Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Efektivní elektrolýza

Souhrn všeobecných informací nejen pro "Vodíkáře".
Odpovědět
lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

názor

Příspěvek od lajos »

Na to že nejsi odborník, docela dobře jsi to popsal a zdá se mi to zařízení docela pravděpodobné, škoda že se nedají zjistit podrobnější výsledky.
Podle popisu, muselo jít o paralelní rezonanci (možná píšu po několikáté), pro kterého je typické při dosažení rezonance pokles proudu a nárůst napětí. U Mayera je ve schematech vždy sériový rezonanční okruh, zřejmě pro matení nepřítele a neodborníka. Jinak se mi zdá od Mayera, zas docela jednoduché zabezpečení replikovatelnosti, jen změna typu rez. obvodu když jsou jenom dvě možnosti.
Připisuji: u alternátoru je špičkový filtr akumulátor, pokud je dobrej, nepřipouští žádné vlnění a dále není co filtrovat.

roman
Stálý člen
Dostal: 1 poděkování

Příspěvek od roman »

Milan tiez pouzival paralelny rez obvod.
Roman

jeff
Zasloužilý člen
Dal: 33 poděkování
Dostal: 95 poděkování
Kontaktovat uživatele:

napájení

Příspěvek od jeff »

Akumulátor je dobrý filtrační prvek, jen na velikost jeho napětí má vliv momentální stav. Provozní napětí je 12V. Při zátěži postupně klesá, ale při průběžném nabíjení může hodnota napětí dosáhnout až 15V, což je o 25% více. Zvlnění nabíjecího proudu z alternátoru by nemělo být na závadu, neboť alternátor v autě je vícefázový a fáze se částečně překrývají. Jsou to jen technické detaily, které by se měly vykompenzovat v elektronice, ale je dobré o tom vědět.
Líbí se mi, že začínají přibývat nové informace a jejich mozajka pomalu vytváří nový obraz.

Jeff

roman
Stálý člen
Dostal: 1 poděkování

Příspěvek od roman »

Kondenzatoru sa zvysi zvod a zmenia sa mu vlastnosti. Problem je, ako nalakovat elektrody aby na okrajoch neboli nenalakovane hrany.
Roman.

lajos
Zasloužilý člen

lakování

Příspěvek od lajos »

Mně se zdá že s tím lakováním se mýchají dvě věci, snažíte se vytvořit kondenzátor i vyvýječ. Jsou to dvě protichůdné požadavky. Kondenzátor má mít co nejmenší svodový proud (asi proto chcete lakovat), jenže ve vyvýječi pak neprotlačíte žádný podstatný proud potřebný pro elktrolýzu, jedině se zvýšením napětí, to zas Vám musí prorazit vytvořenou izolaci s tím lakováním. Takhle je to bludný kruh. Izolaci, malí proud, kondenzátor vytvoříte jedině s čistotou destilky.
Nebo mi něco utíká a lakujete mně.

Návštěvník

lakování

Příspěvek od Návštěvník »

Rozhodně nikoho lakovat nechci!!! Myslím si, že nejsem z těch, kdo se nechce podělit o informace. Jen jak už jsem se zmínil, elektrice moc nerozumím, tekže jsou to spíš jen takové moje nápady, které jsou možná bludy způsobené mojí neznalostí. Možná bych to neměl ani radši zveřejňovat - to se neurážím, ale nechci nikomu s tím motat hlavu. Na druhou stranu nechci být pijavice a jen čerpat od ostatních informace. Rád bych přiložil ruku k dílu, ale s mými znalostni (spíš neznalostmi) je to problém. Co se týče mechaniky, chemie atd., tam moc problém nemám a můžu pomoci. Proto bych byl radši, kdyby se občas konalo nějaké setkání a každý by mohl přispět tím, co umí.

berky

Návštěvník

Tak to je obře, jeden umí tohle a tamten zase tohle, jednou se řešilo, vytvořit team......

lajos
Zasloužilý člen

lakování

Příspěvek od lajos »

Nic si z toho nedělej, občas si neodpustím zavtipkovat, když někdo nahraje na smeč, což to lakování elektrod bylo. Chvíli jsem sledoval co se z toho vyvine a pak jsem snad trochu překazil aby někdo skutečně začal lakovat ty elektrody. Pořád je tady ale šance jako s tou motykou.
Když máš blíž k chemii, skus zjistit něco blíže jak je to s tím chemaloyem popř. jeho nahrazení fluxem(jsem tam popisoval i složení), už se mi nechce mučit kolegini ekoložku-chemičku v práci.

