Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Zahradnické tipy triky ... a zajímavé rostliny

Moderátor: aNONym

Odpovědět
NAVAR
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1739
Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Ploskořez

Příspěvek od NAVAR »

Tak jsem na základě informace z knihy Země Věda od V.V. Fokina pořídil sadu ploskořezů. Na již sklizenou část políčka vysel hořčici a hrách coby zelené hnojivo, cestičky zasypal travním mulčem a zkusím jak to ploskořezem půjde.
Po zakoupení ploskožezu je před půlnocí pocucával pivo a asi hodinu ploskořez otáčel v ruce a dumal jak je to vymyšlené. Řekl bych že tvar, úhly, zahnutí i materiál jsou naprostá dokonalost a nic už bych na tom asi nevylepšil.


Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
huhu
Zasloužilý člen
Příspěvky: 980
Registrován: ned 02 led 2011 17:48
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

vinobraní

Příspěvek od huhu »

Vloni na jaře jsem zasadil deset hlav. Opatroval jsem je , vzdušné kořínky otrhal, zahraával a vyhrabával jsem je. Vše šlo super, letos na jaře se zvetily a přišel mráz. Celá vesnice přišla o úrodu krom osmdesátiletého maďara , který věděl , že přijdou mrazíky a víno přikryl.
Už jsem se s vínem loučil , ale sebralo se a začlo růst. Nakonec i urodilo. Jeden hrozen. Tož - příští rok bude lepší úroda , ale mám první vypiplaný hrozen !
haleluja
Přílohy
IMGP0287.JPG


aNONym
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1477
Registrován: čtv 18 pro 2008 20:43
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Žaludová káva.

Příspěvek od aNONym »

Dnes jsem na nich byl a káva je vynikací. :D Non

Zítra zkusím udělat ještě mouku. Když se přidá do chleboviny tak je prej potom mnohem šmakovnější. ;)

http://www.bioklub.cz/zdrava-vyziva/zal ... robu-kavy/


The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: vinobraní

Příspěvek od A(&F) »

huhu píše:Už jsem se s vínem loučil , ale sebralo se a začlo růst. Nakonec i urodilo. Jeden hrozen. Tož - příští rok bude lepší úroda , ale mám první vypiplaný hrozen !
... jelikož víno se na mostecku pěstuje již více jak 1000 let, na základě práva viničního uděleného l.p. 1374 je i na mé zahrádce několik zhruba třicetiletých palic místní odrůdy (pocházející z nedalekých Chrámců, kde je vinařství zabývající se mimo jiné i produkcí kosher vína pro židovskou obec a přívlaskovými víny) ...... na fotce je pár ponechaných hroznů čekajících na první mrazíky ... 8) ... mňam ...

Obrázek


PeS: ... kdo ještě nepil "Chrámeckého Divocha", tak neví, co je víno ... :lol::lol::lol: ... ;) ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Kdoulovec japonský (Chaenomeles japonica) ...

Příspěvek od A(&F) »

... původně z Japonska pocházející nízký keř s velmi tvrdými na omak povoskovanými plody (zhruba o velikosti meruněk), kteréžto přenádherně voní ... lahodná vůně ...... již léta je proto dáváme do skříní s prádlem i na mísy po celém bytě (dokonce je používáme i v autech namísto "stromečků"), ale letos jsem je poprvé zkusil zpracovat i kuchyňsky (dříve jsem pouze občas přidával jeden dva plody na přepravku zavařovaného ovoce) ....... podle literatury mají chuť podobnou kdoulím, ale kdoulovec je prý chuťově mnohem jemnější (což ale nemohu posoudit, jelikož klasickou kdouli jsem ještě nikdy neochutnal) ... každopádně plody obsahují hodně vitaminu C a jsou i zdrojem pektinu, tudíž při větším množství se do marmelád již nemusí přidávat žádný želírovací přípravek ani kys. citronová ...... v pátek jsem na vycházce potkal několik hezkých hrušní + pár keřů bezinek s plody v "polokřížalovém" stadiu, v autě potom zhruba kilo kdoulovců ze zahrádky, takže jsem vše prubnul dohromady ....... omyté bezinky ponechal dvě hoďky bobtnat ve vodě ... mezitím "odsemenil" plody kdoulovce a dužinu hrušek bez jader odšťavnil na mošt ... zbylou sušinu dal s pokrájeným kdoulovcem rozvařit s trochou vody ... po půl hodině bublání přidal celé kuličky bezu ... pro jistotu přidal šťávu z jednoho citrónu, dochutil cukrem a míchal dalších 20 minut ... mírně rosolovitou hmotu bez pasírování "nakydlil" rovnou do skleniček s víčky (typ Jihočeský jogurt) ....... chuť se nedá popsat, ale je vynikající !!! .... dokážu si to představit i na talíři vedle pečeného masa k dochucení !!! ...... za víkend padly na naše mlsné chuťové pohárky už dvě skleničky, takže zítra pádím očesat zbylé kdoulovce ... :D ... přístí rok je vyzkouším i s dalším ovocem (škoda jen, že kdoulovce dozrávají tak pozdě na podzim) ...

