Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Poradna

Praktické poznatky a projekty uživatelů tohoto fóra.
Odpovědět
tbest
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Re: Tvarování magn. pole

Příspěvek od tbest »

adam.benda píše:Ahoj Tomáši, dobře, žes upustil od broušení magnetu, magnetizací to skutečně bude asi nejschůdnější cesta... Asi už jsi na mých stránkách narazil na článek "Magnetizmus - praktické informace" ..kapitola 7. Tam je toho hodně o magnetizaci.. dokonce i tabulka, která by se mohla hodit.

Zmagnetovat nebo přemagnetovat.. - přemagnetovávání je někdy i několikanásobně energeticky náročnější, než magnetizace.. doporučuju, připravit si kus oceli a zmagnetovat..

Pokud máš nějaký hodně silný neodymiový magnety, nech cívky cívkama a zkus to s nimi.. Pokud se nějak ukáže, že to není nejlepší způsob, pak ty cívky..

..nemám s tím vlastní zkušenosti, pravděpodobně na to existují nějaké vztahy, ale udělal bych zkrátka kolem 1500 závitů a průřez drátu takový, abys do toho pustil proud cca 2 Ampéry.. Žádné frekvence, musíš do toho pustit stejnosměrný proud. Ten průřez vodiče pak možná vychází i docela malej, což je dobře.. Nechápu jak je to možný, ale před týdnem jsem měděným drátkem o průměru 0,3 mm proháněl 4 Ampéry stejnosměrných a drátek se ani nezahřál. Nechápu. Chtěl jsem proud zvyšovat, ale už jsem na to neměl zdroj :D . Jedině ještě, že by lhala měřící technika, ale na to to fakt nevypadá. Takže vezmi třeba právě tenhle 0,3 drát a prožeň tím pár Ampér.. cívka bude mít nějaký odpor, takže napětí vypočítáš známým vztahem: U = R . I
Jinak rozměry cívky bych udělal nějak... no délku přibližně jako velký průměr...

Jádra cívek určitě trafoplech, Permalloy, event. železo čistoty 99,9%.
Nejsem si jist, jaká jádra jsou v elektromagnetech.. zkrátka jestli je to nějaký mag. měkký matroš, bude to ok.

Vzorek určený k magnetizaci bych připravil z nějaké běžné oceli, jestli se orientuješ ve strojařském označení, asi by byla nejlepší ocel třídy 11, tedy nějaká 11 xxx . Dej ten vzorek do pořádně rozhicovanýho ohně a až to bude červený až skoro oranžový, prudce to zchlaď ve vodě (= kalení). Pozor, bude to pak hodně křehký, praskne to při prvním pádu. Až teplota klesne na pokojovou teplotu, vlož to mezi magnetizační cívky/magnety.

Nejsem si jist, jak dlouho nechat tu magnetizaci působit.. Odhaduju, že jen krátkou chvilku.. ..má tu s tím někdo zkušenosti?

Snad jsem na nic nezapomněl, kdyžtak zase dej vědět, držím palce, ať to jde dobře :good:
Dík za odpověď, třídy ocelí, kalení, popouštění, cementování atd. mi ještě něco říkají. Byl jsem postižen školou techn. typu. Bohužel základy elektroniky se na stará kolena učím. Magnet brousit doma je fakt blbost. Ručním obráběním téměř neubývá, bruska to šíleně ohřeje, nehledě na všudepřítomný magnetický prach, který se pojí do chuchvalce a špatně se odstraňuje. Gravírovací frézkou s diamantovým kotoučem to celkem šlo, ale asi se mi dostalo trochu prachu do oka a bolí to jako čert.

Grawp
Nový člen

Re: Ako zmerať náboj?

Příspěvek od Grawp »

grawp píše:Hi
Viete mi niekdo poradi prosím ako sa dá zmerať náboj? Napríklad náboj na jednej strane kondenzátoru.
Voltmetrom sa dá zmera len rozdiel potenciálov.
Akým prístrojom sa dá merať takýto náboj? Alebo potenciál voči niečomu neutrálnemu.

Jedno primitívne zariadenie na takéto meranie som videl, ale bolo to skor na demonstrativne ucely, nie na skutocne meranie.

Takéto zariadenie by sa napríklad dalo použiť pri niektorých śpecialnych elektrolýzach na overenie ci sa vam podarilo dostat H+ alebo len obycajné H2.
uz som neco nasel
sorry http://en.wikipedia.org/wiki/Electrometer

chcelo by to tu moznost zmazat svoj thread

Palo
Zasloužilý člen
Dal: 41 poděkování
Dostal: 451 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palo »

grawp píše:...na overenie ci sa vam podarilo dostat H+ alebo len obycajné H2.
To bys měl poznat i bez měřáku, H+ by měl být prudce reaktivní a se vzduchem okamžitě exploduje... A vzhledem k tomu, že ten náš vodík to nedělá, tak je toto H2.

Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

grawp píše:Hi
Viete mi niekdo poradi prosím ako sa dá zmerať náboj?
Ešte balistický galvanometer, alebo nábojový zosilňovač (zapojenie s operačným zosilňovačom ako napr.TL071)+bežný multimeter

Iv
Zasloužilý člen
Dostal: 8 poděkování
Kontaktovat uživatele:

H+

Příspěvek od Iv »

H+ má velice krátkou dobu životnosti,ale dá se tomu pomoci a to buď kyselým prostředím a nebo Fe elektrodou,která vlastně obsahuje C a ten podporuje životnost H+.Pak již stačí krátký přívod do zemního plynu,který rychle reaguje se ZP a máte zvýšenou výhřevnost........
Iv.

tbest
Zasloužilý člen

Prosím o pomoc

Příspěvek od tbest »

Mám prosbu netýkající se přímo témat zde probíraných. Potřeboval bych poradit s javascriptem. Jednalo by se mi o úpravu, již fungujícího scriptu. Potřeboval bych upravit script Vertical menu bar ze stránky http://inspire.server101.com/js/mb/ aby se rozbaloval ne do strany, ale pod sebe asi jako zde: http://www.cross-browser.com/x/menus/xmenu6.html
Měnil jsem css, a dosáhl jsem toho, že se sice menu rozbaluje dolů, ale hlavní složky menu si mezi sebou nechávají místo, aby se tam po rozbalení vešly podsložky. Na zásah do scriptu si netroufám.
Tak mě napadlo, že než začnu otravovat na interval.cz tak zkusím štěstí u zdejších. Pokud by někdo mohl pomoci, prosím kontaktujte mě do SZ, abychom se dohodli na odměně. Dekuji a omlouvám se za Out Off Topic téma.

tbest
Zasloužilý člen

Re: Prosím o pomoc

Příspěvek od tbest »

Peter píše:Vygeneruje ti potřebný kód
......
Dík, zkusím to.
Manželka má e-shop s asi 4000 položek a začíná to být značně nepřehledné. Mám v hlavě nový vzhled, tak to chci změnit v rámci zpřehlednění. Problém je, že stránky se generují off-line a ten script mb.js je zakomponovaný do programu tím stylem, že se menu automaticky vytváří odkazem klíčového slova na daný script. Menu má 4! podúrovně. Ten script vypadá takto:

/*
* date: 2003-11-16
* info: http://inspire.server101.com/js/mb/
*/

var mbW=250;
var mbA,mbT,mbTf,mbSf;
var mbR = [];

function mbSet(m,c) {
if (document.getElementById&&document.createElement) {
var m=document.getElementById(m);
m.className=c;
mbR[mbR.length] = m;
var i;

e=m.getElementsByTagName('a');
if (!mbTf) mbTf=new Function('mbHT();');
if (!mbSf) mbSf=new Function('mbS(this);');
for (i=0;i<e.length;i++) {
e.onmouseout=e.onblur=mbTf;
e.onmouseover=e.onfocus=mbSf;
}

m=m.getElementsByTagName('ul');
for (i=0;i<m.length;i++) {
mbH(mbL(m));
}
}}

function mbHA() {
if (mbA) {
while (mbA) mbH(mbA);
mbHE('visible');
}
}

function mbHT() {
if (!mbT) mbT=setTimeout('mbHA();', mbW);
}

function mbTC() {
if (mbT) {
clearTimeout(mbT);
mbT=null;
}
}

function mbS(m) {
mbTC();
if (mbA) while (mbA&&m!=mbA&&mbP(m)!=mbA) mbH(mbA);
else mbHE('hidden');

if (mbM(m)) {
mbSH(m,'visible');
mbA=m;
}
}

function mbH(m) {
if (m==mbA) mbA=mbP(m);
mbSH(m,'hidden');
mbT=null;
}

function mbL(m) {
while (m && m.tagName != 'A') m = m.previousSibling;
return m;
}

function mbM(l) {
while (l && l.tagName != 'UL') l = l.nextSibling;
return l;
}

function mbP(m) {
var p = m.parentNode.parentNode;
if (p.tagName == 'UL') {
var i = 0;
while (i < mbR.length) {
if (mbR == p) return null;
i++;
}
} else {
return null;
}
return mbL(p);
}

function mbSH(m,v) {
m.className=v;
mbM(m).style.visibility=v;
}

function mbHE(v) {
// mbHEV(v,document.getElementsByTagName('select'));
}

function mbHEV(v,e) {
for (var i=0;i<e.length;i++) e.style.visibility=v;
}

//-------------------------------------------------------------------//
Nedá se někde změnit parametr, nebo podmínka na return, nebo tak aby byly vidět jen ty hlavní nabídky a ostatní se vysunulo dolů po kliknutí?
Na ten odkaz mrknu a odzkouším. Děkuji.
Tomáš.

tbest
Zasloužilý člen

Re: Prosím o pomoc

Příspěvek od tbest »

Peter píše:... Předpokladám, že nabídky můžeš přidávat v <BODY> a budeš muset použít script onclick=ExpandCollapse().
Víc nedokážu poradit
Nevadí. Třeba se ještě někdo ozve, kdo by si věděl rady. Ještě ukázka kódu
v šabloně:

šipka vlevo!-- %TREE_UL(id="mb1")% --šipka vpravo

a výsledný vygenerovaný kód:

<UL>
<LI><a>Novinky</a>
</LI>

<LI><a>Výprodej</a>
</LI>
<LI><a>Sleva</a>
</LI>
<LI><a>blablabla</a>
<UL>
<LI><a>blablabla</a>
<UL>
tag body vypadá takhle: /body onload="mbSet('mb1', 'mbv');"/
na samotný script, popsaný výše, je odkaz v záhlaví : /script type="text/javascript" src="mb.js"></script/

Takže nadále bych byl rád, kdyby někdo uměl do originálního scriptu udělat zásah, něco jak psal "Peter" : onmouseover=collapse nebo tak.
Děkuji za snahu. :)

Merlin
Zasloužilý člen
Dostal: 54 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Hledám

Příspěvek od Merlin »

Neví někdo, kde sehnat hydrodynamickou spojku na výkon do 3 kW při 800 u/min ?

The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
chiq
Zasloužilý člen
Dal: 2 poděkování

Krabičky

Příspěvek od chiq »

Pepo.bn, výborne, takýto kontakt zháňam. V tom zmätku na prehliadačoch sa to nepostrehne...
Pridávam:
http://www.krabicky.cz/

Denis

Trafo a jeho výkony

Příspěvek od Denis »

Dobrý den. Nemá někdo z vás představu,jak zjistit výkon regulovatelného trafa? Pořídil jsem si totiž nový a velmi výkonný woofer, na nějž je nejrozumějším řešením připojit autozesilovač. Pro normální funkci ho musím napojit na trafo a to následně zapojit do zásuvky-jenže jak zjistit onen výkon trafa? Konkrétně mám trafo primár: 220V , sekundár: 2-12V / 0,6A / 7,2VA - jaký je výstupní výkon onoho trafa(Watty)a jak to zjistit?..Předem děkuji za jakoukoli kvalifikovanou pomoc.

sao
Zasloužilý člen
Dostal: 7 poděkování

007

Příspěvek od sao »

Však to sám píšeš
Máš to na něm napsaný 7.2 W

P=U.I -- P= 12x0.6 = 7.2W

Co na tom ještě špekuluješ -- na to trafo si tak akorá můžeš dát 5W žárovku a svítit si s ní před spaním .

Základní škola 5 třída -- teda myslím

Jak Tě tak cachnuju , tak si raději někde sežeň nějakou atobaterku a nabíječku , kterou to budeš každou hodinu nabíjet a máš pokoj .
Už jsem tady zažil ledacos , ale tohle tady je teda vrchol drzosti a pohrdání fórem .
Vím-- nemůžem všechno vědět , ale ze školy si to přece musíme pamatovat a nebo když už je ten net , tak si to někde najdu .

Ách jo

Ale abych Tě jenom nepéroval tak : U - to je jako V (volty ) a I - to je jako A (ampéry )
Doufám , že si to už budeš pamatovat a laskavě si to všechno doštuduj , protože to budeš potřebovat celej život , nebo Tě Čez obere na každé faktuře.
Neber to moc osobně

Iv
Zasloužilý člen
Dostal: 8 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Pro Denis

Příspěvek od Iv »

Ach jo,učit se a učit se-Lenin,ale to není IN dnes,co?IN je dnes psychologická poradna pro mladý a máme vyhraný....Užasný a nádherný,fuj tajbl........

morse59
Starší člen
Dostal: 5 poděkování

Pro Denise

Příspěvek od morse59 »

Ahoj. Jestli se chceš zabývat nf ( to je nízkofrekvenční technika ) a potažmo i elektroakustika Tak se bez základních znalostí stejně neobejdeš a ještě navíc si zřejmě způsobíš značnou škodu na materiálu.
Tak tedy. Ty údaje na transformátoru ti řeknou všechno, jelikož výkon tj. ty Waty které tě tak zajímají se počítají proud krát napětí je to Ohmův zákon,jedno z prvních písmen v abecedě elektroniky. V tvém případě však ještě potřebuješ vědět,jaký výkon má ten zesilovač plus příkon beden. Celkový příkon ve watech ti při známosti napětí to je u tebe 12v
ti dodá potřebný proud v ampérech a z toho zase vypočteš výkon trafa. Je to takový kruh nebo spíš trojůhelník. Když budeš znát tedy parametry toho trafa,tak ještě musíš počítat s tím ,že je potřeba napětí z trafa usměrnit,vyfiltrovat a ještě stabilizovat.Potom teprv můžeš připojit ten zesák. Radši to nech na někom,kdo se v tom vyzná a koukej se mu pod ruce a vyzvídej vůbec se nestiď,protože každá praktická vědomost se ti někdy bude hodit. Není nic směšnějšího,než když někdo ohromuje vědomostma a přitom neví o čem mluví. Ale jestli to myslíš dobře ,tak jseš na správné cestě nebýt jen jeden z tupého stáda. Ahoj a studuj.

chiq
Zasloužilý člen
Dal: 2 poděkování

Příspěvek od chiq »

Potreboval som nutne vyrobiť orientačný voltmeter "zo šuplíku"
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Odpovědět

Zpět na „Lidé sobě“