Souhlasím.Gillian píše:Akord to tu už vysvětlil, ale nedá mi, abych k tomu něco nepřipsala. Buky, jestli tohle čte nějaký odborník, tak se divím, že se už neozval. Ilem Ti ten příklad dal proto, aby Ti vysvětlil, že zákluz při střelbě z děla není zas tak důležitý aspekt, abys na něm tolik bazíroval. Počítá se s ním, ale spíš v souvislosti s tím, aby dělo nebylo poškozeno a proto se mluví o zákluzné brzdě a pod. Jde o mnohem důležitější věci, které je nutno spočítat, abychom věděli, kam dělo dostřelí - jestli bereme v úvahu jeho maximální nebo účinný dostřel, musíme znát spoustu parametrů od hmotnosti náboje, úsťové rychlosti, hmotnosti a tvaru náboje, druhu zápalné směsi, je nutné do toho započítat gravitaci a odpor vzduchu, jak už tu někdo zmínil i Coriolisovu silu (zvláště u střel dlouhého dostřelu stočí náboj až o 300 metru doprava a zkrátí dostřel zhruba o 1,5 km) , délku a vrtání hlavně, různé balistické koeficienty a plno dalších věcí....tím vším se zabývá balistika, která se ještě dělí na další podskupiny. To by Ti určitě potvrdil i "dělostřelec" Spaceball, který si pro Tebe vymyslel i jednoduchý náčrtek. ....A proto také existuje povolání (nebo funkce) balistik, který se tímto zabývá profesionálně. Kdybych tedy tohle všechno znala, dělala bych soudního znalce v oboru balistika !!!...buky píše: Ilem dal hmotnost děla 1000kg a koule 1kg, dostřel s nulovým odporem záklzu 2997m.(bez záklzu děla 3000m)
Ja dám hmotnost děla 400kg a koule 10kg, dostřel z nulovým odporem záklzu ? m.
Nejsem matematik proto to počítat nebudu, ale můj laický mozek mi napovídá že to už nebude markantnej rozdíl.
Že nikdo nereaguje na můj názor ohledem 2. Newtonovho zákona při střílejícím děle je v pořádku