Návštěvník

Rozklad vody kovem

lajos píše:Nic si z toho nedělej, občas si neodpustím zavtipkovat, když někdo nahraje na smeč, což to lakování elektrod bylo. Chvíli jsem sledoval co se z toho vyvine a pak jsem snad trochu překazil aby někdo skutečně začal lakovat ty elektrody. Pořád je tady ale šance jako s tou motykou.
Když máš blíž k chemii, skus zjistit něco blíže jak je to s tím chemaloyem popř. jeho nahrazení fluxem(jsem tam popisoval i složení), už se mi nechce mučit kolegini ekoložku-chemičku v práci.
Já to beru. Pokud je to slepá ulička, je dobře, že jsi to zarazil.
S tou slitinou je to trochu složité, ale pokusím se k tomu zjistit co nejvíc. Myslím si, že vyrábět vodík chemickou cestou je neefektivní. Nejjednodušší způsob přípravy "čistého" vodíku je reakcí různých kovů s kyselinami, alkáliemi a u některých kovů s vodou (draslík, sodík, vápník, hořčík,..) . Na internetu je stránka o autě na vodu, kde autor používá jako palivo vodu+NaOH+hliníkový odpad (plechovky od piva). Vzniká dost čistý vodík a na ten jezdí. Jako odpad vzniká hlinitan, který je už v podstatě nevyužitelný. Připadá mi to dost neefektivní a spotřeba hliníku bude velká. Možná jemu to vychází cenově dobře, ale je to jen plýtvání surovin. Navíc k tomu mám odpor, protože jsem kdysi měl s něčím podobným nehodu a trochu mne to popálilo.
Dalším způsobem je "spalování" hliníku pod vodou. Je to taky na netu. Jedná se o obdobu CO2 svářečky, ale místo ocelového drátu je použit hliníkový a uhořívá na hliníkovém bubnu pod vodou. Mám na to podobný názor jako na předchozí zařízení (také vzniká dost odpadu, ale ve formě Al2O3), jen to bude pravděpodobně efektivnější. Asi všichni znáte Bingofuel a CFR od Naudina. Chová se to podobně jako bingofuel, ale místo uhlíku tu hoří hliník. Je ale šance, že při tak vysoké teplotě by mohlo docházet k plazmové elektrolýze. Pak by účinnost zřejmě narostla. Prakticky toto ověřené nemám, ponevadž nevlastním COčko.
Jinak praktických zkušeností s reakcemi kovů s vodou za vysokých teplot mám docela dost - hlavně hořcík a hliník. Při hoření ve vodě se reakce neutlumuje, uvolňuje se vodík a dost tepla - proto se tyto kovy nesmí hasit vodou!
Nechci tuhle cestu zatracovat, ale jsem k tomu skeptický.
Také se přikláním k názoru, že ta slitina bude dobrá jako "hračka", ale praktické využití mít nebude. Připadá mi to trochu podobné jako s magnetolýzou - magnetické pole prý dokáže rozložit vodu, resp. slabý roztok kys. sírové. Zkoušel jsem to, ale nic.

berky

lajos
Zasloužilý člen

elektrody

Příspěvek od lajos »

Možná by bylo zajímavé ještě optimalizovat nebo zkombinovat materiál elktrod. Jednu elktrodu bych bral nerez a k němu vybrat materiál který nešpiní, popř. moc neubývá a při zkombinování na který kov jakou polaritu připojit. Výběr udělat v podstatě teoreticky, elektrochemicky pak už by zbyla dostupnost materiálu-odhaduji že skončíme u titanu když tak jaký by byl rozdíl při použití ideálního páru a dvou nerez elktrod aby sme se nehonili zbytečně.

martinq
Zasloužilý člen
Dal: 31 poděkování
Dostal: 203 poděkování

Re: lakování

Příspěvek od martinq »

lajos píše:Nic si z toho nedělej, občas si neodpustím zavtipkovat, když někdo nahraje na smeč, což to lakování elektrod bylo. Chvíli jsem sledoval co se z toho vyvine a pak jsem snad trochu překazil aby někdo skutečně začal lakovat ty elektrody. Pořád je tady ale šance jako s tou motykou.
nechci lakovat, ale lakování elektrod by bylo dobré na VN elektrolýzu, kdo si pamatuje kudy se vede napětí (vodičem) a kudy Vysoké Napětí (po obvodu vodiče) tak by ten lak nemusel být uplně mimo a druhá věc, Ivan má mezi elekrodamy "izolant", co zkusit dát vedle sebe dvě protipolové elektrody a přivrácené strany zaizolovat třeba lakem či plexisklem a odvrácenné nechat vodivé ? zkoušel někdo ?

Vím, že vím vše, aneb meditace o ničem.
ojozo
Stálý člen

Re: lakování

Příspěvek od ojozo »

uz som to tu pisal ale nikto sa k tomu nevyjadril. Takze znova. Na VN rozklad + izolovane elektrody maju uz v amerike patent, viac na: http://www.waterfuelcell.org/Patent.html

Odpovědět

Zpět na „Rozklad vody a vodík - všeobecně“