... na zahrádce máme dva keře, jeden s trny a druhý bez trnů ... asi to jsou jiné varianty (např. kdoulovec lahvicovity nebo ozdobný), ale voní i chutnají podobně ...
Obrázek

... při "vyjadřování" tvrdých plodů se osvědčil nůž "V-PRO" (od Horsta Fuchse und Pepiho Rösslera ... :lol:) ... jadýrka lze po příčném přeříznutí hromadně vyjmout kávovou lžičkou ...
Obrázek

... před nalitím do skleniček ... ze zbylých kousků kdoulovce (v misce vpravo) se v troubě udělaly křížaly ... ze sušených je vynikající čaj ...
Obrázek

... další odkaz na recepty: ... http://jerabina.xf.cz/kdoulovec.html ... (láká mne i to "jablečnokdoulovcové chutnej" ... :P) ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
huhu
Zasloužilý člen
Příspěvky: 980
Registrován: ned 02 led 2011 17:48
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

bez

Příspěvek od huhu »

Mám dotaz na černobezáky
Objevil jsem keř s lehce scvrklými plody.
Zkusil jsem je povařit na šťávu do sifonu a ejhle, ono je to výborné. Dost mi zbylo a na keři ještě jsou. Ale moje parádní disciplína je fermentace ( i když většinou kvůli destilace ). Tak mě napadlo , že bych mohl na jaro zrobit lahodný nápoj. Většinu info jsem si našel , orientační cukroměr mám , refraktometr v dosahu , chci to na 14% alkoholu , 3-5 % zbytkového cukru, klasické dvojí kvašení, žádný čučo bolehlav.

Dotaz : Protože syrové plody jsou mírně toxické, je potřeba před kvašením rmut povařit ?
Poddotaz : vzhledem k specifické chuti , nebude lepší nechat víc zbytkového cukru ?


předem dík za případné odpovědi. :)


Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: nahoře bez

Příspěvek od A(&F) »

huhu píše:Objevil jsem keř s lehce scvrklými plody ...
Dotaz : Protože syrové plody jsou mírně toxické, je potřeba před kvašením rmut povařit ?
Poddotaz : vzhledem k specifické chuti , nebude lepší nechat víc zbytkového cukru ?
... toť otázka, jelikož každý z nás má hranici průjmů někde jinde ... já jsem se k ní s černým bezem zatím ještě nepropracoval ... poptával jsem to i minule na fakultě a všichni dotazovaní páni vyučující se shodli, že míra obsahu jedovatých alkaloidů a glykosidů (sambucin a sambucinigrin) v plodech se může výrazně měnit nejen s ohledem na dobu dozrávání, ale i ve vztahu k okolním teplotám ... dle std. principů by první sklizené plody měly být více jedovaté než ty poslední, navíc přešlé mrazem (podobný princip jako u trnek, na které se chystám o víkendu), ... ale jak je to doopravdy, to zatím ještě vyzkoumáno nebylo ... čeká to zjevně na někoho, kdo si na dané téma střihne seminárku ...... každopádně otravy způsobené velkým množstvím plodů jsou pouze dočasné a bez následků (zatím ještě nebylo v historii zaznamenáno žádné úmrtí), max. den dva řídké stolice a zvraceního spojeného nechutenstvím a slabostí ... hlavně si čb nepoplést s bezchlebdím, jehož plodenství čumí nahoru ...... nechceš-li nic riskovat, rmut povař ... a pokud bude mít výsledek "pročišťovací účinek", můžeš ho v nejhorším přece vždycky ještě dodatečně prohnat kolonou ... :D ...

... na druhou otázku odpověď neznám ... ale cukr Ti od chuti výrazně nepomůže (leda bys to chtěl potom ředit vodou a nechtěl doslazovat ... :lol:) ...


PeS: ... minulý rok jsem touto dobou v jednom lomu našel kvetoucí keř ... :) ... a pivovaru mám letos v zastíněné části ještě teď několik seskupení neseschlých bobulí čb ... ale příroda je poslední dobou vůbec nějaká celá zmatená ... ;) ...


