Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Přestavba motoru Š120 na stirling

Moderátor: JiMi

Odpovědět
JiMi
Zasloužilý člen

Příspěvek od JiMi »

Akord píše:JiMi, cituji :"Můžu příjem tepla do objemu vzduchu pod výměníkem (už vím, že nezávisí na tlaku) vypočítat takto ?"

Promiň, JiMi, ale fakt nemužeš, a to ani približne.
Mám velkou nevýhodu, že jen tak něco sestavit, aniž bych věděl co to má dělat, to mi prostě nejde. To bych byl jak ti replikátoři. Dejte mi schéma a třeba se to bude točit. Třeba bych měl to štěstí a fakt by se to točilo, jenže to bych pak nevěděl co s tím, aby se to točilo ještě líp.

Takže fakt výměníky. No, hurá do knihovny.
Zítra budu ve sklepě stejně dělat ještě na tom mazání, takže TTS (time to study) je.
JiMi

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pro Jimmiho

Příspěvek od Ilem »

JiMi píše: Ale fakt dík, aspoň vidím že mě čte i někdo jiný než Akord.
JiMi
Čtu to taky, ale diskuze už je za hranicemi mých vědomostí. Tak už jen čtu a tím se taky trochu učím. Kluci díky.

"Dum spiro spero"
Ciceron
JiMi
Zasloužilý člen

Mám objednáno

Příspěvek od JiMi »

Příklady a úlohy z chemického inženýrství I - Šnita Dalimil a kol. - 245.25 Kč
Příklady a úlohy z chemického inženýrství II - Šnita Dalimil a kol. - 233.26 Kč
Příklady a úlohy z chemického inženýrství III - Šnita Dalimil a kol. - 201.65 Kč

pan Míka byl zmiňován v té části a kol., tak doufám, že to bude k něčemu. Anotace stála za vyliž.... Dovědět se v anotaci, že skripta obsahují řešené příklady z chemického inženýrství... raději bez komentáře.

Jinak na tomto linku je k dispozici hafo elektronických publikací, včetně chemického inženýrství 1. a 2. vydání.

http://vydavatelstvi.vscht.cz/katalogy- ... s_cze.html

Příklady se samozřejmě musí koupit. Ale třeba tam někdo najde něco vhodného.
JiMi

1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 1220 »

Ilem píše:
JiMi píše: Ale fakt dík, aspoň vidím že mě čte i někdo jiný než Akord.
JiMi
Čtu to taky, ale diskuze už je za hranicemi mých vědomostí. Tak už jen čtu a tím se taky trochu učím. Kluci díky.
Taky to čtu, ale přiznávám , že se neučím. Hlodá ve mně pochybnost, že se ztratí moc času,takových pár pokusů s měřením přestupů, zapřáhnout počítač ,ověření prakticky, to by bylo, kdyby se tak ale chtělo :!: Když to člověk neucítí, bude dělat ve výpočtech chyby. Malý model je podle mýho nikoli třešnička na dortu, ale urychlení pochopení a radost. Ostatně totéž platí i o vyvíječích. Potom nějaký chovatel ovcí za Svitav and spol. jenom odrazují maniaky kteří opravdu jezdí. JiMi měl jsi ukázkový start, tak se drž toho co je positivní, prosím 8) Píšu proto, že stále držím palec.
Ano Akordovi bod za trpělivost taky .

1220
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Taková malá stavebnice na měření fyzikálních veličin

Příspěvek od 1220 »

přes usb, by mohla i přinést nějaký peníz na vývoj. Odbočil jsem úmyslně a tak končím v tomto vlákně , ledaže by model :?: :cry:
K.

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Taková malá stavebnice na měření fyzikálních veličin

Příspěvek od Ilem »

Karel m píše:přes usb, by mohla i přinést nějaký peníz na vývoj. Odbočil jsem úmyslně a tak končím v tomto vlákně , ledaže by model :?: :cry:
K.
Myslíš něco takového:?
http://hw.cz/Produkty/ART1404-Prenosny- ... ope50.html
stačí jen dodat teploměry, tenzometry, průtokoměry a můžeš analyzovat. Jen, žes to nakousl, jinak taky nechci JiMimu kazit vlákno.
Pokud jde o model, nejsem si jist, že malý model se chová stejně jako dospělé zařízení. Například u citovaných vyvíječů se ty malé chovají úplně jinak než velké. Obávám se, že je někdy rychlejší nastudovat to, co naměřili ostatní, než to měřit sám a zdouhavě hledat závislosti. Zvlášť u soustav, kde jsou tři a více na sobě vzájemě závislých proměnných, což Stirlingův motor nepochybně je.

