Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Magnetické Stínění-Clonky

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
DrJarda
Stálý člen

Re: indukce okolo mráčku

Příspěvek od DrJarda »

Akord píše:Nebudu to rozpitvávat, jenom si nejsem jistý, zda tohle nekomu poslouží:
(nejdrív bez plíšku, pak s ním)
Akorde, musím přiznat, že jsi mě překvapil. A příjemně. Děkuji.
...a tvá karma stoupá... :good:

Jaký používáš software na vizualizaci?

DrJarda
Stálý člen

Příspěvek od DrJarda »

Akord píše:Nebudu to rozpitvávat, jenom si nejsem jistý, zda tohle nekomu poslouží:
(nejdrív bez plíšku, pak s ním)
Pokud můžu požádat ještě o jedno zobrazení...
Jaká je vizualizace, když feromagnetický L-plech bude po celé délce magnetu? Viz přiložený obrázek.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

DrJarda píše: ...Jaká je vizualizace, když feromagnetický L-plech bude po celé délce magnetu? Viz přiložený obrázek.
Na karmu nebo dojmy moc nespoléhám, je to výrazne subjektivní hra.
Pridelal jsem si trochu práci. V prípade vážnejších pochybností doporučuji pri srovnávání
opsat kolem magnetu kružnici se stredem ve stredu magnetu a prumerem totožným s délkou magnetu.

DrJarda
Stálý člen

Příspěvek od DrJarda »

Myslím, že zasloužíš poděkování. Děkuji.

Pokud budou magnetáři pořádat nějaké setkání a potkáme se tam - máš u mě panáka :pivko:

Ten tvůj soft, ve kterém to vykresluješ, jak se nazývá?

adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Zobrazení absorbce magnetického pole

Příspěvek od adam.benda »

(!) To, co nám Akord "vyfotil" ze svého softwaru neodpovídá situaci v magnetickém motoru Omega! Na snímcích je vyobrazena situace, kdy feromagnetikum je libovolné a "absorbuje" magnetické pole velice málo. Vidíte tu případ, kdy vezmete L-plíšek z běžné oceli a přiložíte ho k magnetu dle vyobrazení... Omega v tomto případě nemůže fungovat (vidíte, jak se magnetické pole nachází i kolem L-plíšku, resp. za plíškem).

Kéž by se ti, Akorde, povedlo, nastavit magnetické vlastnosti L-plíšku tak, aby představoval tzv. magneticky měkký materiál... (/magneticky měkké železo).. ..Ano, pokud teď někoho napadlo slovo Permalloy, napadlo ho to správně.. :)

I tak děkuju za exaktní vykreslení magnetického pole pomocí tohoto softwaru :good:

Dnes jsem jen v rychlosti projel dokument o magnetech, který nám sem poslal DrJarda. Vřele doporučuji více či méně prostudovat. Na straně 41 se nachází vyobrazení siločár magnetického pole právě v situaci, kdy je k magnetu přiložen magneticky měkký materiál (Permalloy, apod.). Toto vyobrazení se nezávisle na sobě shoduje s mým tvrzením, jak siločáry magnetického pole vypadají s přiloženým Permalloyem. Pro ty, kteří jsou líní, ten dokument studovat (velká škoda), tady vystřihuju obrázek z té strany 41...

Jinak průběh Jardovy stavby Omegy můžete v případě zájmu průběžně sledovat na:
http://adambenda.net/index.php?id=c00015
Naposledy upravil(a) adam.benda dne stř 10 říj 2007 15:59, celkem upraveno 1 x.

jzemlak
Nový člen

Příspěvek od jzemlak »

:idea:
Urcite si to taky prectu, jen me napadlo ohledne OMEGA. Dejte ty plechy kus dal, at to mag. pole svedete plechem a nemagnetujete dalsi plech vice nez je treba.
Viz.:
http://kdf.mff.cuni.cz/veletrh/sbornik/ ... Polak.html

DrJarda
Stálý člen

Re: Zobrazení absorbce magnetického pole

Příspěvek od DrJarda »

adam.benda píše:(!) To, co nám Akord "vyfotil" ze svého softwaru neodpovídá situaci v magnetickém motoru Omega! Na snímcích je vyobrazena situace, kdy feromagnetikum je libovolné a "absorbuje" magnetické pole velice málo.

Kéž by se ti, Akorde, povedlo, nastavit magnetické vlastnosti L-plíšku tak, aby představoval tzv. magneticky měkký materiál... (/magneticky měkké železo).. ..Ano, pokud teď někoho napadlo slovo Permalloy, napadlo ho to správně.. :)

Přesně jak to popsal Adam.
Testoval jsem části motoru Omega. Ale za použití obyčejného železného plechu. A Akordův snímek odpovídá naprosto dokonale zjištěným závěrům (deformace magnetického pole je velmi malá). Za použití obyčejného plechu motor Omega fungovat nebude (viz. odkaz na adamovy stránky).
Pokud se mi povede sehnat materiál typu Permalloy tak budu v testech a následné stavbě pokračovat.

