Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Fotovoltaika (levně)

Elektřina, teplo...
Odpovědět
lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

kisař

Příspěvek od lajos »

Ten odkaz je funkční.
Ten selen, samo vyzkouším- to mi přibyde energie ze slunce?!

MilMAX
Starší člen
Kontaktovat uživatele:

Re: kisař

Příspěvek od MilMAX »

lajos píše:Ten odkaz je funkční.
Ten selen, samo vyzkouším- to mi přibyde energie ze slunce?!
.... teď se ukáže jestli měl můj tata pravdu...

lajos
Zasloužilý člen

mi to trvalo

Příspěvek od lajos »

Tak dnes jsem začal rozebírat ten muzeální zdroj, ten potah na povrchu selenových desek je spálený a opadaný do konstrukce, tak že dvě fotéčky pro Vás.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

xzzzx
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: mi to trvalo

Příspěvek od xzzzx »

lajos píše:Tak dnes jsem začal rozebírat ten muzeální zdroj, ten potah na povrchu selenových desek je spálený a opadaný do konstrukce, tak že dvě fotéčky pro Vás.
dik za foto a snahu. :(

Z.
ps: stejne to bylo polamany. :?

Svět zboř! Já budu stát.
jarop
Stálý člen

greatzelov článok

Příspěvek od jarop »

Už pre d dvomi rokmi som sa zaujímal o fotovoltaiku. Bolo to pre mňa moc drahé, tak som to nechal plávať.
Ale zaujal ma Greatzelov článok vytvorený z farbiva, oxidu titánu a vodivého skla. Ako farbivo sa dá použiť aj šťava z tmavého ovocia - aj keď s malou účinnosťou.
Skúšal to niekto vyrobiť ? Aký máte na to názor ?
Podľa informácií na webe http://en.wikipedia.org/wiki/Graetzel_cells
sa to vyvíja dobre. Hádam sa raz dočkáme panelov do 1000 korun/m2.

Jaro
morse59
Starší člen
Dostal: 5 poděkování

selenove usmernovace

Příspěvek od morse59 »

Dávno tomu v jedné knížce o radiotechnice jsem našel zajímavé pokusy se selénovými usměrnovači a mimo jiné tam byla popsána výroba fotovoltaických článků z desek usměrnovačů. Fór byl v tom,že vrstva selénu byla krytá ještě vrstvou cínu a tak se musel cín odstranit řízenou teplotou,protože selén má bod tání jen o pár stupńů vyšší. fungovalo to celkem dobře, ale ůčinost byla nízká.

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

nekremíková fotovoltaika

Příspěvek od Akord »

Tiež som si myslel, že ak by sa obišla kremíková technológia, ktorá je podomácky prakticky nereprodukovateľná, tak...:
Najskôr som si zohnal z literatúry všetko možné o Cu2O, keď som pochopil, že limit účinnosti
je tak pod 1 percento, a vôbec to nie je také jednoduché, ako človeka infikujú v starých fyzikách a elektrotechnikách, pomaly som začal byť triezvejší. Pozeral som selén,
okrem obrovskej jedovatosti, nič moc, potom CdS, PbS, FeS. Podomácky by som tak nanajvýš uvažoval o posledných dvoch, ale nech si nikto nemyslí, že vyrobiť uvedené vrstvy
je pomerne ťažké, je to o dosť ťažšie, než pomerne. Ešte sa komerčne robia články(dnes som taký videl) CuInSe2 a podobne. Fotoelektrochemické články s TiO2, medzi ktoré patrí zrejme aj ten Greatzelov, a rôzne aj organické obdoby povedzme s chinónmi a tak, tiež provokujú, a občas prebleskne správa, že niektoré účinnosťou presiahli 20 percent, zatiaľ ale v labáku. Ten Graetzelov nepoznám a pozriem si to, ak sa len menom nelíši od tých, čo poznám. Technológia a cena je ale to podstatné pre nás, ktorí nie sme hi-tech, ale hľadáme dačo praktické.

Akord
Zasloužilý člen

to čo je vo vlákne, ale trochu mimo tému - účinnost p.č.

Příspěvek od Akord »

Reálne býva účinnosť palivového článku okolo 60 percent, a to je už dobrá, vyžaduje pomocné zariadenia. Občas býva 70 a nevidel som 80 percent. Za použiteľnú sa považuje 50 percentná účinnosť. Noviny a pod. blbo, ale veselo vypiskujú rôzne čísla ako na dražbe.

Iv
Zasloužilý člen
Dostal: 8 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Selen

Příspěvek od Iv »

Jen jsem nahlíd a trošku se podělím,pokud mohu.Ve výzkůmáku jsme používali jako náhradní solární články Selenové destičky ze starých usměrňovačů.Postup:
1)Rozděláte opatrně celé těleso Selenového usměrňovače tím,že uvolníte středovou "hřídel".
2)Pak si zapalte na sporáku malý hořák a každou jednotlivou destičku nad ním zahřejte,ale pozor,jen tu stranu,která je natřena barvou(pod ní je vrstva Selenu.
3)Po mírném nahřátí si vezmete kus hadříku a tím tuto barvu setřete-netlačit!
4)Tím se vám odkryje Selénová vrstva.(Nikdy neškrabat-porušíte povlak).
5)Na Selenovou vrstvu neletovat,jen si udělat z mosazného proužku přítlačné péro jako kontakt.
Jen ještě musím doplnit,že Selen jako napětí dodá dostatečné ale nevýhoda této látky je,že nedodá dostatečný proud,budete muset zapojovat paralelně,abyste dostali trochu kloudnější proud.

