Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Finanční krize 2008 až ....

Společenské dění u nás i ve světě.
Odpovědět
Jim68
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 26 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Hyperinflace

Příspěvek od Jim68 »

Gabča píše:jojo, harmonie, :D, akorát tohle:
Jim68 píše: To že nějaká ČNB vytiskne jen letos 170 miliard korunek, který rozdá potřebným, není nic dobrýho.
Mno, třeba je na tom dobrý, to že jsme někteří neumřeli.... uznej, že něco do sebe to má.

Vlastně jsem se tam vyhnula jedné otázce...kde je ten nedostatek oběživa.
Nedostatek v základním oběhu - lidi, firmy, tam je život, a tam je nedostatek oběživa.... je vlastně takový dílčí. A přehršle v jiných, finančních sférách, nebo u šťastnějších jednotlivců
Vyrovnat to dobrovolně nejde. Jak? A přesto je to nutné. ... vono to zní hrozně komunisticky, až je z toho šoufl. Ale stejně to tak bude, kapitalismus nekapitalismus, žít se musí.

Je jen otázka: kdy a co rupne, protože "čím dřív, tím líp", nebude to taková darda.

1.Když se nebude tisknout, oddálí se to a bude to formou drsné revoluce, budou mrtví.
2.Když se bude tisknout, zaplatí to Číňan, a trocha té inflace nikoho kdo toho moc nemá nezabije.
Jasně, jsem pro, abychom si půjčili. Otázka nezní kolik, ale "PROČ?" Kdo nemá prachy, o nic nepřijde. A kdo bude mít dluhy... :D Tím se to vyrovná. Komunisticky to nezní, je to normální očista, ty prachy mají cenu jen proto, že nejsou na trhu. Ve skutečnosti jsou hodnotou přesně na tom poměru Oběživo/hodnota aktiv.... Vytisknout do slamníku nacpat - a jsi boháč. Dokud nepůjdeš utrácet...

To Iv: Jasně, měl jsem na mysli i znehodnocení Čínských aktiv. Krach není myslím správný výraz, páč ten se tak nemrská v předsmrtných křečích.
To snižování objemu kapitálu v USA zasáhlo hlavně střádaly z Gulfského spolku, tak se jim nemůžeme divit, že dolaru přestali věřit. Když Ti Ministr F najednou řekne, že akcie a deriváty státní (překvapení? ) FannyMae, které nakupovaly banky po celém světě v objemu stovek miliard dolarů, jsou bezcenné a protože je mají, zavřou celé bankovní domy (které náhle nemají aktiva, ha ha)...? Ve skutečnosti ale bylo cílem připravit USA cestu k posílení dolaru. To, že do nich Arabové investovali peníze, které nebyly podložené produktem ve stejné hodnotě (reálná cena arabské ropy je cca 3USD v cenách 1992) způsobilo stálé oslabování dolaru. Kdyby je utráceli v poušti, nic by se nedělo. Jenže jsou to Arabové: vložili je do amerických bank a fondů a pak si je půjčili. :D ;) A znova vložili.... Takže kdo měl akcie GM v hodnotě 600 miliard? Arabové. Ale inflační cena vůbec neodpovídala hodnotě. Jak je o ty vklady jen připravit, aby si ničeho nevšimli.... :roll:

Jim68
Be happy!
Gabča
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Re: ...tak...to bylo o těch velkejch penězích...

Příspěvek od Gabča »

martin11 píše: ...jo jo jo... já jsem jen detail /debil/...ale jaksi celospolečensky....co by měli udělat "malý" lidi.....když si z banky všechno vezmu...a všichni....co občan to ...třeba 10 000.- tak se stane co...???...
...a na to co se stane se ptám...jak se zachovat ...než se to stane...ne celá republika je na "Foru u Pramene."..takže...Gabčo....haloooooo....co radíš.....koupit..../ jo bez podlahy se obejdu....jsou tam zatím solidní prkna....m11 :lol:
No,
já jsem zrovna takovej ten nepůjčovací si typ... výchova.
Kouknu na RPSN půjčky.... udělá se mi zle..... a radši si udělám radost jinak. Takový malý peníze si pokud možno vůbec nepůjčuj, mám strach z administrativních chyb vedoucích k tomu, že Ti exekutor sebere střechu nad hlavou i polštář pod hlavou a prodá za 100tis. (ten barák)
Na to "půjčování" co jsme měli na mysli s Jimem, to je spíš věc hypoték, koupit si barák a tak...
Ale on ten klid taky není k zahození, jestli vám nic doma nechybí, jen ta teploučká podlaha, chvíli došetři a pak kupuj. Ceny se teď dokonce malinko snižují, u nás ve firmě jsme sundali všechny dodavatele.
Ahojky :D

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Jim68 píše:Když Ti Ministr F najednou řekne, že akcie a deriváty státní (překvapení? )
Prosím, co je to derivát?