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

adam.benda píše:(!) To, co nám Akord "vyfotil" ze svého softwaru neodpovídá situaci v magnetickém motoru Omega! Na snímcích je vyobrazena situace, kdy feromagnetikum je libovolné a "absorbuje" magnetické pole velice málo. Vidíte tu případ, kdy vezmete L-plíšek z běžné oceli a přiložíte ho k magnetu dle vyobrazení... Omega v tomto případě nemůže fungovat (vidíte, jak se magnetické pole nachází i kolem L-plíšku, resp. za plíškem).

I tak děkuju za exaktní vykreslení magnetického pole pomocí tohoto softwaru :good:

Dnes jsem jen v rychlosti projel dokument o magnetech, který nám sem poslal DrJarda. Vřele doporučuji více či méně prostudovat. Na straně 41 se nachází vyobrazení siločár magnetického pole právě v situaci, kdy je k magnetu přiložen magneticky měkký materiál (Permalloy, apod.). Toto vyobrazení se nezávisle na sobě shoduje s mým tvrzením, jak siločáry magnetického pole vypadají s přiloženým Permalloyem. Pro ty, kteří jsou líní, ten dokument studovat (velká škoda), tady vystřihuju obrázek z té strany 41...

Tohle je nekorektní. Nemám rád strílení naslepo, co je bežný pruvodní jev na fóru. Já si železo s ostatními materiály nepletu. Obrázek platil pro Permalloy, i s definovanou H-B charakteristikou. Protože Permalloy je dost druhu, vybral jsem ten, který absorbuje pole co nejvíce, a proto se budu teď ptát já, když tady jsou odborníci, ať nekdo rekne, který typ permalloy to zhruba je, nebo na který se to podobá ?
Ať sem dá charakteristiku, a já zverejním svou, pro kterou platil obrázek. Navíc dodávám, že magnet byl FeNdB, tech je taky dost druhu, vybral jsem často prodávaný materiál. Magnet má délku 100mm, ostatní rozmery jsou pak v mírce. Tloušťka Permalloy 3mm.

adam.benda
Zasloužilý člen

Akord píše:Tohle je nekorektní. Nemám rád strílení naslepo, co je bežný pruvodní jev na fóru. Já si železo s ostatními materiály nepletu. Obrázek platil pro Permalloy, i s definovanou H-B charakteristikou. Protože Permalloy je dost druhu, vybral jsem ten, který absorbuje pole co nejvíce, a proto se budu teď ptát já, když tady jsou odborníci, ať nekdo rekne, který typ permalloy to zhruba je, nebo na který se to podobá ?
Ať sem dá charakteristiku, a já zverejním svou, pro kterou platil obrázek. Navíc dodávám, že magnet byl FeNdB, tech je taky dost druhu, vybral jsem často prodávaný materiál. Magnet má délku 100mm, ostatní rozmery jsou pak v mírce. Tloušťka Permalloy 3mm.
Neustále zníš na tomto fóru jako zcela znalý a striktní člen (mimochodem, taky běžný pruvodní jev na fóru) a chceš mi trvdit, že obrázek, o kterém je řeč, vystihuje situaci, kdy je k běžně prodávanému magnetu umístěn Permalloy s největší schopností absorbce mag. pole?? To skutečně ukazuje obrázek?? Co na něm vidíš ty? Já vidím situaci jakéhokoliv běžného plechu.. Nemusel jsem se nabiflovat všechny definice na škole, abych měl jedničky.. ..já ten tvůj obrázek mám skoro denně fyzicky v ruce, z reálných magnetů a reálnýho Permalloye a žádný magnetický pole za Permalloyem není. Subjektivně není znát ani minimum! A to je snad dost podstatnej fakt. Ok, pro tebe speciálně intenzitu magnetickýho pole změřím, až nám habana postaví gaussmetr.. Nebo ti mám udělat mapování pomocí ocelových pilin?? Abyses necítil, že bych po tobě náhodou střílel naslepo nebo byl nekorektní, jak říkáš???? Pokud ses nevšiml, když střílím naslepo, tak to dávám vždycky znát!

Podívej pokud to na tvém obrázku má být situace opravdu vysoké absorbce mag. pole, tak to tomu prostě neodpovídá. Ale to ty přece doháje musíš vidět sám ne?? Původně bych měl řeči jenom na ten software, že asi bude někde něco špatně... ale když i teda ještě takhle... :|

lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

akord-benda

Příspěvek od lajos »

nedá se nic dělat, adam.benda je asi blýž skutečnosti i pravdě(jaké?), nechám se kamenovat, obrázky jsou perfektní akorde, jenže???

adam.benda
Zasloužilý člen

Magneticky měkké materiály

tbest píše:Adame hoď sem víc info o Permalloy :epray: .....
Ok, házim.. :D

Nejprve tedy vůbec o tom, co je tzv. magneticky měkký a co mag. tvrdý materiál.. Magneticky tvrdé matroše zůstávají po magnetizaci mag. polem nadále zmagnetovány, magneticky měkké matroše své mag. vlastnosti ihned ztrácejí.

