Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Větrná elektrárna (levně)
Moderátor: rival
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
subjektivne který Darrieus
Treba typ
H
má lepší využití plochy, ale horší je to se zachycením odstredivé síly,
a pokud je Darrieus slabe kroucený, nebo nekroucený,
pak má výrazne vetší mechanickou pulsaci i vetší hluk.
S ohledem na odstredivé síly nejlépe vyhovuje parabolické O.
H
má lepší využití plochy, ale horší je to se zachycením odstredivé síly,
a pokud je Darrieus slabe kroucený, nebo nekroucený,
pak má výrazne vetší mechanickou pulsaci i vetší hluk.
S ohledem na odstredivé síly nejlépe vyhovuje parabolické O.
NOVÝ VÍTR DO LOPATEK
Dobrý den, jen si dovolím vstoupit do vašeho fóra s jedním dalším podnětem. Mohl by totiž přinést větší účinnost větrného fóra.
Jsem členem jednoho malého kolektivu, který si vyměňuje teoretické a praktické znalosti týkající se větrných elektráren (VE), a tak mi nedalo, abych se i seznámil s obsahem tohoto vašeho fóra. Ačkoli to bylo dlouhé čtení, tak jen ale se závěrem, že příspěvky nevedou až tak podstatným tempem k dosažení cíle fóra (umožnit komukoli vyrobit malou VE). Navrhuji tedy, vám stálým a skalním přiznivcům, abychom vytvořili jakési nová pravidla fóra (a to se vyplatí), aby se tím jednou provždy vyloučil vznik nynější situace, v níž se stále jen hovoří o jednom vynálezu a ostatní členové fóra vlastně soutěží o tom, kdo dříve uhádne jeho podstatu. Cílem tohoto fóra přece nemohla být, alespoň mi to tak připadá, hádankářská soutěž. Pokud ten vynálezce nechce seznámit členy fóra s vynálezem (pokud už podal přihlášku u Úřadu průmyslového vlastnictví, pak už je přece dostatečně vynález chráněn před zneužitím!!!), tak se není třeba obávat, že by neexistovaly jiné možnosti, jak si vyrobit malou VE. VE odporového typu stejně nejsou zatím považovány odborníky za významné typy. Vynález tedy i tak zbytečně odvádí pozornost členů fóra, a tím se možnost výroby nadšencem v domácích podmínkách zbytečně oddaluje.
Tak co tomu říkáte, souhlasíte se vznikem nových pravidel fóra, ať už nemusíme pořád jen číst o tom rotoru odporového typu a čekat jen na to, jak dopadne ona soutěž? I tak už vím o jiném vynálezu (řeší právě problematiku malé účinnosti stávajících rotorů vztlakového typu), a určitě snadněji dostupném pro soukromé využití. Ale o tom až zase příště (a snad raději i bez soutěží).
S pozdravem
K. Konečný karel.konecny@volny.cz
Jsem členem jednoho malého kolektivu, který si vyměňuje teoretické a praktické znalosti týkající se větrných elektráren (VE), a tak mi nedalo, abych se i seznámil s obsahem tohoto vašeho fóra. Ačkoli to bylo dlouhé čtení, tak jen ale se závěrem, že příspěvky nevedou až tak podstatným tempem k dosažení cíle fóra (umožnit komukoli vyrobit malou VE). Navrhuji tedy, vám stálým a skalním přiznivcům, abychom vytvořili jakési nová pravidla fóra (a to se vyplatí), aby se tím jednou provždy vyloučil vznik nynější situace, v níž se stále jen hovoří o jednom vynálezu a ostatní členové fóra vlastně soutěží o tom, kdo dříve uhádne jeho podstatu. Cílem tohoto fóra přece nemohla být, alespoň mi to tak připadá, hádankářská soutěž. Pokud ten vynálezce nechce seznámit členy fóra s vynálezem (pokud už podal přihlášku u Úřadu průmyslového vlastnictví, pak už je přece dostatečně vynález chráněn před zneužitím!!!), tak se není třeba obávat, že by neexistovaly jiné možnosti, jak si vyrobit malou VE. VE odporového typu stejně nejsou zatím považovány odborníky za významné typy. Vynález tedy i tak zbytečně odvádí pozornost členů fóra, a tím se možnost výroby nadšencem v domácích podmínkách zbytečně oddaluje.