"Dum spiro spero"
Ciceron
Gabča
Zasloužilý člen

Re: Žádná inflace, jen krach

Příspěvek od Gabča »

Iv píše:
Gabča píše:Jen o jedno vás prosím, když přijde Číňan, a bude chtít koupit váš domeček, tak ho vyhodte.
Čauky :D
Je v tom podstatný rozdíl, u nás může kupovat, ale v USA bude zabavovat. :lol:
A sakra :shock:
Bereš mi poslední zbytky naděje... :|

Jim68
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jim68 »

Gabča píše:Mě štvou, jak si nakopávají mou milovanou neviditelnou ruku trhu. Tím měnovým kursem, takovej trapnej fígl. Slabá vnitřní měna.
Vůbec nelze teď spočítat, kolik tam stojí rohlík a kolik vydělají za hodinu... to je právě ono. Kurs měny se počítá z nabídky a poptávky, a ta by měla jet na základě rozdílu exportu a importu... no a to právě nefunguje. Juan měl být už dávno silnej jako bejk.

Takže to je tunel jako blázen.... nedělají tunel do vlastní ekonomiky jak píšeš, ale TUNEL do tý naší. Jejich zboží je levné uměle, a naši výrobci krachnou...

ale ... ta ruka se vzpamatuje. viz výše.
Do doby než Čína vzdá slabý juan, musíme tisknout, jinak slabý nebude nikdy.
Snad Ti pomůže srovnání interních cen VW - cena práce na jeden auťák je v číně jen 9% nákladů na práci v Německu, a tam je průměr cca 8,5 Euro, takže je stojí hoďka číňana tak do dvacky. To není tak málo, v Hypernově se tomu blíží běžná prodavačka. Další snížení ceny je v nižších cenách od čínských dodavatelů, Ti platí ještě míň.
Když jim to tak báječně funguje, tak se nediv, že si od nás nenechaji poradit, jsme po krk v něčem hodně páchnoucím (ne, promiň, ropa to vážně není... ;) ). Zase, kdyby chtěli něco nakoupit za svoje rezervy, budou v tom jako Arabové - takové voňavé akcie Chrysleru, které 38 let nepřetržitě rostou? Moc riskantní! Půjdeme do FannyMae, ta je státní....? Nebo si to necháme na účtech u nás? V Čínské všelidové bance? Co bys jim poradila? Dík za tip.... :D

Jim68
Be happy!
Jim68
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jim68 »

Ilem píše:
Jim68 píše:Když Ti Ministr F najednou řekne, že akcie a deriváty státní (překvapení? )
Balík nesplacených bonitních úvěrů(takový soubor), který má kalkulovanou účetní hodnotu a finální konkrétní plánovaný objem aktiv v době splacení, zaúvěrovaný prvním investorem. V USA hypotéky, vydané v r. 1980, zaúvěrované 1 mld (to je kupní cena prvním investorem, který půjčí hypoteční bance), finální splacení v r. 2005 celkovou sumou 3,2mld. A s tímhle balíkem se obchoduje, nejdřív za 1,2 mld. a tak dál, až se třeba v roce 2004 zjistí, že s těch úvěrů, na které tan balík hodnotíš, bude splaceno jen 10%... a tys ho koupil za 2,8 mld. A dostaneš 118 vybydlených, 25 let starých dřevostaveb a možná 100 000. Manželka Tě roztrhne... :shock:

Jim68
Be happy!
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Jim68 píše:
Ilem píše:
Balík nesplacených bonitních úvěrů(takový soubor), který má kalkulovanou účetní hodnotu a finální konkrétní plánovaný objem aktiv v době splacení, zaúvěrovaný prvním investorem. V USA hypotéky, vydané v r. 1980, zaúvěrované 1 mld (to je kupní cena prvním investorem, který půjčí hypoteční bance), finální splacení v r. 2005 celkovou sumou 3,2mld. A s tímhle balíkem se obchoduje, nejdřív za 1,2 mld. a tak dál, až se třeba v roce 2004 zjistí, že s těch úvěrů, na které tan balík hodnotíš, bude splaceno jen 10%... a tys ho koupil za 2,8 mld. A dostaneš 118 vybydlených, 25 let starých dřevostaveb a možná 100 000. Manželka Tě roztrhne... :shock:
Díky za snahu o vysvětlení. Už vím, jak se cítí někdo jiný, když se mu snažím vysvětlit například rozdíl mezi prací a energií. :good: Nevíte někdo, kde sehnat ekonomický výkladový slovník? Abych se nemusel ptát na každé druhé slovo.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Jim68
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jim68 »

