd
1, A kde jsi tenhle vzorec vyčetl jako práci? Práce to fakt NENÍ. V tom příkladě cos napsal zase motáš dvě věci dohromady. Práce bude zase jenom F*s, rozdíl je jen v tom, že síla se mění v průběhu času.

Bibli samozřejmě číst nemusíš, občas je nejjednodušší poradit se se strýcem Googlem a tetou Wikipedií ;)

2, máš pravdu, úpřimne se omlouvám, prostě můj mikroprocesor to někdy těžko zpracovává :D

1, ale tu nepovolím, v tomto modelu se síla nemění jen v průběhu času 900 sekund F*t, ale síla se mění aj v průbiehu ujetých metrů za tento čas F*s.
JE TO TAK NEBO NE.

Tuco
Zasloužilý člen

Příspěvek od Tuco »

buky píše:1, ale tu nepovolím, v tomto modelu se síla nemění jen v průběhu času 900 sekund F*t, ale síla se mění aj v průbiehu ujetých metrů za tento čas F*s.
JE TO TAK NEBO NE.
Pozor! Jedná se o jeden a ten samý děj, proto se síla nemůže měnit dvakrát!
Práce je pořád F*s.

buky
Zasloužilý člen

Příspěvek od buky »

Tuco píše:
buky píše:1, ale tu nepovolím, v tomto modelu se síla nemění jen v průběhu času 900 sekund F*t, ale síla se mění aj v průbiehu ujetých metrů za tento čas F*s.
JE TO TAK NEBO NE.
Pozor! Jedná se o jeden a ten samý děj, proto se síla nemůže měnit dvakrát!
Práce je pořád F*s.
Ale tá síla se nemění dvakrát, ale záleží z jakého uhlu se na to díváš. Ono to vypadá že to mícham dohromady, ale není tomo tak.

1, naviják zrychlí auto z 0 m/s na 10m/s za npř. 60 sec. - F*t, ale za tento čas přece ujelo auto nějakou zdálenost F*s

2, naviják zrychlí auto z 0m/s na 10m/s po dráze dlouhé např. 500m - F*s, ale to přece trvalo nejakou dobu F*t

Tak že ano, ak se díváš na to z uhlu mechnické práce tak je to = F*s, ale z uhlu impulzu síly je to = F*t

Tuco
Zasloužilý člen

Příspěvek od Tuco »

No že se něco odehrává v průběhu času, to je jen takový vedlejší efekt našeho bytí v tomto světě. Ještě to nutně neznamená. že to má vliv na množství vykonané práce.
Úhel pohledu mechanické práce a úhel pohledu impulzu síly - no, buď zjišťuješ jedno nebo druhé. Každopádně to není to samé a je to vidět třeba na těch jednotkách:

F = m*a [N = kg*m/sec^2]

F*s [N*m = kg*m^2/sec^2]

F*t [N*sec = kg*m/sec]

Nebo že bys do toho ještě navíc míchal i výkon?

buky
Zasloužilý člen

Příspěvek od buky »

Tuco píše:No že se něco odehrává v průběhu času, to je jen takový vedlejší efekt našeho bytí v tomto světě. Ještě to nutně neznamená. že to má vliv na množství vykonané práce.
Úhel pohledu mechanické práce a úhel pohledu impulzu síly - no, buď zjišťuješ jedno nebo druhé. Každopádně to není to samé a je to vidět třeba na těch jednotkách:

F = m*a [N = kg*m/sec^2]

F*s [N*m = kg*m^2/sec^2]

F*t [N*sec = kg*m/sec]

Nebo že bys do toho ještě navíc míchal i výkon?
No jasně. Když ale jde o pružnou alebo nepružnou zrážku (impuls síly) tak ten čas už důležitej je, že?

Ten výkon tam nemusím ani míchat. Jde přece o naměřenou spotřebu toho elektrického navijáku.

Odpovědět

Zpět na „Universum“