Tak co tomu říkáte, souhlasíte se vznikem nových pravidel fóra, ať už nemusíme pořád jen číst o tom rotoru odporového typu a čekat jen na to, jak dopadne ona soutěž? I tak už vím o jiném vynálezu (řeší právě problematiku malé účinnosti stávajících rotorů vztlakového typu), a určitě snadněji dostupném pro soukromé využití. Ale o tom až zase příště (a snad raději i bez soutěží).
S pozdravem
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 1 poděkování
Re: NOVÝ VÍTR DO LOPATEK
zaujimavy postreh :-)))Začínající píše:Dobrý den, jen si dovolím vstoupit do vašeho fóra s jedním dalším podnětem. Mohl by totiž přinést větší účinnost větrného fóra.
S pozdravem
najvyssia ucinnost za minimum penez je ten svaty gral co vsetci hladaju ak ma niekto ideu ako to dosiahnut nemyslim ze by niekto protestoval :-)))
ps. myslim ze forum pravidla nema snad okrem jedneho ze sa tu nehovori sproste ;-)))
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: NOVÝ VÍTR DO LOPATEK
Karle, mluvíš mi z duše. pořád jsem přemýšlel, co mě na MilMaxovi tak vytáčí. Tys to přesně vystihnul.Začínající píše:Pokud ten vynálezce nechce seznámit členy fóra s vynálezem (pokud už podal přihlášku u Úřadu průmyslového vlastnictví, pak už je přece dostatečně vynález chráněn před zneužitím!!!), tak se není třeba obávat, že by neexistovaly jiné možnosti, jak si vyrobit malou VE. VE odporového typu stejně nejsou zatím považovány odborníky za významné typy. Vynález tedy i tak zbytečně odvádí pozornost členů fóra, a tím se možnost výroby nadšencem v domácích podmínkách zbytečně oddaluje.
S pozdravem
Bude asi nejlepší, když si založíš své vlákno a tam po dohodě s Rivalem můžeš mít svá pravidla. Podobné vlákno má například Iv, a myslím, že se to osvědčilo. Já osobně jsem cestu větrné energie již opustil, hlavně proto, že v naší kotlině jsou silné větry nejvíc když máme k večeři hrachovou polívku. Přesto si myslím, že je to dobrý nápad a je tu spousta lidí, kteří Tvé informace budou hltat. I mě - jako technika, zajímá Tebou zmiňovaný vynález, přestože jej nehodlám využít.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
- A(&F)
- Zasloužilý člen
- Dal: 1362 poděkování
- Dostal: 1195 poděkování
- A(&F)
- Zasloužilý člen
- Dal: 1362 poděkování
- Dostal: 1195 poděkování
Re: NSM
... má to pokračování ... viz takovej ten sloupeček vpravo ...Peter píše:Pěkná animace. Teď si představ jaké síly vznikají při vychýlení setrvačníku z osy rotace.A(&F) píše:
Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis ) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
Nový vítr do lopatek
Dobrý den, dovolil jsem si nedávno vstoupit ve vší skromnosti (a navíc jako začínající) do zdejšího fóra, ve snaze mu napomoci nabrat nový vítr do lopatek, ale zřejmě ještě s nedostatečnou rychlostí v m/s - jak to tak zatím vyplývá z nereakce na akci.
