Presne tak, a platí to aj o elektrickom poli medzi nábojmi. Keď sa tzv. vybije kondenzátor, náboj sa nikde nestráca - len sa jeho nosiče piblížili k sebe natoľko, že sa elektrické pole okolo častíc alebo skôr spoločné pole okolo dipolov uzavrelo do veľmi malého priestoru.Akord píše: Na toto mám jednoduchou odpoveď. Nejdrív vezmu krabici plnou magnetu se kterou bylo jeto treba po polní ceste a zjistím jiným magnetem, z jaké dálky jsem schopen registrovat sílu kolem krabice. Pak ty magnety poukládám na sebe, nejdrív na sloupce, a pak se snažím ty sloupce alespoň trochu nejakým zpusobem priblížit, protože soubežne se mi budou odpuzovat, chci dosáhnout, aby krabice mela na jedné stene jeden pól a na protilehlé druhý.
Silový účinek takové krabice magnetu bude proti predešlé krabici obrovský. Naopak, když se sloupce obrátí, tak jak se prirozene pritáhnou, vnejší efekt krabice bude témer nulový. Takhle se i magnety balí (neodymy z Číny), jinak by byl docela problém je transportovat. Kde se nabral a kde se predtím podel magnetismus? Nikde, porád byl. Kde se ztratí magnetismus ručních magnetických zvedáku s permanentními magnety ? Nikde, jenom se prepne, nebo mírne dočasne prodlouží a zkrátí jeho cesta. Stačí si pak totéž zmenšit do molekulární podoby. Nejmenší krystal železa je sám magnetem, stejne jako vyšší společenství molekul zvané doména.
Pekne to vidieť vo vizualizáciách : http://www.aldebaran.cz/elmg/vizualizace_elst.html
javy Vytváření elektrického pole, Zanikání elektrického pole
Ono sa to ľudovo nazýva zanikanie a vznikanie, ale pokiaľ tie častice fyzicky existujú tak by sa to malo správne nazývať zmena (tvaru, veľkosti a intenzity) el.poľa.