Ilem píše:
Jim68 píše:
Ilem píše:Prosím, co je to derivát?
Díky za snahu o vysvětlení. Už vím, jak se cítí někdo jiný, když se mu snažím vysvětlit například rozdíl mezi prací a energií. :good: Nevíte někdo, kde sehnat ekonomický výkladový slovník? Abych se nemusel ptát na každé druhé slovo.
Se slovníkem na to nemůžeš, přeložil jsem to do lidštiny. Ale ještě stručněji: je to dluh hypoteční banky (něco jako směnka), která "garantuje" jeho splacení v daném termínu. A banky a fondy, které chtějí vydělat na investici svých peněz, ho kupují a těší se, jak si namastí kapsu třeba za deset let. Hypoteční banka má další prachy a tak je honem půjčí na hypotéky a má další derivát.... Ale protože cena dolaru klesá, hodnota balíku stoupá ( je přece krytý ), protože nikdo nechce sušit plný skříně dolarů, že.... Takže máš místo dolarů ve skříni Derivát, jehož cena roste. A na potkání řekneš: jsem miliardář... A pak....že jo, Gabčo..? :D :oops:

Ještě pro Gabču: s tím pevným kursem máš samozřejmě úplnou pravdu, jsou to lumpové. :shock:
Kdybych dělal něco, co vozí konkurent z číny, viděl bych to jako Ty. Ale myslím, že kdyby ho odblokovali, nebylo by to pro ně tak strašný - možná spíš pro nás... Oni totiž vydělávají taky docela dost Juanů - a ty by najednou posílily. Kdyby si pak nechtěli koupit novou škodovku, ale třeba Hradčana...? :roll: Takhle se jim držej lidi doma, páč dostanou za Juan kulový - ale když jejich úspory a kapitál vzroste řádově, po uvolnění kursu? Vyrazí do světa, co by se patlali s nějakejma komunistama! :shock:
Naposledy upravil(a) Jim68 dne pát 05 bře 2010 15:04, celkem upraveno 1 x.

Jim68
Be happy!
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Jim68 píše:
Se slovníkem na to nemůžeš, přeložil jsem to do lidštiny. Ale ještě stručněji: je to dluh hypoteční banky (něco jako směnka), která "garantuje" jeho splacení v daném termínu. A banky a fondy, které chtějí vydělat na investici svých peněz, ho kupují a těší se, jak si namastí kapsu třeba za deset let. Hypoteční banka má další prachy a tak je honem půjčí na hypotéky a má další derivát.... Ale protože cena dolaru klesá, hodnota balíku stoupá ( je přece krytý ), protože nikdo nechce sušit plný skříně dolarů, že.... Takže máš místo dolarů ve skříni Derivát, jehož cena roste. A na potkání řekneš: jsem miliardář... A pak....že jo, Gabčo..? :D :oops:
Dík, teď už jsem pochopil i já. Pokud ještě můžu, co je bonitní úvěr? Vím, co je bonita půdy, ale v těch ekonomických pojmech mám nejasno. Mohl jsem to vyřídit přes SZ, ale předpokládám, že nejsem sám, kdo v tom má hokej. Pokud je to poažováno za plevelení, tak se omlouvám.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Jim68
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jim68 »

Ilem píše:
Jim68 píše:
Dík, teď už jsem pochopil i já. Pokud ještě můžu, co je bonitní úvěr? Vím, co je bonita půdy, ale v těch ekonomických pojmech mám nejasno. Mohl jsem to vyřídit přes SZ, ale předpokládám, že nejsem sám, kdo v tom má hokej. Pokud je to poažováno za plevelení, tak se omlouvám.
Tím jsem mínil " pravděpodobně nerizikový", oni tomu v bance říkají nějak podobně jako " korelovaný fiskální " bleble.... :D