Navážu tedy s něčím novým, reaktivnějším (podnětnějším), co mě napadlo během víkendu. Mám další návrh. Navrhuji, vám stálým a skalním příznivcům tohoto fóra, a zejména pak těm, kteří mají jak přispět na základě svých znalostí a zkušeností (ale i jen z pouhého nadšení) ke stavbě tzv. malé nebo mikro VE mezi širokou veřejností, abychom založili někde na bezplatném netu novou stránku, třeba s názvem STAVBA MALÉ VĚTRNÉ ELEKTRÁRNY (resp. alespoň nějak takto podobně, jmenovitě, tj. s vypovídající hodnotou, tedy adresně). Pokud by taková stránka byla snadno funkční, přehledná a třeba i s tolik oblíbenou rubrikou forum, pak by určitě přitáhla další potenciální vědátory, experimentátory, nadšence a přívržence (a třeba i tajuplné vynálezce-:). Každému z nás, co něco umíme a nechceme, aby se hned tak kdekým zapomělo, se tak nabídne možnost podílet (třeba i jen v nepatrné části tak významného celku) na něčem podobném, jako je tomu třeba u Linuxu - ten konkuruje svou
bezplatností Windowsu (jedná se o operační systémy pro PC, jeden je takřak bezplatný, druhý nehorázně zpoplatněn). Určitě se pak i najde kdejaký potenciální výrobce, aby třeba vyráběl (i když stěží bezplatně) nějaké hůře dostupné nebo nenahraditelné komponenty (pomůže to hospodářskému růstu ČR). Taková samostatná internetová stránka by byla jistě snadno dohledatelná potenciálními čtenáři/zájemci a vytvářela by tak zdroj všech možných inspirací v oboru, který si to jistě zaslouží.
To by se pak mohlo nějak i dotýkat toho vynálezu mého kolegy. K jeho vynálezu stojí totiž ještě za neméně významné uvést, že jeho podstata spočívá jen na výpočtu otimální geometrie listu vztlakového typu (určuje správný tvar lopatky). Podle jeho názoru se jedná s největší pravděpodobností o jediný možný nejúčinnější tvar, a že tak prý ostatními druhy už nebude moci být zřejmě nikdy nebo nadlouho překonán (a tedy ani odporovým typem ... snad že jedině perpetem -:). Jedná se tedy o určitý vzorec. Ten umožňuje zvolit i délku listu a jejich počet, a to v závislosti na očekávaný výkon, limitní otáčky rotoru a použitý materiál k výrobě listu. Správný výpočet pak umožňuje dosáhnout toho, že samotná elektrárna už nemusí být s ohledem na požadovaný výkon rozměrově tak veliká (průměr rotoru může být podstatně menší, údajně až o mnoho procent - až o cca 25 %; je ale nutno brát o to více ohled na tzv. smog - hluk, vybrace, ...). Vzorec má umožnit výrobu i oněch mikro VE. Zatím probíhá postupné modelové ověřování požitých fyzikálních principů (a prý vše v souladu s výpočty). Podle jeho názoru by se mělo jednat dokonce o celosvětový vynález (no to se ale ještě uvidí). Ten kolega by tedy přispěl do nových stránek se vzorcem pro výpočet optimálního rotoru, já pak třeba managementem (tj. něco jako principy řízení hospodářských procesů) a vy všichni ostatní pak taky s tím, co máte nejlepší (tedy s výjimkou manželek, protože těch svých máme zřejmě tak akorát -:). Taky by se ale připojil odborník na právo (je špička ... nikoli doma, ale v ČR). Ten by se nám třeba bezplatně staral o zapatentování dalších případných vynálezů - ale to myslím vážně, protože kdeco může být ještě vynálezem (když se dá tolik
chytrých hlav dohromady). Vzniklo by pak takové jakési první větrné kolégium, a zřejmě jen z darů naší země.
Tak co říkáte, přátelé alternativních zdrojů, včetně fazolového typu, tak poskytneme svým schopnostem a možnostem nové větrné prostory?
