To není rezignace. Jen se nenudím. Dělám svůj vlastní vývoj, a není to větrná elektrárna.MilMAX píše:... to vyznělo jak rezignace.
Nechci vítězství v debatě ale konstruktivní opozici která mi pomáhá při vývoj TWISTERu
Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Větrná elektrárna (levně)
Moderátor: rival
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: to ILEM
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
vyvážení a druhy kolotoču
Pri tom vyvážení není až tak duležité samotné težiste, ale treba pomer nevyváženosti ke celkové rotující hmote.
Pokud trochu obrátím list - teoreticky pripouštím tohle (ted mimo optimálnost konstrukce a ekonomiku):
Jako je možné udelat více malých Savoniusu, ale i Dariusu otočne - na kolotoči - (podle vyjádrení Illema), tak je možné i udelat více malých vrtulek na čelním kolotoči, pričemž se výkon bere z celé plochy, ve které se kolotoč s vrtulkami otáčí. Melo by to takovou výhodu, že by stoupla rychlobežnost, a odpadl by prevod do rychla, dále by stačili podstatne menší generátory, protože by byly lépe vytížené. Složitejší by byla mechanika a regulace proti nadvetru. (Magnusuv valec jsem zkoušel jako model, ale nepresvedčil me.)
Pokud trochu obrátím list - teoreticky pripouštím tohle (ted mimo optimálnost konstrukce a ekonomiku):
Jako je možné udelat více malých Savoniusu, ale i Dariusu otočne - na kolotoči - (podle vyjádrení Illema), tak je možné i udelat více malých vrtulek na čelním kolotoči, pričemž se výkon bere z celé plochy, ve které se kolotoč s vrtulkami otáčí. Melo by to takovou výhodu, že by stoupla rychlobežnost, a odpadl by prevod do rychla, dále by stačili podstatne menší generátory, protože by byly lépe vytížené. Složitejší by byla mechanika a regulace proti nadvetru. (Magnusuv valec jsem zkoušel jako model, ale nepresvedčil me.)
- MilMAX
- Starší člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: vyvážení a druhy kolotoču
No pravě tak jak by to teoreticky měla být výhoda pro VE s osou otáčení ve směfru větru tak je to i výhoda v tom vertikálním uspořádání ale přitom bez toho problému s optimálností - tady to mechanicky parádně zapadá a jak už jsem uvedl dřív je tu dokonce nasnadě spojit více strojů na společnou transmisi k centrálnímu generátoru což by mělo nemalý vliv na účinost aregulaci celé farmyAkord píše:Pri tom vyvážení není až tak duležité samotné težiste, ale treba pomer nevyváženosti ke celkové rotující hmote.
Každý stroj by byl připojen přez volnoběžku pro případ nějakého problému aby ostatní nebrzdil. Navíc je třeba si uvědomit i výhodu malého záboru pozemku neboť nehrozí nebezpečí vzájemného střetu vrtulí.
A ještě je tu ještě jeden aspekt a to je citlivost klasických VE na turbulence od sousedních strojů a i stromů která dovede rozkmitat listy a způsobit destrukci rotoru.
Prostě aerodynamický systém je hodně citlivý a tento by měl být sice méně výkoný ale zase se to dá stavět houšť (jako hradba) - nebo větrolam
.... teda spoň doufám
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 471 poděkování
- Dostal: 212 poděkování
návod na stavbu
Schulz, H.: Savoniův rotor.
Vydalo nakladatelství HEL, 80 str. A5, obj.č. 150813, 88 Kč
http://shop.ben.cz/150813
- MilMAX
- Starší člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: návod na stavbu
To jako že si to mám koupit?lajos píše:Schulz, H.: Savoniův rotor.
..... jsem trochu jinde Lájoši
Jak bys reagoval kdybych tě odkázal na publikaci o elektrolýze vody pro 1. ročník středních průmyslových škol ???
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 471 poděkování
- Dostal: 212 poděkování
milmax
Se mně ptáš? Máš maturitu? Tak že v dnešní době se můžeš svobodně rozhodnout pro koupi, nebo nic. Je tady nějaký počet lidí, kteří se o to můžou zajímat a moc o tom nevědí a taková knížečka nemusí být k zahození?
- MilMAX
- Starší člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: milmax
No znám ještě jeden způsob - a lepší (stále se tam najde něco nového)lajos píše:Se mně ptáš? Máš maturitu? Tak že v dnešní době se můžeš svobodně rozhodnout pro koupi, nebo nic. Je tady nějaký počet lidí, kteří se o to můžou zajímat a moc o tom nevědí a taková knížečka nemusí být k zahození?
http://www.google.com = "savonius" = search
Vypadne tak 345 odkazů z celého světa s nepřebernými kvanty návodů a ukázek - a je to hlavně zadarmo
- MilMAX
- Starší člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: solární energie
Nevýhodou solárních panelů je že právě když nejvíc topí je potřeba nejméně teplé vody a že v noci to taky nefunguje - navíc teplou vodou si neposvítíš a HIFIna na to taky nejedejeff píše:Nejjednodušší způsob ukládání energie je, když se energie nemusí nikterak měnit a rovnou ukládat, nebo používat. ...