Obrázek
Obrázek


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Zmatená příroda ... podzim a všechno kvete ...

Příspěvek od A(&F) »

... vše vyfoceno za poslední měsíc, převážně v jeho druhé půli ... a něco i před pár dny (např. ten kdoulovec na konci) ... :D ...

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
huhu
Zasloužilý člen
Příspěvky: 980
Registrován: ned 02 led 2011 17:48
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: nahoře bez

Příspěvek od huhu »

a pokud bude mít výsledek "pročišťovací účinek", můžeš ho v nejhorším přece vždycky ještě dodatečně prohnat kolonou ... :D ...

... na druhou otázku odpověď neznám ... ale cukr Ti od chuti výrazně nepomůže


ad2) myslel jsem to tak , že suché změním na polosuché. Dík za reakci , dosladím podle potřeby. :D

ad1) no , mrazy byly dva , vzhledem na to , co už jsem olízal bez následku - soudím , že není potřeba vařit, ale konzervovat. Na destilaci toho bude málo, ale ryby v husím potoce si kdyžtak šmáknou :D ( myslím , že ne )

Vzkaz budoucím generacím : včera se setmělo nečekaně brzy , tak jsem hledal zábavu. Ale Černý bez je víc než zábava )


Uživatelský avatar
Palo
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4207
Registrován: úte 08 srp 2006 18:01
Bydliště: Brno
Dal: 41 poděkování
Dostal: 451 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: nahoře bez

Příspěvek od Palo »

A(&F) píše:...toť otázka, jelikož každý z nás má hranici průjmů někde jinde...
Vážení pánové! Ty jedy plodů jsou ve správném množství léčivé! Kdybychom ty jedy nepotřebovali, tak by v těch "kytkách" nebyly! ;)


Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
lena

nasledky ......

Příspěvek od lena »

asi to ma za nasledek ta atomka z Japonska. Proto jsou i houby letos velmi velke. Alespon v blizkosti, kde bydlim.

A vsimla jsem si, ze u me kvete zlaty dest. Taky jsem koukala prekvapene.


Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: nahoře bez

Příspěvek od A(&F) »

huhu píše:Na destilaci toho bude málo, ...
... pro tuhle by toho bylo až až ... :D ...

[youtube][/youtube]
( ... http://zlinsky.denik.cz/zpravy_region/m ... -0430.html ... )

... popř. můžeš zkusit tuto domácí sestavu ... http://voyo.nova.cz/multimedia/rady-pta ... ovoce.html ...... hlavně to potom nezapomeň zdanit ... :lol: ...

huhu píše:Vzkaz budoucím generacím : včera se setmělo nečekaně brzy , tak jsem hledal zábavu. Ale Černý bez je víc než zábava )
... někdy dokonce i "poslání" ... 8) ... a pokud s ním nic neuděláme, může se nám to záhy vymstít ... neb může to být až k posr*ní ...... proto ho vždy raději preventivně tepelně upravme, abychom pak nelitovali ... ;) ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: nahoře bez

Příspěvek od A(&F) »

Palo píše:Vážení pánové! Ty jedy plodů jsou ve správném množství léčivé! Kdybychom ty jedy nepotřebovali, tak by v těch "kytkách" nebyly! ;)
... Paľo, nechci Ti brát iluze, hezká představa, ale je to mnohem prozaičtější ... rostliny (nemajíce klasické vyměšování v pravém slova smyslu) ukládají veškeré odpadní látky do svých buněk (někdy jim tyto slouží jako i zásoba na horší časy) ..... takto potom vznikají rostlinné cukry, škroby a všechny další pro nás užitečné látky ... včetně těch, které jsou pro nás od jisté míry škodlivé ... ;) ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
huhu
Zasloužilý člen
Příspěvky: 980
Registrován: ned 02 led 2011 17:48
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: nahoře bez

Příspěvek od huhu »

Já měl za to , že kolikrát jsou jedy v kytkách schválně. Stejně jako trny. Že slouží k tomu , aby plody nežral kdo nemá , ale když už , tak ten , kdo semena ve svém trávicím traktu roznese po okolí.... Celá ta příroda je složitější než nám souška čelka vykládala ... :D


Někteří lidé mají pocit, že vědí lépe než já co a kam jsem chtěl napsat. Budiž blahoslaveni.
Uživatelský avatar
la
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1854
Registrován: úte 06 úno 2007 19:04
Bydliště: Brno
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

pálenice

Příspěvek od la »

Opravdu hezký strojek do sbírky :lol: http://www.mobilnipalenice.cz/


Odpovědět

Zpět na „Bylinky a jiné léčivky“