Karel, a upřímně (tj. vážně), karel.konecny(zavináč)volny(tečka)cz
Navážu tedy s něčím novým, reaktivnějším (podnětnějším), co mě napadlo během víkendu. Mám další návrh. Navrhuji, vám stálým a skalním příznivcům tohoto fóra, a zejména pak těm, kteří mají jak přispět na základě svých znalostí a zkušeností (ale i jen z pouhého nadšení) ke stavbě tzv. malé nebo mikro VE mezi širokou veřejností, abychom založili někde na bezplatném netu novou stránku, třeba s názvem STAVBA MALÉ VĚTRNÉ ELEKTRÁRNY (resp. alespoň nějak takto podobně, jmenovitě, tj. s vypovídající hodnotou, tedy adresně). Pokud by taková stránka byla snadno funkční, přehledná a třeba i s tolik oblíbenou rubrikou forum, pak by určitě přitáhla další potenciální vědátory, experimentátory, nadšence a přívržence (a třeba i tajuplné vynálezce-:). Každému z nás, co něco umíme a nechceme, aby se hned tak kdekým zapomělo, se tak nabídne možnost podílet (třeba i jen v nepatrné části tak významného celku) na něčem podobném, jako je tomu třeba u Linuxu - ten konkuruje svou
bezplatností Windowsu (jedná se o operační systémy pro PC, jeden je takřak bezplatný, druhý nehorázně zpoplatněn). Určitě se pak i najde kdejaký potenciální výrobce, aby třeba vyráběl (i když stěží bezplatně) nějaké hůře dostupné nebo nenahraditelné komponenty (pomůže to hospodářskému růstu ČR). Taková samostatná internetová stránka by byla jistě snadno dohledatelná potenciálními čtenáři/zájemci a vytvářela by tak zdroj všech možných inspirací v oboru, který si to jistě zaslouží.
To by se pak mohlo nějak i dotýkat toho vynálezu mého kolegy. K jeho vynálezu stojí totiž ještě za neméně významné uvést, že jeho podstata spočívá jen na výpočtu otimální geometrie listu vztlakového typu (určuje správný tvar lopatky). Podle jeho názoru se jedná s největší pravděpodobností o jediný možný nejúčinnější tvar, a že tak prý ostatními druhy už nebude moci být zřejmě nikdy nebo nadlouho překonán (a tedy ani odporovým typem ... snad že jedině perpetem -:). Jedná se tedy o určitý vzorec. Ten umožňuje zvolit i délku listu a jejich počet, a to v závislosti na očekávaný výkon, limitní otáčky rotoru a použitý materiál k výrobě listu. Správný výpočet pak umožňuje dosáhnout toho, že samotná elektrárna už nemusí být s ohledem na požadovaný výkon rozměrově tak veliká (průměr rotoru může být podstatně menší, údajně až o mnoho procent - až o cca 25 %; je ale nutno brát o to více ohled na tzv. smog - hluk, vybrace, ...). Vzorec má umožnit výrobu i oněch mikro VE. Zatím probíhá postupné modelové ověřování požitých fyzikálních principů (a prý vše v souladu s výpočty). Podle jeho názoru by se mělo jednat dokonce o celosvětový vynález (no to se ale ještě uvidí). Ten kolega by tedy přispěl do nových stránek se vzorcem pro výpočet optimálního rotoru, já pak třeba managementem (tj. něco jako principy řízení hospodářských procesů) a vy všichni ostatní pak taky s tím, co máte nejlepší (tedy s výjimkou manželek, protože těch svých máme zřejmě tak akorát -:). Taky by se ale připojil odborník na právo (je špička ... nikoli doma, ale v ČR). Ten by se nám třeba bezplatně staral o zapatentování dalších případných vynálezů - ale to myslím vážně, protože kdeco může být ještě vynálezem (když se dá tolik
chytrých hlav dohromady). Vzniklo by pak takové jakési první větrné kolégium, a zřejmě jen z darů naší země.
Tak co říkáte, přátelé alternativních zdrojů, včetně fazolového typu, tak poskytneme svým schopnostem a možnostem nové větrné prostory?
-
- Zasloužilý člen
Re: Nový vítr do lopatek
uzasna myslienka. akurat tos tim patentovanim a spolocnostou mi nie je celkom jasne. patenty budu zniet na firmu? cloveka ? clenov fora webstranky?Začínající píše:Dobrý den, dovolil jsem si nedávno vstoupit ve vší skromnosti (a navíc jako začínající) do zdejšího fóra, ve snaze mu napomoci nabrat nový vítr do lopatek, ale zřejmě ještě s nedostatečnou rychlostí v m/s - jak to tak zatím vyplývá z nereakce na akci.
pokial viem linux v distribuciach nie je zadarmo tiez sa za to platia dost tucne prachy ;-)))
budes upisovat akcie alepo podiely v sro alebo to bude druzstvo su tam nejake stanovy alebo este netusis len mas ideu?