... ale vítr fouká i v noci a hlavně v zimě - a uděláš z toho teplo i světlo
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Akumulace větru
Ať přemýšlím, jak přemýšlím, vychází mi nejlépe akumulace větru do vody a to do vody studené. VE se obvykle staví na kopci a pod kopcem obvykle teče nějaká voda. Není problém mezi vrtulemi udělat bazén a do něj přečerpávat vodu. Tu pak v době VT vypustit. Jsou ztráty jen na turbíně, čerpadle a generátoru. Žádné další, pokud je bazén dobře utěsněn. Voda, která se jednou vyčerpá nahoru tam je připravená pracovat, dokud se vejde do bazénu. Žádné ztráty třením, žádné ztráty chladnutím. Snad jen odpar, ale ten je zanedbatelný. Moderní čerpadla mají účinnost až 80%,vodní turbíny 75%. Přičtu-li účinnost generátoru, jsem někde kolem 50%. Ale žádné další ztráty, minimální rizika.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
- MilMAX
- Starší člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Akumulace větru
Nedávno se u nás budoval rybník (z fondů EU).Ilem píše:Ať přemýšlím, jak přemýšlím, vychází mi nejlépe akumulace větru do vody a to do vody studené. VE se obvykle staví na kopci a pod kopcem obvykle teče nějaká voda. Není problém mezi vrtulemi udělat bazén a do něj přečerpávat vodu. Tu pak v době VT vypustit. Jsou ztráty jen na turbíně, čerpadle a generátoru. Žádné další, pokud je bazén dobře utěsněn. Voda, která se jednou vyčerpá nahoru tam je připravená pracovat, dokud se vejde do bazénu. Žádné ztráty třením, žádné ztráty chladnutím. Snad jen odpar, ale ten je zanedbatelný. Moderní čerpadla mají účinnost až 80%,vodní turbíny 75%. Přičtu-li účinnost generátoru, jsem někde kolem 50%. Ale žádné další ztráty, minimální rizika.
Nejsou tam žádný čerpadla, turbína ani generátory ale rozpočet byl 24.000.000 Kč (ten rybník má plochu tak 60 x 100m)
Nevím nevím ale radeji budu akumulovat v řádu do 100 hodin do EMB než bych pumpoval sice levnou vodu ale do zlaté nádrže
- Nebo že by si někdo zase namastil kapsu??
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Akumulace větru
Škoda, žes neřekl. Za 24 MKč bych ho tam šel vyhrabat třeba ručně.MilMAX píše:
Nedávno se u nás budoval rybník (z fondů EU).
Nejsou tam žádný čerpadla, turbína ani generátory ale rozpočet byl 24.000.000 Kč (ten rybník má plochu tak 60 x 100m)
Nevím nevím ale radeji budu akumulovat v řádu do 100 hodin do EMB než bych pumpoval sice levnou vodu ale do zlaté nádrže
- Nebo že by si někdo zase namastil kapsu??
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
- MilMAX
- Starší člen
- Kontaktovat uživatele:
Vítr
Kladu si jednu otázku: Proč v Rakousku jsou VE naskládány od Vídně až k Mikulovu a všechny se téměř pořád točí? / když podle české větrné mapy je v oblasti od hranic s rakouskem naprosté bezvětří??
Že by přece jen něco zůstalo z železné opony?
Ve Velkých Pavlovicích které jsou od Rakouských hranic cca 20 km jsou v podstatě první kopečky na rovině která se táhne až od Semmeringu takže logicky by se tam měl celý ten tah který Rakušáci na svých VE tak využívají o ty kopce opírat (a taky se opírá), nicméně na mapě dle které se posuzuje rentabilita VE v ČR je zelená ??
Nabízí se vysvětlení že v Rakusku používají buďto lepší technologii a nebo mají odlišné ekonomické kritéria
Že by přece jen něco zůstalo z železné opony?
Ve Velkých Pavlovicích které jsou od Rakouských hranic cca 20 km jsou v podstatě první kopečky na rovině která se táhne až od Semmeringu takže logicky by se tam měl celý ten tah který Rakušáci na svých VE tak využívají o ty kopce opírat (a taky se opírá), nicméně na mapě dle které se posuzuje rentabilita VE v ČR je zelená ??
Nabízí se vysvětlení že v Rakusku používají buďto lepší technologii a nebo mají odlišné ekonomické kritéria
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 1 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Kridlo
Dik Akorde za vcerejsi(dnesni) nastevu a byl bych rad pokud mi pomuzes s tvarem kridla na VE. Dnes du spat driv nez dnes tak dobrou.
Zz.
PS: Jeste jednou dik. Trochu sem to vcera prehnal.
Zz.
PS: Jeste jednou dik. Trochu sem to vcera prehnal.
Svět zboř! Já budu stát.
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 1 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
Milmax v Rakousku, nebo na Morave ?
Z toho plotu, co tam ješte zustal je treba nadelat hrebíky. Pak to pujde a rozfučí se to.