Akord
Zasloužilý člen

ponuka home-made-udelej si sám- článkov je biedna

Příspěvek od Akord »

Tí zápaďáci sú strašne skúpi na informácie, nedbali by predať aj školské pokusy.
Ak ten priložený text na lindsay.com súvisí s obsahom knihy, tak môže
ísť o článok Cu-Cu2O, keď obrázkom naznačujú akúsi oxidáciu, či čo.
Taký článok ale tak pohne merákom, ale ťažko rozsvieti čoby LEDku.
Deravé ponožky na pokusy by nemuseli natoľko predávať,
mohli by ich aspoň niekde aj rozdávať.
Peltierov článok na chladenie PC procesorov kúpený v GM ohrievaný slnkom by mohol mať väčšiu účinnosť.

xzzzx
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: ponuka home-made-udelej si sám- článkov je biedna

Příspěvek od xzzzx »

Akord píše:Tí zápaďáci sú strašne skúpi na informácie, nedbali by predať aj školské pokusy.
Ak ten priložený text na lindsay.com súvisí s obsahom knihy, tak môže
ísť o článok Cu-Cu2O, keď obrázkom naznačujú akúsi oxidáciu, či čo.
Taký článok ale tak pohne merákom, ale ťažko rozsvieti čoby LEDku.
Deravé ponožky na pokusy by nemuseli natoľko predávať,
mohli by ich aspoň niekde aj rozdávať.
Peltierov článok na chladenie PC procesorov kúpený v GM ohrievaný slnkom by mohol mať väčšiu účinnosť.
Jak sa mas kamarad?
Ked budes blyzko Valtic zastav sa na poharok!
PS: Co kedy by Lajos ponoril dasky ze selenových dasok do H2O?
Co to bude robyt?
Vdaka za odpoved.
Z.

Svět zboř! Já budu stát.
lajos
Zasloužilý člen

xzzx

Příspěvek od lajos »

Zatím ty selenové desky zkoušet nebudu, dělám mim vyvíječ a stejně se mi zdá že z těch desek ten selén je opadaný, jinak ta sestava desek, po zmenšení vzdálenosti by byla šikovná na vyvíječ, mám kdispozici i staré nepoužívané NiFe aku větší kapacity, ty by byli rovnou k použití po výměně elektrolytu.

la
Zasloužilý člen
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

xzzx

Příspěvek od la »

Zdravím.Právě jsem objevil tohle vlákno.Hezký.Jen nevím proč se všichni výrobci zabývají křemíkovými fotovoltaickými články a velmi málo články na bázi chloridů např:chloridu železnatého,železitého,hlinitého asi komerční důvod.Doma to asi s křemíkem moc levně nepůjde.Pořád něco skrývají.Tady je o chloridech alespoň zmínka.(na straně 10 a straně 11)O chloridu železitém vím to,že jeho vodný roztok který je vystavený slunečnímu svitu akumuluje energii a tuto můžeme odebírat při umístění roztoku do temného prostředí.(Málo probádaná půda chloridů.)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) la dne stř 01 srp 2007 5:21, celkem upraveno 1 x.

Akord
Zasloužilý člen

Re: xzzx, pro lajose

Příspěvek od Akord »

lajos píše:Zatím ty selenové desky zkoušet nebudu, dělám mim vyvíječ a stejně se mi zdá že z těch desek ten selén je opadaný, jinak ta sestava desek, po zmenšení vzdálenosti by byla šikovná na vyvíječ, mám kdispozici i staré nepoužívané NiFe aku větší kapacity, ty by byli rovnou k použití po výměně elektrolytu.
Ty NiFe mužou být zajímavé, je potreba si je cenit, protože já už odepsal malými solárními proudy a divnými podmínkami pri nabíjení a vybíjení už dost drahých Pb akumulatoru
včetne polotrakčních Varta a staničních gelových Varta, ale mám teď 160Ah NiCd,
30 let staré, s petinovou kapacitou (porád se namám k tomu vymenit elektrolyt-hydroxid,
i když znám složení) ale ty za rúzných podmínek porád drží, i když v nich porád bublá voda, když v léte mám prebytky, protože menič mám nainstalovaný zatím jenom na svícení.

Akord
Zasloužilý člen

Re: xzzx

Příspěvek od Akord »

la píše:Zdravím.Právě jsem objevil tohle vlákno.Hezký.Jen nevím proč se všichni výrobci zabývají křemíkovými fotovoltaickými články a velmi málo články na bázi chloridů např:chloridu železnatého,železitého,hlinitého asi komerční důvod.Doma to asi s křemíkem moc levně nepůjde.Pořád něco skrývají.Tady je o chloridech alespoň zmínka.(na straně 10 a straně 11)O chloridu železitém vím to,že jeho vodný roztok který je vystavený slunečnímu svitu akumuluje energii a tuto můžeme odebírat při umístění roztoku do temného prostředí.(Málo probádaná půda chloridů.)
Zdravím taky, nemohl by ses prosím podívat, zda je Tvuj odkaz funkční, ten tvuj
soubor KS_Solarní článek.zip ukazuje jenom 375 byte a zrejme v nem nic není...,
asi to vypadá na chybné zazipování, ta nekremíková fotovoltaika me zajímá,
i když s tema chloridama to asi taky nebude tak jednoduché.

Odpovědět

Zpět na „Fotovoltaika a solární technika“