skus prosim doplnit a upresnit :-)
Nový vítr do lopatek
Dobře, budu tedy volně pokračovat. Nová internetová stránka by byla určena opět široké veřejnosti a fungovala by na bezplatném principu. A tedy žádná s.r.o., družstvo apod. Na toto vaše fórum jsem totiž narazil opravdu jen náhodou, a to nepochybně proto, že se orientuje na příliš velké množství témat. Je to tedy něco jako o tom, že by deník PRÁVO uveřejňoval vedle politiky, sportu a černé kroniky taky články o rybářství, zahradnictví, lékařství, gynekologii, fylozofii, psychologii a třeba i o problematice citových vztahů dospívající mládeže. Jinými slovy tím chci říci, že současný vývoj tohoto fóra nepřináší pro potencionální zájemce o STAVBU MALÉ VĚTRNÉ ELEKTRÁRNY dostatečný přehled nejen že o samotném celku takové MVE a její problematice, ale ani jen o jejích jednotlivých technických komponentech, ačkoli kde kdo ze současných přispěvovatelů nepochybně mnohými znalostmi a informacemi disponuje. Prostě, chybí mi tu jakýsi smysluplnější řád, a nedojde-li ke změně, tak asi i napořád.
Ano, jsem zástancem i třeba komerčního využití (tj. vytvořit za tím účelem obchodní společnost), ale zda jsou i mezi současnými přispěvovateli fóra lidé se stejnými nebo obdobnými postoji, to nevím, proto jsem se jen zatím soustředil ve svých úvahách (a prosbách) na tu nekomerčnost. Mám totiž dost znalostí i k tomu, abych je mohl i rozdávat (nejen tedy prodávat). Prostě se jen snažím přinést nový vítr do lopatek (bez ohledu na jejich věk, postavení a nasměrování-:).
Karel, a vážně, karel.konecny(zavináč)volny(tečka)cz
Ano, jsem zástancem i třeba komerčního využití (tj. vytvořit za tím účelem obchodní společnost), ale zda jsou i mezi současnými přispěvovateli fóra lidé se stejnými nebo obdobnými postoji, to nevím, proto jsem se jen zatím soustředil ve svých úvahách (a prosbách) na tu nekomerčnost. Mám totiž dost znalostí i k tomu, abych je mohl i rozdávat (nejen tedy prodávat). Prostě se jen snažím přinést nový vítr do lopatek (bez ohledu na jejich věk, postavení a nasměrování-:).
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 1 poděkování
- Dostal: 20 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Začínajícímu
Buď pozdraven jmenovče, podle mně, i toto zdánlivě široké forum je o jednom a pouze o jednom : o hledání a nacházení vlastní identity každého přispivatele Takže držím palec. Ať se podaří. Čtenář, když se identifikuje s textem se snadno stane přispivatelem atd. .....
poznámka na okraj: Který obor v posledních 50 letech zaznamenal největší progres a točí nejvíc financí?
K.
poznámka na okraj: Který obor v posledních 50 letech zaznamenal největší progres a točí nejvíc financí?
K.
-
- Zasloužilý člen
Začínající píše:Dobře, budu tedy volně pokračovat. Nová internetová stránka by byla určena opět široké veřejnosti a fungovala by na bezplatném principu. A tedy žádná s.r.o., družstvo apod. Na toto vaše fórum jsem totiž narazil opravdu jen náhodou, a to nepochybně proto, že se orientuje na příliš velké množství témat. Je to tedy něco jako o tom, že by deník PRÁVO uveřejňoval vedle politiky, sportu a černé kroniky taky články o rybářství, zahradnictví, lékařství, gynekologii, fylozofii, psychologii a třeba i o problematice citových vztahů dospívající mládeže. Jinými slovy tím chci říci, že současný vývoj tohoto fóra nepřináší pro potencionální zájemce o STAVBU MALÉ VĚTRNÉ ELEKTRÁRNY dostatečný přehled nejen že o samotném celku takové MVE a její problematice, ale ani jen o jejích jednotlivých technických komponentech, ačkoli kde kdo ze současných přispěvovatelů nepochybně mnohými znalostmi a informacemi disponuje. Prostě, chybí mi tu jakýsi smysluplnější řád, a nedojde-li ke změně, tak asi i napořád.
