Os kliky a klika je tam jenom jedna, viz označený element č.7 na strane 6 vlákna, v popisu napsáno velkým písmem KLIKA.
Pokud je to takhle, a os clony JE totožná s osou kliky(a clona je vyosená):
lubouš píše:osa clony je totožná s osou kliky. osa kliky a clony se točí ve směru hodinových ruk. Toroid a nosič s pouzdry pístních tyčí je pevný.
Clona je vyosena o zdvih pístů aby táhla i vdolní úvrati pístů.
Tak použiju tuhle úvahu:
já napsal, že mnoho magnetu lze nahradit jediným. Bylo mi to vyvraceno. Tak hypoteticky prijmu predpoklad, že pístu musí být víc. Ať je jich mnoho treba víc jak 20. Pak dostaneme pouze vnitrní souvislý toroid, vnejší souvislý toroid a mezi nima clonu. Je zrejmé, že clona nemá duvod se točit, protože vše je symetrické. Proč bych mel verit tomu, že musí existovat konkrétní počet pístu mezi 2 a treba 20, aby se mechanismus točil. Chybí mi jakýkoli duvod na potlačení této symetrie. Je taky jedno, zda se vnitrní toroid točí, odvaluje, nebo stojí, když koná krouživý pohyb kolem osy vnejšího toroidu.
Naposledy upravil(a) Akord dne ned 19 dub 2009 22:20, celkem upraveno 2 x.
Akord píše:Tak použiju tuhle úvahu:
já napsal, že mnoho magnetu lze nahradit jediným. Bylo mi to vyvraceno. Tak hypoteticky prijmu predpoklad, že pístu musí být víc. Ať je jich mnoho treba víc jak 20. Pak dostaneme pouze vnitrní souvislý toroid, vnejší souvislý toroid a mezi nima clonu. Je zrejmé, že clona nemá duvod se točit, protože vše je symetrické. Proč bych mel verit tomu, že musí existovat konkrétní počet pístu mezi 2 a treba 20, aby se mechanismus točil. Chybí mi jakýkoli duvod na potlačení této symetrie.
Symetriu narusa prave clona, ktora cast piestov pritahuje k sebe (a tym aj k vonkajsiemu toroidu) a neclonene piesty sa od toroidu odpudzuju. Tym by malo dojs k pohybu piestov, klukovky a nasledne aj k pohybu clony pevne spojenej s klukovkou...
Jinak rečeno, problém lze zjednodušit na odvalování, nebo kroužení mince po vnitrní strane šroubovacího víka od marmelády. Pak použít predpoklad o tom, že na jedné strane zmenšující se mezery-jako když chce kdosi podpáčit kolo-pusobí trvale tlak, nebo síla. Pokud by tomu tak bylo, a použil bych na to treba hadici s vodou, nebo tlakovým vzduchem, tak by ta mince fakt začala kroužit, nebo se odvalovat. Je to hluboce zažraná a správná mechanická predstava. V prípade magnetu však tomu takto není. V magnetickém poli pusobí síla jenom v tom prípade, když se muže pri očekávaném pohybu zmenit energie magnetického pole, tedy součin B*H. Síla je tedy indikátor, že je magnetické pole ve smeru síly jiné. V prípade toho toroidu se však pole ve smeru očekávané síly pri otáčení nemení (jeho energie zustává stejná, protože jde o otočne symetrický toroid), a proto nevznikne ani ta síla. Magnetu bude zcela jedno, že má stejné póly čelem k sobe a kde jsme zvyklí, že se normálne silne odpuzují. Presto výsledná síla nevznikne, protože neexistuje smer, ve kterém by se pri mechanicky možném pohybu zmenila energie pole v uvažovaném objemu. Není to spor s fyzikou, protože ta v obecném prípade tvrdí totéž, tedy že síla vzniká až s možností zmeny energie mag.pole. Spíše je to neprímý dukaz o tom, že co z magnetu vyleze, to do nej i vleze.
Vaiav, mám na mysli inú symetriu, symetriu otáčania clony a polôh piestov voči vonkajšiemu toroidu. Vonkajší toroid nijako nepomáha meniť energiu mag.poľa počas pohybu stroja.
Ak píšeš, že sa clona chrbtom priťahuje k toroidu, tak to je práve to, čo výsledný pohyb ruší, pretože jej priťahovanie má za následok práve opačné otáčanie clony, než musí byť zabezpečené na to, aby bola využitá odpudivá sila. Výsledné sily sa rušia a k otáčaniu nepríde.