Magneticky měkké materiály mají velmi úzkou hysterézní smyčku a vysokou permeabilitu. Patří mezi ně:
- měkké ferity (použité např. v trafech místo plechů kvůli vyšším frekvencím)
- slitiny železa a křemíku (1,6-4,6% Si, trafo a dynamo plechy)
- slitiny železa a niklu - permalloye

..je toho víc, i jsem někde viděl něco s kobaltem.. nechám se ještě doplnit jedním PDFkem, které zasílám v příloze.. ..pro nás jsou v této věci podstatné jen některé stránky..
tbest píše:.... Jinak ty plechy z hdd, elmagnetů atd. po přiložení magnetu, sami přitahují kovové předměty, dokonce lze pozorovat, jakoby slabý náznak pólů na hranách ....
Když se nacházejí feromagnetika v magnetickém poli, sami se chovají jako slabé magnety.. jsou zkrátka zmagnetovány... typický příklad je zde..
http://kdf.mff.cuni.cz/veletrh/sbornik/ ... Polak.html
(hezky je to vidět na fotografiích s mincemi..)

tbest, ještě k tvému PMM-01c ... jsem rád, že to nevzdáváš, je to jenom otázka času(!), kdy to vychytáš tak, že se ti povede pozitivní experiment! Drž se, stále držím palce... ;)

lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

obecně

Příspěvek od lajos »

Domnívám se že permaloy by měl být mag. materiál s širšími možnosti sicení, jak do šířky tak do výšky magnetizace, jenže kde ho vzít????? U nás existuje(existovalo) maximálně C jádro a amerika je amerika- objednejte si něco u nich, i kdyby jste měli jejich posr... platné karty na objednání, již vás vidím jak jste půl roku příjemně napjatí, co vlastně obdržíte??

adam.benda
Zasloužilý člen

Re: obecně

lajos píše:Domnívám se že permaloy by měl být mag. materiál s širšími možnosti sicení, jak do šířky tak do výšky magnetizace, jenže kde ho vzít????? U nás existuje(existovalo) maximálně C jádro a amerika je amerika- objednejte si něco u nich, i kdyby jste měli jejich posr... platné karty na objednání, již vás vidím jak jste půl roku příjemně napjatí, co vlastně obdržíte??
Mám pocit, že se nemusíme zaměřovat přímo jenom na permalloye.. ale i na další magneticky měkký matroše.. ..výsledek by mohl být podobný. Možná nejdostupnější budou ty plechy z transformátorů nebo z dynam.. to by snad někde schrastit šlo.. zkusím někde něco vyhrabat a udělat pár jednoduchých testů absorbce...

adam.benda
Zasloužilý člen

ještě dodatek...

Ještě k mému krátkému pojednání zeleným písmem....: Proč jsem popisoval obecně magneticky měkké materiály, když otázka původně zněla Podrobnosti o permalloy? Protože se snažím naznačit, že bychom se neměli omezovat pouze na permalloy, ale i na jiné (a asi i dostupnější) magneticky měkké materiály, které se, dle mého, chovají dost podobně jako permalloy. Přímo o permalloyech toho tolik nevím, jen to, že je to slitina železa a niklu a magnetické vlastnosti se přirozeně mění množstvím přísad Ni.. Ale těžko se shání a plechy z traf by mohly být dostupnější... Zkrátka nehledáme přímo permalloy, ale materiál dostatečně magneticky měkký. ..tedy pokud se samozřejmě nepletu.. :)

belamachina
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Re: ještě dodatek...

Příspěvek od belamachina »

adam.benda píše:Ještě k mému krátkému pojednání zeleným písmem....: Proč jsem popisoval obecně magneticky měkké materiály, když otázka původně zněla Podrobnosti o permalloy? Protože se snažím naznačit, že bychom se neměli omezovat pouze na permalloy, ale i na jiné (a asi i dostupnější) magneticky měkké materiály, které se, dle mého, chovají dost podobně jako permalloy. Přímo o permalloyech toho tolik nevím, jen to, že je to slitina železa a niklu a magnetické vlastnosti se přirozeně mění množstvím přísad Ni.. Ale těžko se shání a plechy z traf by mohly být dostupnější... Zkrátka nehledáme přímo permalloy, ale materiál dostatečně magneticky měkký. ..tedy pokud se samozřejmě nepletu.. :)
obycajny plech co sa predava v tabulach 2x1m by nemohol byt?

mna skor zaujima hrubka toho plechu ci to nehraje dau dolezitu ulohu, asi nebude jedno ci ma ten plech 1mm alebo 5mm. ono sa to aj inak da ohnut ked je to hrube ako svina

Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“