Jim68
Be happy!
Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

Jim68 píše: Snad Ti pomůže srovnání interních cen VW - cena práce na jeden auťák je v číně jen 9% nákladů na práci v Německu, a tam je průměr cca 8,5 Euro, takže je stojí hoďka číňana tak do dvacky. To není tak málo, v Hypernově se tomu blíží běžná prodavačka. Další snížení ceny je v nižších cenách od čínských dodavatelů, Ti platí ještě míň.
Když jim to tak báječně funguje, tak se nediv, že si od nás nenechaji poradit, jsme po krk v něčem hodně páchnoucím (ne, promiň, ropa to vážně není... ;) ). Zase, kdyby chtěli něco nakoupit za svoje rezervy, budou v tom jako Arabové - takové voňavé akcie Chrysleru, které 38 let nepřetržitě rostou? Moc riskantní! Půjdeme do FannyMae, ta je státní....? Nebo si to necháme na účtech u nás? V Čínské všelidové bance? Co bys jim poradila? Dík za tip.... :D
Možná pomůže to, že čínskej dělník tak jako ten náš má co dělat, aby se uživil se svou rodinou... nevím jak Ti Vaši, ale Ti naši si moc nevyskakujou. A když nechtěj bydlet pod mostem... to prý v Číně maj byt za 5 let splacenej... tak nevím. Ale i kdyby, o moc hůř už se mít ani jedni ani druzí nemůžou, prostě přežívaj.

No, uznávám, že mám možná trochu vymytou hlavu z práce, není to ta nejvyšší národohospodářská ekonomie, ale taková podniková, neustále stanovovat FX Position kvůli Hedgingu. Kursovní lístek už nenahání tolik hrůzu jako před dvěma lety, ale pořád je to znát, jak se může změnit tvoje ziskovost a výkonnost jen tím, že se změní nějaký číslo v bance. Proto tomu dávám možná větší důraz něž kdokoli jiný.

Jim68
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jim68 »

Gabča píše: Zase, kdyby chtěli něco nakoupit za svoje rezervy, budou v tom jako Arabové - takové voňavé akcie Chrysleru, které 38 let nepřetržitě rostou? Moc riskantní! Půjdeme do FannyMae, ta je státní....? Nebo si to necháme na účtech u nás? V Čínské všelidové bance? Co bys jim poradila? Dík za tip.... :D
Možná pomůže to, že čínskej dělník tak jako ten náš má co dělat, aby se uživil se svou rodinou... nevím jak Ti Vaši, ale Ti naši si moc nevyskakujou. A když nechtěj bydlet pod mostem... to prý v Číně maj byt za 5 let splacenej... tak nevím. Ale i kdyby, o moc hůř už se mít ani jedni ani druzí nemůžou, prostě přežívaj.

No, uznávám, že mám možná trochu vymytou hlavu z práce, není to ta nejvyšší národohospodářská ekonomie, ale taková podniková, neustále stanovovat FX Position kvůli Hedgingu. Kursovní lístek už nenahání tolik hrůzu jako před dvěma lety, ale pořád je to znát, jak se může změnit tvoje ziskovost a výkonnost jen tím, že se změní nějaký číslo v bance. Proto tomu dávám možná větší důraz něž kdokoli jiný.
Kdepak, děláš to dobře , jinak by si Tě ve firmě nenechali. :good: A k tomu ta gravitace... Hmmmm! ;)

Jim68
Be happy!
Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

Jim68 píše: Kdepak, děláš to dobře , jinak by si Tě ve firmě nenechali. :good: A k tomu ta gravitace... Hmmmm! ;)
A teď si děláš.. :laugh:
já už to s tou gravitací asi pochopila... první páka alias hřídel Ti tu rychlost sežere... bohužel.
Ale ještě trocha naděje je při momentu zrychlení : laugh:

Jim68
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jim68 »

Gabča píše:
Jim68 píše: Kdepak, děláš to dobře , jinak by si Tě ve firmě nenechali. :good: A k tomu ta gravitace... Hmmmm! ;)
A teď si děláš.. :laugh:
já už to s tou gravitací asi pochopila... první páka alias hřídel Ti tu rychlost sežere... bohužel.
Ale ještě trocha naděje je při momentu zrychlení : laugh:
Bacha! Gravitaci jsem se učil od Tebe! O tý já nevím vůbec nic! Jen se mi ty kolečka zdály nějaký divný..... :shock:

Jim68
Be happy!
Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

Jim68 píše: Bacha! Gravitaci jsem se učil od Tebe! O tý já nevím vůbec nic! Jen se mi ty kolečka zdály nějaký divný..... :shock:
Taky, že byly :D

Odpovědět

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“