... ááá .... náš "молодой химик" ...

...
... sice už lehce odbočujeme od tématu, ale nedá mi, abych nezareagoval ...... takže shrňme fakta ....... hore výše jsi se Slávku holedbal, že ses v dajaké kuchyni setkal s kyselinou octovou ve vysoké koncentraci ...
ANO nebo NE ?? ...

...
Slavek Krepelka píše:Podívej se třeba na MSDS Vlčicí zmíněného octa, tedy kyseliny octové, nebo prakticky každé chemikálie, včetně kuchyňské soli. Specielně u té octové jsem se jako s octem setkal v komerční kuchyni v koncentraci 80%. Aj jsem si k tomu tenkrát čichnul a rozlítostnilo mne to k slzám.
... teď sem však dáváš
odkaz na tří litrovej kanistr 5%-ního octa (honosícího se ve svém názvu číslicemi
78 - 80%), do kterýho jsou namíchaný nějaký "přírodní aromata" (tvořící zbylých 20 až 22% objemu) ...
ANO nebo NE ??? ... (přelož si prosím laskavě tuto větu: "
= viel: 3 l Speiseessig mit 5%") ... čemuž mj. odpovídá i udávaný obsah octa (tedy "
wenig: 200 g Speiseessigessenz") ...
... mmch: ... tebou užívaný název "kyselina acetátová"

to je nějaký anglo-americký archaismus ??? ... jelikož "kys. acetátová" jaxi neexistuje (a pokud jsi přesvědčen, že ano, tak prosím o vzorec) ...

... (anebo sis to jednoduše odvodil od latinského názvu: "Acidum Aceticum", popř. z eng. "Acetic acid" ??

) ...... neb celý svět totiž používá označení "kyselina ethanová", popř. starší (/lidové) označení "kyselina octová", kdy mimo chemické názvosloví (např. v průmyslu) je přípustno aj "kyselina etanová" ... v potravinářství je pak též platné označení "ocet" pro max. 10%-ní naředěninu (kdy jsou tam ještě drobné EU nuace označení dle původu: přírodní/chemické) nebo též "octová esence" pro kyselinu octovou, naředěnou vodou na výslednou koncentraci 50 až 80% ...
... taáákže, ...

... je-li dle tebe "kyselina acetátová" zcela to stejné jako "octovka" (= pouze jiné označení pro "kyselinu octovou"), tak potom nějak moc nechápu, proč by se do tejto ještě měla přimíchávat "octová esence" ...

... to fakt nechápu ...

...
Slavek Krepelka píše: ale 80% ocet, takže acetátová s octovou esencí, takže ocet pro velkokuchyně
... mmch, Slávku, dokážeš si představit, co by to udělalo s jazykem strávníka, pokud by se dostal do kontaktu s 80%-ní kys. octovou ??? ...

... mno, ono ani tomu salátu by to ne(u)dělalo dvakrát dobře ...... to by byl takzvaně "ocet zabiják" ...

...
... ale pokud je to všechno "jinak" a Tys nám chtěl
pouze sdělit, "
že sis čichnul k úplně obyčejnýmu octu a ten Tě rozlítostnil k slzám", tak potom se co nejsrdečněji omlouvám a beru zpět ...

...
...

... Anri ...
----------
PeS: ... taky Ti dám jednu radu: ... kdyžtak si zvopákni "čtení v němčině" (a popř. i chem. názvosloví) ...

...
... jo, a omlouvám se za tu "
ledovku v kuchyni" ...... neb správně to mělo býti napsáno: "
mmch, téměř octová ledová v komerční kuchyni ???" ...... jen jsem chtěl, aby Tě to praštilo do očí ... (raději to upřesňuji, aby "snad" nedošlo k dalším "nejasnostem") ...

...