"Dum spiro spero"
Ciceron
JiMi
Zasloužilý člen

Re: Taková malá stavebnice na měření fyzikálních veličin

Příspěvek od JiMi »

Ilem píše:
Karel m píše:přes usb, by mohla i přinést nějaký peníz na vývoj. Odbočil jsem úmyslně a tak končím v tomto vlákně , ledaže by model :?: :cry:
K.
Myslíš něco takového:?
http://hw.cz/Produkty/ART1404-Prenosny- ... ope50.html
Vůbec vlákno nekazíte. Všchno patří k věci. Nejen z těch našich srandiček živ je člověk.
Už jsem se lekl, že je k dispozici konečně nějaké HW udělátko, ale ta cena 9.000,- bez daně, mě zase vrátila na zem. Dávat za sondu pomalu to co za jednoduchý noťas, to teda..... Ale dobrý, vývoj jde správným směrem.
JiMi

JiMi
Zasloužilý člen

Příspěvek od JiMi »

Karel m píše:Taky to čtu, ale přiznávám , že se neučím. Hlodá ve mně pochybnost, že se ztratí moc času,takových pár pokusů s měřením přestupů, zapřáhnout počítač ,ověření prakticky, to by bylo, kdyby se tak ale chtělo :!:
Tato odpověď trošku souvisí s reakcí Ilemovi na to USB udělátko.
Ani nevíš, jak mi mluviš z duše. Přesně s těmito pocity jsem do toho šel na začátku. Prostě raději něco zkusím postavit, oměřím co se dá, zanalyzuji a uvidíme. Myšlenka pěkná do tý doby, než musíš pořídit první blbost. Tenzometr, jasně, ale aby to mělo nějakej efekt tak s nějakýcm čipem, rozhraní ke komplu a jseš za cenou Ilemova odkazu. Koupit tlakovou sondu ? 7000,- a leze z toho napětí 0-10V, takže potřebuječ čip nebo Ilemův odkaz. Byl jsem v jednu chvíli už tak zoufalý, že jsem chtěl ty tlakový čidla vyrábět.
Do toho každej kousek mědi není zrovna za pusu, každá blbá pájka, jasný pokusy to je zábava a to je taky to co mě na tom baví.

Teď třeba potřebuju navrhnout objem výměníků. Můžu to zkusit odškálovat od 0,3 litru, přes 1 litr až ke třem. Každej pokus odhaduju tak na 20-30 tisíc. Jasný je to zábava, co bych proto neudělal. Ale já ty love prostě nemám. Takže musím chtě nechtě nějakým způsobem se přiblížit pokud možno k variantě, která bude mít alespoň přibližně očekávané vlastnosti. Je to nuda a nezáživný. Ženská se na mě podívá, jak brejlím do nějakejch chlupatejch vzorců a spí okamžitě.
Kdyby šlo o to nechat stočit na soustruhu pár koleček, tak je to sranda a budu pokusničit. Ale tady mi jde o balík peněz. Mých. Jestliže z toho nakonec vzejde nějaký návod nebo snad i konstrukce s výpočty, pak ano, pak se může pokusničit, protože se bude o co opřít.
Výtku beru. Taky mi to vadí, že to trošku ztrácí dech, ale vždycky mě uklidní pohled do soupisu nákladů. Každý měsíc těch přidělených 5 tisíc utratím naprosto spolehlivě. Takže dře to, ale jde to.
JiMi

1220
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

JiMimu

Příspěvek od 1220 »

Nákup udělátek je moc peněz , jednu tlakovou tenz. sondu Ti mohu dát,
určitě si dokážeš zbastit teploměrnou sondu , nebo levně koupit.
Existuje asi za 700 cosi , co kolegové objevili,je to kodér přes usb, který umožnuje ty sondy číst. Samozřejmě je možné, že mylně předpokládám
znalost C, nebo C++, nebo delphi, aby to bylo nóbl popř Windovs Api.
Jinak na ty Tvoje měření by Ti asi mohlo stačit i jenom přes seriový port
a vystačit třeba s turbo pascalem, Je to odbočka , ale možná na to udělat vlákno, a nám pocit , že kdekdo z maniaků toto umí, a třeba by něco málo přispěl. Tu věc na Usb Ti v případě Tvého zájmu mohu specifikovat po neděli. Hovgh.
K.

