Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Pro neználky(potřebuji vědět.....)

Společenské dění u nás i ve světě.
Zamčeno
tbest
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Re: Elektrická pila

Příspěvek od tbest »

Anonymous píše: Spíš zkontroluj vinutí, jestli není spálené. :(
Pila se točí jako předtím, jen ty uhlíky začaly smrdět a prskat.

Elektro
Zasloužilý člen
Dal: 3 poděkování
Dostal: 3 poděkování

Příspěvek od Elektro »

tbest píše:
Anonymous píše: Spíš zkontroluj vinutí, jestli není spálené. :(
Pila se točí jako předtím, jen ty uhlíky začaly smrdět a prskat.
Skús zmerať prúd odoberaný zo siete a vypočítaj výkon. Ak je väčší ako na štítku, tak pomôže previnutie motora, lebo bude pravdepodobne prerazená izolácia vinutia a to spôsobuje nadmerný odber a tým aj zvýšené iskrenie na uhlíkoch.

xzzzx
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Co to sakra muže být?

Příspěvek od xzzzx »

Svět zboř! Já budu stát.
xzzzx
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

(((o:

Příspěvek od xzzzx »

Svět zboř! Já budu stát.
tbest
Zasloužilý člen

Příspěvek od tbest »

Elektro píše: Skús zmerať prúd odoberaný zo siete a vypočítaj výkon. Ak je väčší ako na štítku, tak pomôže previnutie motora, lebo bude pravdepodobne prerazená izolácia vinutia a to spôsobuje nadmerný odber a tým aj zvýšené iskrenie na uhlíkoch.
Tak jsem zabrousil uhlíky, protáhl drážky na komutátoru a zatím to vypadá, že bude pokoj. Ten odběr zkusím změřit. Dík.

tbest
Zasloužilý člen

Vn cívka

Příspěvek od tbest »

Omlouvám se že zas otravuju. Potřeboval bych poradit s navinutím cívky. Primár na 3,6-12Vdc, max. 500mA, sec: 2-12kVdc. Vzduchové jádro. Představoval jsem si primární vinutí 450-500z 0,4-0,5Cu, izolaci z kondenzátorového papíru a cca 5000z 0,1Cu sekundární vinutí. V podstatě něco jako cívka pro malé benzínové motory. Jde mi o to, jestli musím jednotlivé vrstvy vinutí sekundáru od sebe izolovat. A ikdyž budou izolovány vrstvy, neprorazí se lak mezi sousedními dráty? Snad jsem to popsal dostatečně rozumitelně. Děkuji za rady a přeju pěkné nedělní poledne.

lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

Příspěvek od lajos »

Ten primár je děsný, nedal bych tam víc něž 2-3, max 10 závitů a použít IO pro měniče TL494, SG3524 a pod. Sekundár bych každou vrstvu lakoval a hned bych ještě dával kond. papír, hlavně na krajích vinutí bych nechal přesahovat papír min. o 5mm. Bezva by to mochlo fungovat na feritových jádrech s VN traf z televizí a na 16kHz(každou cívku můžeš vinout na jiný sloupek).
Musíš spočítat převod-při tvém udání např. primár 500z a 10V a sek. 5000z = 100V na výstupu- z toho takhle VN nebude!!

tbest
Zasloužilý člen

Vn cívka

Příspěvek od tbest »

lajos píše:Ten primár je děsný, nedal bych tam víc něž 2-3, max 10 závitů a použít IO pro měniče TL494, SG3524 a pod. Sekundár bych každou vrstvu lakoval a hned bych ještě dával kond. papír, hlavně na krajích vinutí bych nechal přesahovat papír min. o 5mm. Bezva by to mochlo fungovat na feritových jádrech s VN traf z televizí a na 16kHz(každou cívku můžeš vinout na jiný sloupek).
Musíš spočítat převod-při tvém udání např. primár 500z a 10V a sek. 5000z = 100V na výstupu- z toho takhle VN nebude!!
Díky za odpověď. Ten primár měl být 45-50z a převodový poměr minimálně 1:100. Pokud stačí jen 10z, tím lépe. Hlavně dík za to upřesnění s přesahem papíru na koncích. Vždycky jsem myslel, že ten papír přečnívá z cívek jen jako projev nepřesné práce. Ještě jednou díky. Drátů mám sice dost, ale i tak zamrzí, dělat něco zbytečně.

Barbucha
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 61 poděkování

Re: Vn cívka

Příspěvek od Barbucha »

tbest píše:Omlouvám se že zas otravuju. Potřeboval bych poradit s navinutím cívky. Primár na 3,6-12Vdc, max. 500mA, sec: 2-12kVdc. Vzduchové jádro. Představoval jsem si primární vinutí 450-500z 0,4-0,5Cu, izolaci z kondenzátorového papíru a cca 5000z 0,1Cu sekundární vinutí. V podstatě něco jako cívka pro malé benzínové motory. Jde mi o to, jestli musím jednotlivé vrstvy vinutí sekundáru od sebe izolovat. A ikdyž budou izolovány vrstvy, neprorazí se lak mezi sousedními dráty? Snad jsem to popsal dostatečně rozumitelně. Děkuji za rady a přeju pěkné nedělní poledne.
Nevím na co to potřebuješ, ale jestli je to zdroj VN na různé skoušení, nejlépe použít přímo VN trafo třeba z monitoru a dobastlit k tomu ten zbytek.
docela pěkný zdroj jsem viděl v AR, taky mám na něj zálusk.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Já to říkám pořád / neřád /, nejhorší jsou trpaslíci, všude vlezou a strašně se množí, jo ještě taky ten divnej němec co nám všechno skovává.
tbest
Zasloužilý člen