Naposledy upravil(a) Akord dne ned 19 dub 2009 22:30, celkem upraveno 2 x.
Akord - zajímavá úvaha, ale podle mě jde trochu jinam, než se u toho MM předpokládá - důvodem otáčení clony není ani statorový toroid a opravdu by jím nebyl ani rotorový toroid, kdyby tam byl. Ale není - když připustíme víc magnetů-pístů, není třeba jít do druhého extrému a ani není žádoucí je spojovat - každý píst se pohybuje i vzhledem k ostatním, to by v případě toroidu nebylo možné. Navíc už jsem se před časem bez odezvy ptal, jak je to se sčítáním vlivu více magnetů/pístů na clonku během jejího pootočení mezi dvěma sousedními písty (360/n - u šestipístového modelu o 60°).
jj, bylo to na předchozí příspěvek - píšeš hrozně rychle
Naposledy upravil(a) gromit dne ned 19 dub 2009 22:45, celkem upraveno 1 x.
Když to nejde silou, musí to jít ještě větší silou!
Gromit, nevím, zda jsi stihl poslední predešlé rádky, napsal jsem, že to, co se částkove získá na otáčivém účinku pri odpuzování částí - zruší snaha o vtažení clony do nejužšího místa, ta má presne opačný smer otáčení. Výsledná síla na celek bude nulová, protože se pri pohybu nemení energie soustavy. Dávneji jsem taky psal, že se clona bude chtít vtáhnout do úzkého místa, to jsem však jinak chápal tu mechaniku. To je však zároveň i duvod, proč je v žádané poloze nutné držet clonu nucene, jinak by neudelala stejne žádanou funkci. Detaily o počtu predbežne nejsou podstatné, dobrá idealizace je ten vnitrní toroid.
Akord píše:Gromit, nevím, zda jsi stihl poslední predešlé rádky, napsal jsem, že to, co se částkove získá na otáčivém účinku pri odpuzování částí - zruší snaha o vtažení clony do nejužšího místa, ta má presne opačný smer otáčení. Výsledná síla na celek bude nulová, protože se pri pohybu nemení energie soustavy. Dávneji jsem taky psal, že se clona bude chtít vtáhnout do úzkého místa, to jsem však jinak chápal tu mechaniku. To je však zároveň i duvod, proč je v žádané poloze nutné držet clonu nucene, jinak by neudelala stejne žádanou funkci. Detaily o počtu predbežne nejsou podstatné, dobrá idealizace je ten vnitrní toroid.
...myslím, že už je zcela jasno, jak je motor konstrukčně zamýšlen. Na konstrukci nemám důvod cokoli měnit, ani po zcela realných připomínkách.Nyní jsem pouze udělal jistou konstrukční změnu v uchycení hlavní osy....výrobně jednodušší a hlavně pevnější...Díl z TOYOTY...orig japan...prostě se něco hodilo z motoru....zní to dost velkohubě...ale je to taková maličkost...pouze 1 specialní ložisko...ale festový....včetně držáku a centrovacího šroubu a upevnění, takže mě čeká v nejbližší době.....týden....překreslit jistou část výrobní dokumentace. Vlastní toroid zůstává nezměněn zrovna tak uspořádání válců a pístů na klice.
....myslím, že rozřešení dohadů nám ukáže až vlastní sestavený kafemlejnek.jak jsem nedávno psal. Protože sám nevím , co se vlastně stane jsem na tento porod asi zvědav nejvíce a jsem připraven....duševně....na neuspěch...popisoval jsem již i možné..alternativní způsoby "vylepšen" konstrukce, ale ty asi nebudou mít žádný uspěch...v případě neučinnosti základní konstrukce...
..takže ...všechny dohady ukončíme opravdu, až bude hotový model.....martin11 p.s.Děkuji Akordovi a Gromitovi za příkladnou snahu při konstrukci a objasňování problémů z konstrukce MM vyplývající a za nezměrnou trpělivost s mojí tecnickou neznalostí...m11
Ahoj Martine.
Ber to takhle,pokud budeš mít pravdu tak se to rozeběhne a poběží pokud ne tak budeš mít motor na kterém můžeš laborovat a vychytávat nectnosti magnetismu.(vzhledem k přesnosti výroby máš náskok oproti jiným)Každej kdo držel někdy magnet v ruce ví že magnet je věc která nelze jen tak definovat a určit její vlastnost.Já ti věřím, a pak přečti si znovu moje moto na koni každého příspěvku.
