Nazdar Ito, zapoměň na to, co jsem napsal v předcházejícím, zrekapituluju Fowlera takhle slovně, jak jsem to našel presentované v dobové literatuře a znovu trochu prozkoumal.ito píše: Je to presne to čo ma v formulke Fowler? Tiež som na webe nenašiel nič o AsO3.
Ahoj a Dakujem
Původně jsem se dočetl, že smíchali As2O3 s KOH. Jenže, na tohle nenacházím postup. Zkusil jsem to dát do nějaké smyslplné rovnice a nějak mi to nešlo:
As2O3 + 2KOH > 2KH2AsO3 ……. Chybí mi tu kyslík, nějak to nejde.
Takže jsem popídíl dál. Našel jsem tohle.
http://chestofbooks.com/health/materia- ... ution.html
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Preparation
By boiling together arsenious acid and carbonate of potash, and adding to the solution (when cold) tincture of lavender, and sufficient water to preserve a proportion of 4 gr. in the ounce.
Příprava
Společným vařením kyseliny arsenité (As2O3 = bílý arsenik) a uhličitanu draselného (K2CO3) a přidáním tinktury lavenderu (do studeného roztoku) a přidáním dostatečného množství vody, aby se zachoval poměr 4 gr (1 troy grain = 64.79891 mg.) na unci (1 Britská unce = 28.4130742 mililitrů)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ta levandule do toho šla určitě pro přetlučení zápachu a chuti.
Bohužel neuvádí poměr čeho přesně na unci, jestli As, nebo As2O3, nebo KH2AsO3.
Jenže, o atomových váhách v té době neměli ani ponětí, takže to nemoholo být As. To se tenkrát nedalo. Tím pádem neměli ani ponětí o něčem takovém jako As2O3, takže to to taky nemohlo být. Tím pádem nám možná zbývá jenom objemové množství bílého arseniku a uhličitanu draselného.
Tímto zbývá nejistota, zda šlo jenom o grains arseniku, nebo vyreagovaného KH2AsO3
Osobně bych si vsadil na KH2AsO3, protože je považováno za celou aktivní složku.
Teďka,
( http://en.wikipedia.org/wiki/Potassium_carbonate ) K2CO3 může být připraven z hydroxidu draselného absorbcí kysličníku uhličitého
Oni to tenkrát vylouhovali přímo z dřevěného popele (z listnáčů) a nešlo o KOH, ale o uhličitan draselný, i když se více než často uvádí, že se z toho popele dostává KOH, což mne zmátlo, společně s notickou kterou jsem uvedl v poznámkách Guyovy formule, kterou jsem taky někde sebral a byla to nepřesná informace. Příprava je stejná jako příprava roztoku K2CO3 (dřevitého louhu) z dřevěného popele na výrobu mýdla. To se snad dá dále zjistit.
Tady už to vypadá s Fowlerovou rovnicí líp.
As2O3 + K2CO3 + 2(H2O) > 2(KH2AsO3) + CO2
Dělat to z popele je asi blbost, je to dost nedefinitivní a špinavé. Hustotu KH2CO3 pro potřebu výroby mýdla lze ověřit syrovým vejcem. Pokud jde ke dnu, je roztok řídký, pokud se vznáší v roztoku těsně pod hladinou, je roztok akorát, pokud se z vody vynořuje, je roztok příliš silný. Hustotu pro Fowlera nenacházím, ale předpokládám, že co nejhustší, aby se to dalo spíš doředit, než to zahušťovat studeným odpařováním.
Prohnat CO2 skrz KOH by snad šlo v sifonové lahvi.
4(KOH) + 2(CO2) > 2(K2CO3) + H2
Spíš bych se podíval, jestli se dá schrastit K2CO3, což je sůl.
Podle jiné informace tenhle lektvar KH2AsO3 zředili vodou tak, že na 99 dílů naředěné Fowlerovy formule připadl jeden díl KH2AsO3. Podle toho to nazývali 1% Fowlerův roztok.
Z tohoto guláše informace mi vychází, že další metodou by bylo odměřit jeden díl bílého arseniku As2O3 a dva díly uhličitanu draselného K2CO3 a udělat z toho suchou směs. Tu pak přisypávat do vařící vody až se to nechce dál rozpouštět. Vychlazením se dostane přesycený roztok který by snad měl vykrystalizovat a zbytková tekutina by měl být nasycený roztok KH2AsO3. Tato tekutina by se pak měla naředit s vodou 1:99 a tím by asi měla vzniknout 1% Fowlerova formule. Originální Fowlerův roztok byl zrzavě červený, možná díky nečistotám. Vyrobeno z chemicky čistých sloučenin to asi bude bezbarvé.
Další cestou je přepočítání 4 grains na unci a z toho mi vychází, že na 100 ml vody připadá
A) 304 mg As2O3
B) 608 mg K2CO3
To nám dává přibližně 912 mg KH2AsO3 na 100 ml vody, protože nám utekl nějaký ten kysličník uhličitý. Říkejme tomu 100 mg díky nepřesnostem definic a pracovním postupům a nepřesnostem vážení atd. doby. Takže 0.1 g KH2AsO3 na 100 ml = 0.001 g KH2AsO3 na 1 ml = 0.001 g KH2AsO3 na 1 gram vody a jsme asi doma s těmi procenty.
Je to tedy poněkud spekulativní dedukce z dost nepřesných informací. Směs z čistých chemikálií nebude nutné filtrovat a tím nedojde k případnému organickému znečištění, ale po přidání třeba toho lavendru, pokud by se něco takového přidávalo, už to bude určitě nutné doplnit nějakým sterilizačním agentem. Já bych šel s HCl. Stačí jí děsně málo. 1:100000 je dostatečné, ale dal bych kapku 35% chemických na 100 ml až na 1 litr.
Tohle je asi tak to nejkompletnější a nejpřesnější, co jsem schopen zjistit z internetu. Staré farmakologické manuály, možná v antikvariátu, by mohly mít přesnější informaci.
Ahoj, Slávek.