Příspěvek od tbest »

Barbucha píše:
tbest píše:Omlouvám se že zas otravuju. Potřeboval bych poradit s navinutím cívky. Primár na 3,6-12Vdc, max. 500mA, sec: 2-12kVdc. Vzduchové jádro. Představoval jsem si primární vinutí 450-500z 0,4-0,5Cu, izolaci z kondenzátorového papíru a cca 5000z 0,1Cu sekundární vinutí. V podstatě něco jako cívka pro malé benzínové motory. Jde mi o to, jestli musím jednotlivé vrstvy vinutí sekundáru od sebe izolovat. A ikdyž budou izolovány vrstvy, neprorazí se lak mezi sousedními dráty? Snad jsem to popsal dostatečně rozumitelně. Děkuji za rady a přeju pěkné nedělní poledne.
Nevím na co to potřebuješ, ale jestli je to zdroj VN na různé skoušení, nejlépe použít přímo VN trafo třeba z monitoru a dobastlit k tomu ten zbytek.
docela pěkný zdroj jsem viděl v AR, taky mám na něj zálusk.
Ahoj, já to potřebuji jako náhradu zapalovací cívky z auta. Jednu mám, ale potřebuju dvě stejné a když už mám doma špulky Cu drátů, tak nebudu večer sedět u televize, ale radši v dílně. Jinak je to na zdroj světla viz obr. Stavěl jsem první verzi s mechanickým přerušovačem a svítí to pěkně. Do dílny to stačí, ale dělá to rámus. Na obrázku je zatím nejúčinější verze se dvěmi cívkami. Video k tomu je zde:
Až to odzkouším, připravím samostatné vlákno. Myslím, že by to mohlo být pro pár lidí zajímavé

Barbucha
Zasloužilý člen

Příspěvek od Barbucha »

Jinými slovy jde o Teslův switch aplikovaný na zdroj světla, který energii ze switche rovnou spotřebovává. Co jsem slyšel v ukázce, tak to dělá strašný bordel. Skus se kouknout do vlákna Tesla switch, jestli by nebylo použitelné toto a přebytek energie odebírat normálním měničem pro výbojky, třeba IR21592. Ale s cívkou ti moc neporadím, mě se to vždycky dříve nebo později prošlehlo. Akorát ještě jedna poznámka. Pokud máš na kostře dost místa, zkus současně s drátem motat i režnou nit, tím dostaneš odstup jednotlivých závitů. Až budeš mít cívku hotovou, tak ji "vyvaři" v parafínu. Ten se dostane všude a dobře izoluje.

Já to říkám pořád / neřád /, nejhorší jsou trpaslíci, všude vlezou a strašně se množí, jo ještě taky ten divnej němec co nám všechno skovává.
lajos
Zasloužilý člen

zapalovací trafo

Příspěvek od lajos »

VN trafa na zapalování v autě bývají uloženy v oleji. Dielektrický olej má tu výhodu že i když dojde k průrazu, tak se na to místo natlačí znovu olej, tak že izolace se zregeneruje.

Barbucha
Zasloužilý člen

Re: zapalovací trafo

Příspěvek od Barbucha »

lajos píše:VN trafa na zapalování v autě bývají uloženy v oleji. Dielektrický olej má tu výhodu že i když dojde k průrazu, tak se na to místo natlačí znovu olej, tak že izolace se zregeneruje.
To jo, ale předpokládám, že spíš bude mít doma svíčku, než kanystr trafooleje, protože normální olej je nepoužitelný, a používat nitrolak to není ono, špatně se s ním dělá a stejně praská. Krom toho, nevím jestli dnes není v používání jiný olej, ale v době kdy jsem s ním přicházel do styku, byl vedený jako látka vysoce nebezpečná zdraví, protože byl silně karcinogení. Ale možná že to je dneska jinak.

tbest
Zasloužilý člen

Příspěvek od tbest »

Barbucha píše:Jinými slovy jde o Teslův switch aplikovaný na zdroj světla, který energii ze switche rovnou spotřebovává. Co jsem slyšel v ukázce, tak to dělá strašný bordel. Skus se kouknout do vlákna Tesla switch, jestli by nebylo použitelné toto a přebytek energie odebírat normálním měničem pro výbojky, třeba IR21592. Ale s cívkou ti moc neporadím, mě se to vždycky dříve nebo později prošlehlo. Akorát ještě jedna poznámka. Pokud máš na kostře dost místa, zkus současně s drátem motat i režnou nit, tím dostaneš odstup jednotlivých závitů. Až budeš mít cívku hotovou, tak ji "vyvaři" v parafínu. Ten se dostane všude a dobře izoluje.
Díky. Po odpoledním výletě, jsem zkoušel navíjet jak jsi psal s režnou nití, ale to jsem vzdal. Začal jsem znova bez nitě. I tak to není práce na hodinu. Když se to nepovede, seženu v nejhorším druhou cívku na vrakárně. S tím měničem IR21592 a tesla switchem mě silně přeceňuješ. V elektrobastlení jsem naprostý začátečník a schéma si sám neupravím, proto ty hloupé dotazy. Pánové ještě jednou dík za rady.

lajos
Zasloužilý člen

Příspěvek od lajos »

Existuje shelak na izolace traf, bohužel mám ho starého původu, kde ji dnes sehnat nevím, používalo se to na vakuovou impregnaci cívek, traf i motorů.

Zamčeno

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“