Karel m píše:Taky to čtu, ale přiznávám , že se neučím. Hlodá ve mně pochybnost, že se ztratí moc času,takových pár pokusů s měřením přestupů, zapřáhnout počítač ,ověření prakticky, to by bylo, kdyby se tak ale chtělo
Tato odpověď trošku souvisí s reakcí Ilemovi na to USB udělátko.
Ani nevíš, jak mi mluviš z duše. Přesně s těmito pocity jsem do toho šel na začátku. Prostě raději něco zkusím postavit, oměřím co se dá, zanalyzuji a uvidíme. Myšlenka pěkná do tý doby, než musíš pořídit první blbost. Tenzometr, jasně, ale aby to mělo nějakej efekt tak s nějakýcm čipem, rozhraní ke komplu a jseš za cenou Ilemova odkazu. Koupit tlakovou sondu ? 7000,- a leze z toho napětí 0-10V, takže potřebuječ čip nebo Ilemův odkaz. Byl jsem v jednu chvíli už tak zoufalý, že jsem chtěl ty tlakový čidla vyrábět.
Do toho každej kousek mědi není zrovna za pusu, každá blbá pájka, jasný pokusy to je zábava a to je taky to co mě na tom baví.
Teď třeba potřebuju navrhnout objem výměníků. Můžu to zkusit odškálovat od 0,3 litru, přes 1 litr až ke třem. Každej pokus odhaduju tak na 20-30 tisíc. Jasný je to zábava, co bych proto neudělal. Ale já ty love prostě nemám. Takže musím chtě nechtě nějakým způsobem se přiblížit pokud možno k variantě, která bude mít alespoň přibližně očekávané vlastnosti. Je to nuda a nezáživný. Ženská se na mě podívá, jak brejlím do nějakejch chlupatejch vzorců a spí okamžitě.
Kdyby šlo o to nechat stočit na soustruhu pár koleček, tak je to sranda a budu pokusničit. Ale tady mi jde o balík peněz. Mých. Jestliže z toho nakonec vzejde nějaký návod nebo snad i konstrukce s výpočty, pak ano, pak se může pokusničit, protože se bude o co opřít.
Výtku beru. Taky mi to vadí, že to trošku ztrácí dech, ale vždycky mě uklidní pohled do soupisu nákladů. Každý měsíc těch přidělených 5 tisíc utratím naprosto spolehlivě. Takže dře to, ale jde to.
JiMi