Naprosto v pořádku, jen tak dál. Tu blbůstku klidně zapomeň, teď tam jsou jen poměrná čísla, až budu hvězda, můžu to vylepšit.Akord píše:Radši se nenechám vyprovokovat....
Takže zkusím popsat, z čeho vycházím já, a spíš tady bych poprosil o trochu pozornosti, jestli někde nedělám chybu třeba faktickou, v jednotkách, řádech....
Vzduch:
měrná tepelná kapacita = 1,01 kJ kg-1 K-1
hustota = 1,29 kg m-3
Z hustoty můžu říct, že jeden litr vzduchu (to bude řádově objem mého přehaněče) má hmotnost 0,00129 kg.
Vynásobím-li měrnou tepelnou kapacitu množstvím vzduchu, které ohřívám, a teplotním rozdílem třeba 90 K (teplá strana je 90°C, studená 0°C), dostanu teplo v Joulech, které mi může pojmout ten můj litr vzduchu (neuvažuju nelinearitu průběhu Cp) při ohřátí nebo naopak předat při ochlazení.
Takže:
hmotnost 1 litru vzduchu = 0,00129 [kg]
měrná tepelná kapacita vzduchu = 1010 [J kg-1 K-1]
teplotní rozdíl = 90 [K]
Takže transportované teplo pro 1 litr vzduchu a 90° rozdíl:
Q = 1010 . 0,00129 . 90 = 117,261 [J]
Je tak ?
Je mi jasné, že Akorda musí toto úplně vytáčet do běla. Já jen chci postupně přijít na to, jestli nedělám nějakou úplnou blbost někde na začátku.
Až se shodneme na tomto (popravdě si nedokážu představit, co by tady mělo být špatně), půjdem dál.
Tak jen trochu shovívavosti pro mě ideou zaslepeného. Stejně to tu pročítáš a vyjadřuješ se ke kde čemu, tak se mnou měj ještě trochu trpezlivosť.
JiMi