jedine si zaloz vlakno rival ti urcite s tim pomoze. daj tomu nazov stavba veternej elektrarne , hod k tomu nejaky pokec a uvidis reakcie. ked tam budu podnetne uzitocne a zmysluplne veci tak sa to uchyti. zacni asi tim ze nadhodis nejaky projekt a zacne sa na nom makat. Ludia idu za napadom co ma racionalne jadro a ako badam nerobi im problem postavit hocico co ma aspon trochu sancu na uspech.
napriklad na kolko odhadujes stavbu takej malej elektrarne? da sa to zbastlit ? alebo to treba vsetko nakupit nove ? aka je navratnost takej elektrarne. napriklad u vodiku riesime kolko prudu treba na vyrobu plynu.
da sa to tu nejako kvantifikovat teda myslim ucinnost?
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že to, že je fórum tak nějak skryté má jednu nezanedbatelnou výhodu. Dostanou se sem víceméně jen lidi, kteří se o danou problematiku zajímají a cíleně hledají na internetu. I tak občas musí Rival smazat příspěvek nějakého hulváta, který má touhu si zde vyventilovat svoje oplzlosti. Opakuji znovu, že jako nejlepší řešení vidím založení vlastního vlákna a po dohodě s Rivalem si tam nasadit vlastní pravidla.
Jinak je naprosto lichá představa, že bychom nějak hospodářsky pomohli naší zemi. Ze spalování fosilních paliv tečou do státní kasy obrovské příjmy (a to po celém světě). Podpora alternativních zdrojů energie se děje pouze v rovině "aby se vlk nažral a koza zůstala celá". Takže naše činnost je spíš partizánská. To je potřeba si uvědomit a podle toho postupovat.
Jinak je naprosto lichá představa, že bychom nějak hospodářsky pomohli naší zemi. Ze spalování fosilních paliv tečou do státní kasy obrovské příjmy (a to po celém světě). Podpora alternativních zdrojů energie se děje pouze v rovině "aby se vlk nažral a koza zůstala celá". Takže naše činnost je spíš partizánská. To je potřeba si uvědomit a podle toho postupovat.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
Re:Nový vítr do lopatek
Jsem taky určitě pro možnost ucelit veškeré informace o větrných elektrárnách do samostatného vlákna tady na fóru.Ať je prostě více informací na jednom místě.Vždyť se jedná taky o čistou energii.
A člověk, který se zajímá, ať o výrobu vodíku, nebo stavbu větrné elektrárny, si určitě tyto stránky lehce najde.A ten kdo se nezajímá o nich vědět nemusí.
[/b]
A člověk, který se zajímá, ať o výrobu vodíku, nebo stavbu větrné elektrárny, si určitě tyto stránky lehce najde.A ten kdo se nezajímá o nich vědět nemusí.
[/b]
Udělejme další krok k nezávislosti!
-
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Neni to otom co clovek chce, ale co dela.
Se samostatnym vlaknem souhlasim , ale veset to na soukr. web Delit se o patent? Chvala Rivalovi ze se vubec stara o tenhle web.
Navruhuji vlakno vetrna energie.
Tema vetrna elktrarna (levne) prejmenovat na diskuze a dat do vlakna vetrna energie. Stejne to tu fouka od pokecu k co kde na netu. Praktickou fotku jsem dal pouze AKORD.
At k tomu rekne neco Rival a ti co sleduji tohle tema.
Z.
Se samostatnym vlaknem souhlasim , ale veset to na soukr. web Delit se o patent? Chvala Rivalovi ze se vubec stara o tenhle web.
Navruhuji vlakno vetrna energie.
Tema vetrna elktrarna (levne) prejmenovat na diskuze a dat do vlakna vetrna energie. Stejne to tu fouka od pokecu k co kde na netu. Praktickou fotku jsem dal pouze AKORD.
At k tomu rekne neco Rival a ti co sleduji tohle tema.
Z.
Svět zboř! Já budu stát.
Prodej větrné elektrárny
Dobrý den, prodám větrnou elektrárnu WT7(výkon 7 KW, 3×400V). Případný zájemce může shlédnout na http://www.aukro.cz/item203533701_vetrn ... _7_kw.html