JiMi
Zasloužilý člen

Re: JiMimu

Příspěvek od JiMi »

Karel m píše:Nákup udělátek je moc peněz , jednu tlakovou tenz. sondu Ti mohu dát,
určitě si dokážeš zbastit teploměrnou sondu , nebo levně koupit.
Existuje asi za 700 cosi , co kolegové objevili,je to kodér přes usb, který umožnuje ty sondy číst. Samozřejmě je možné, že mylně předpokládám
znalost C, nebo C++, nebo delphi, aby to bylo nóbl popř Windovs Api.
Jinak na ty Tvoje měření by Ti asi mohlo stačit i jenom přes seriový port
a vystačit třeba s turbo pascalem, Je to odbočka , ale možná na to udělat vlákno, a nám pocit , že kdekdo z maniaků toto umí, a třeba by něco málo přispěl. Tu věc na Usb Ti v případě Tvého zájmu mohu specifikovat po neděli. Hovgh.
K.
Dík za projevenou důvěru. Nějaký tenzometr bych doma taky našel. Zbastlit se dá leccos a cokoliv, co přijde na rozumný peníz vítám. Osobně teď lámu ženskou, aby mi uvolnila prašule na

http://www.bitscope.com/product/

ta 4-kanálová varianta za cca 1500 dolarů. A k tomu pak už jen dokupovat ty napěťové sondy. Nepochopil jsem tu část kolem C++, ale zvládám kromě C++ a C i Assembler x86, nějakou Motorolu též, jakož i 8051 a následovníky, WinApi je moje čtení na dobrou noc a bohužel bez té zasrané JAVY si dneska ani zadek neutřeš.
Za vlákno, které by drželo elektrické a PC bastly bych se taky přimlouval, ale chce to člověka, který by to potáhl. Jinak se to rozplizne jako všechno.
Tu věc na USB, na tu se fakt těším.
JiMi

1220
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Kainka

Příspěvek od 1220 »

1220
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

pokud ano je to gratis

Příspěvek od 1220 »

Snímač přetlaku tenzometrický typ 11447 výrobek ZPA Jinonice
Jmenovitý přetlak 1,6 MPa včetně protokolu o výst kontrole.
Jinak si myslím , že Akord má pravdu mohlo by to odvést pozornost a zdržet , na druhé straně cit pro smysluplnost výpočtů se bez pokusů nezíská.
Věřím tomu , že pokud na tom dokážete oba dělat , že to má smysl a bude se to časem točit. Za týden jsem odpol v Brně, mohu tu věc předat.
K.

JiMi
Zasloužilý člen

Všem kdož mě žádají a telefon

Příspěvek od JiMi »

Omlouvám se všem, že jakoby nereaguji na žádosti o kontakt. Reaguji tímto. Mobil nemám a pokud možno nepoužívám ani ten, co má ženská a pevnou linku máme neveřejnou.

Osobně jsem zastáncem písemného kontaktu, i když si tím vysluhuju přívlastky jako dynosaurus apod.
Tedy není to nic osobního, opravdu nesnáším mobilní komunikaci. Podle mě to přináší více sekundárních problémů než užitku. Nekamenujte, věc názoru. Stejně tak jako jsem od roku 1985 přestal nosit hodinky. I tak jsem ve svém okolí považován za vzor dochvilnosti a spolehlivosti. Většinou čekám a nemůžu se pořádně domluvit s lidmi, vybavenými špičkovými chronometry a nejmodernějšími komunikátory.

Tož tak. JiMi

Aquarius1
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování

Re: Všem kdož mě žádají a telefon

Příspěvek od Aquarius1 »

JiMi píše:Omlouvám se všem, že jakoby nereaguji na žádosti o kontakt. Reaguji tímto. Mobil nemám a pokud možno nepoužívám ani ten, co má ženská a pevnou linku máme neveřejnou.

Osobně jsem zastáncem písemného kontaktu, i když si tím vysluhuju přívlastky jako dynosaurus apod.
Tedy není to nic osobního, opravdu nesnáším mobilní komunikaci. Podle mě to přináší více sekundárních problémů než užitku. Nekamenujte, věc názoru. Stejně tak jako jsem od roku 1985 přestal nosit hodinky. I tak jsem ve svém okolí považován za vzor dochvilnosti a spolehlivosti. Většinou čekám a nemůžu se pořádně domluvit s lidmi, vybavenými špičkovými chronometry a nejmodernějšími komunikátory.

Tož tak. JiMi
S těma hodinkami máš recht,nenosím je už drahně let a vůbec mi nechybí jsou jen k zlosti.Já říkám že čas není mým pánem.

Věřím že v jednoduchosti bude ta pravá příčina neúspěchu dosavadního bádání,jelikož se bastlíme (a to i já) ve vymýšlení složitých mechanismů.
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Re: Všem kdož mě žádají a telefon

Příspěvek od Akord »

JiMi píše: ...Většinou čekám a nemůžu se pořádně domluvit s lidmi, vybavenými špičkovými chronometry a nejmodernějšími komunikátory...
To čekání s nejakými chronometry a komunikátory asi souviset nebude. Já čekám na zjištení, zda s touhle témou stirling nestrácím zbytečne čas. Lidí, co nedelají virtuálne/fiktivne je čím dál míň.

Odpovědět

Zpět na „Přestavba motoru Š120 na stirling“