Měj se Jindra
Věřím že v jednoduchosti bude ta pravá příčina neúspěchu dosavadního bádání,jelikož se bastlíme (a to i já) ve vymýšlení složitých mechanismů.
...zdravím všechny zde....a ihned inzerát....
...je mezi námi někdo....nástrojař technik....potřebuji dle zadaných veličin navrhnout a vyrobit pružinu, která bude mít přesné vlastnosti ....nebo....kdo poradí jak takovou pružinu vypočítat...jedná se o drobný kousek......délka cca max 2cm pruměr cca 8 mm stlačovací síla cca do 3 kg ...přesné parametry bych zadal po změření zadaných veličin...ale potřebuji být připravený......zn. pružina jako akumulátor energie....hezký den všem martin11 jde o díl do mého pístového magnetického motoru....
martin11 píše:...zdravím všechny zde....a ihned inzerát....
...je mezi námi někdo....nástrojař technik....potřebuji dle zadaných veličin navrhnout a vyrobit pružinu, která bude mít přesné vlastnosti ....nebo....kdo poradí jak takovou pružinu vypočítat...jedná se o drobný kousek......délka cca max 2cm pruměr cca 8 mm stlačovací síla cca do 3 kg ...přesné parametry bych zadal po změření zadaných veličin...ale potřebuji být připravený......zn. pružina jako akumulátor energie....hezký den všem martin11 jde o díl do mého pístového magnetického motoru....
a chceš přitažlivou, nebo odpudivou? Protože jestli se chystáš nahradit pístní neodymy pružinama, jenom s přitažlivýma to chodit nebude...
martin11 píše:...zdravím všechny zde....a ihned inzerát....
a chceš přitažlivou, nebo odpudivou? Protože jestli se chystáš nahradit pístní neodymy pružinama, jenom s přitažlivýma to chodit nebude...
...dík za připomínku....aby nedošlo mezi nezasvěcenými k nějakému omylu a u Karbana k dohadům, vedoucím zase ke sporům....pružiny budou jako akumulátor přebytku energie v HU pístu...mžikový vznik velkého přebytku kinetické energie bude naokamžik akumulován do pružiny...stlačením ...t.zv.sekunderním stlačením pístu...aby o pár uhlových ° tuto energii předal přes kliku do osy...jednoduché...nevím jestli účinné....ale zkusit to můžu....Karbane prosím tě...nic nepiš....martin11 ...p.s..nebo mi zase zkazíš jarní náladu....
Kolik asi musí mít výkon ten elektromotor, co tím točí...?
...Karbane jseš hroznej pesimista...GRRRRRRRRRRRRR...
...a zdravím GEWO...tohle video jsem viděl asi před 2ma roky....to jsem už měl načrtnutel ten muj kafemlejnek...
...ale je to vlastně to samé co mám já...i když nikde nevidím , co je uvnitř válce uprostřed...to se můžeme jen dohadovat....jinak 2 x 6 pístů posunutých vůči sobě....já vlastně mám to samé jen jinak uspořádané...ale na této ukázce není nikde patrná žádná clona...nebo oddělovač píst hlava.......každopádně ukázka je motivující a podnětná k dalšímu " hledání"....dost mě mrzí, že Karban všechno tak zlehčuje...obdivuhodné ale je, že mu je všechno tak jasný....všechny "věřící"...zdraví martin11 p.s pro Karbana...
..zajímavé to je ...a co to muselo dát práce....na hotovém modelu jsem neviděl ten magnet mezi prostředním a levým kotoučem....ale mám dojem , že to bude klasický smot, který se opravdu , ale opravdu neotočí...neb 1+1=2 a 1-1=0....ale potřeboval bych vidět video....prostě se to motat....pak by tam někde mohl být motorek....jak by poznamenal Karbooxid....martin11
ani podle mě v tom návrhu nevznikají podmínky pro nějaký samovolný pohyb - > přitahování a odpuzování magnetů bez jakéhokoliv dalšího zásahu se dokonale kompenzuje, řemenička sice přenese okamžitý moment z jedné strany na druhou, ale vzápětí ho bude brát zpátky - chybí tam něco jako usměrňovač, už jsem to tady někde zmiňoval... ten extra tyčový magnet vlevo na animaci to nezajistí.
autor byl alespoň natolik solidní, že neanimoval skutečný model...