Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Magnetické Pístové Motory

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Re: akord

Příspěvek od martin11 »

Mimo téma (offtopic)
buky píše:Ale omakal (aj makám) a hlavne prakticky, ale čisto mechanicky, nemyslel som indukciu. Nebudem zverejňovať niečo čo nie je ešte dokončené.
Ale to sem na toto vlákno nepatrí, nakoľko sa jedná o mag. piestové motory.
...souhlasím s Akordem...čistý pocit opravdu nestačí...ale Buky....asi na tom budeš jako já....možná lépe...neví co máš a na čem děláš....možná by bylo dobré se podělit o pointu tvého "kafemlejnku"....jestli chceč a můžeš..??..načrtni princip..a pošli mi to na SZ nebo mail....juknu se a posoudím....pokud se bojíš zneužití své myšlenky ..jako Pietro-anonym....tak ti nezbyde než si svuj úspech...či lépe neúspěch vychutnat sám...já osobně se dělím o své poznatky s kdekým, takže rána z neúspěchu ...bude "kolektivní vina"....všechny zůčastněné ...a Gromita vzláště... zdraví martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
buky
Zasloužilý člen
Dal: 10 poděkování
Dostal: 20 poděkování

Martin11

Příspěvek od buky »

Mimo téma (offtopic)
No jo vsadil jsem na cit, sílu a logiku, ale v poslední době mám taky dojem že to stačit nebude.

Určite se o svůj "kafemlejnek" podělím, už nejsem moc daleko od konce neuspěchu :D .

Ale upřimne ti závidím Gromita, takové setkání mi chybí, táhle zběsilá doba za penězi mně připavuje i o posledního kamaráda.

martin11
Zasloužilý člen

Re: Martin11

Příspěvek od martin11 »

Mimo téma (offtopic)
buky píše:No jo vsadil jsem na cit, sílu a logiku, ale v poslední době mám taky dojem že to stačit nebude.

Určite se o svůj "kafemlejnek" podělím, už nejsem moc daleko od konce neuspěchu :D .

Ale upřimne ti závidím Gromita, takové setkání mi chybí, táhle zběsilá doba za penězi mně připavuje i o posledního kamaráda.
...zdravím...Gromita mě závidět nemusíš....máme ho zde všichni...zrovna tak Akorda, Ilema, La, Iv,Lajoše, Pootu, Jova,Lubu Nováka, SAO....a třeba Gabču, Karla Dr, Barbuchu, kteří vždy rádi pomohou při problému.spousta věcí se probere i na SZ, když řeším nějaké problemy...
...když jsme u tohoto tematu...nabízím ti možnost , mě zaslat soukromě schema, nebo princip toho co děláš....víc očí víc vidí...podívám se a posoudím, jestli neuvidím nějaký "mrtvý" bod, který třeba přehlížíš.....muj princip je na začátku tohoto vlákna, předpokládám , že jsi se podíval.....jinak je dobré se podívat po internetu co kdo kde a pak se prokousat nekonečným vláknem adambenda, magnetické motory....je zde spousta užitečných rad....zejména od Akorda, který je v oboru konstrukce točivých el . strojů znalec na svém místě....je dobré číst i Karbanovy příspěvky, jsou inspirující...ale nenech se jimi odradit...tak, hezký podzimní den a budu se těšit, že v poště najdu skicu "něčeho"...zdraví martin11 :lol:

martin11
Zasloužilý člen

rychlost přitahování magnetů

Příspěvek od martin11 »

...včera dorazily nové magnety a při "výzkumu" jsem narazil na zajímavý problem....jaká je rychlost 2 volných magnetů při přibližování k sobě. konkretně mě zajímá N42....záleží při tom přitahování ...rychlosti...na hmotnosti magnetů...???...zajímá mě jaká je rychlost v okamžiku nárazu...mám dojem, že ta rychlost přímo závisí na hmotnosti ...a magnetizaci....protože to co mám na stole už začíná být nebezpečné.....zdraví martin11 :lol: p.s. menší neodymy ...jen tak cvakly....tahle k sobě letí jako blesk.... :evil:

la
Zasloužilý člen
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

rychlost a síla magnetů

Příspěvek od la »

pěkný příklad
[youtube][/youtube]

martin11
Zasloužilý člen

Re: rychlost a síla magnetů

Příspěvek od martin11 »

la píše:pěkný příklad
...no ...docela dobrý a poučný....všimejte si , že pán má rukavice....jen nevím, zda-li použil neodymy....nevím co řílá...ale kdyby to byly neodymy N42, tak se při tomto nárazu určitě štípnou.....mě se zatím ...všechny štíply...vice či méně....naposledy včera večer....
...citrony jsem neždímal....ždímalo mě to ukazováček...au...... :cry: .....jak rychle se asi přibližujou :idea: .....zdraví martin11 :lol: zdravím La :pivko:

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

martin11 píše:...jen nevím, zda-li použil neodymy....nevím co řílá...ale kdyby to byly neodymy N42, tak se při tomto nárazu určitě štípnou.....mě se zatím ...všechny štíply...vice či méně....naposledy včera večer....
Mernou objemovou energii magnetu predstavuje součin B*H. H je dáno výškou magnetu. B je vecí délky vzduchové mezery(podél siločáry) a materiálu pri daném H(H je taky krome výšky určeno i materiálem). Síla je úmerná napríklad kvadrátu B. Pak lze počítat zrychlení podle F=m*a, pak treba dále čas a rychlost. Síla se však mení a zrychlení taky, proto na výpočet nestačí jednuduchý vzorec. Dále nebývá splnena podmínka homogenního, nebo aspoň približne stejného pole B, o to je to složitejší. Spočítat to však jde, jen je to trochu víc práce, a nestačí na to základka, možná ani prumka. Verím tomu, že kdybych porovnával N35 a N42 stejné velikosti, tak bez merení težko zjistím rozdíl. Destrukční schopnost je dána hlavne tou výškou magnetu(ve smeru magnetizace, často pojmenované jako tloušťka) a primerenou velikostí ostatních rozmeru. To, co prekonává vzduchovou mezeru je hlavne ta výška. V elektrických strojích se obvykle snažíme vzduchovou mezeru delat co nejmenší, proto nám to šetrí i výšku magnetu, které obvykle bývají relativne tenké a tím i dobre využité. V prípade náhodných experimentu tomu tak není, nic se neoptimalizuje a jde hlavne o efekt, kolik toho magnet ve vzduchu umí, proto vznikají požadavky na energeticky nevyužité a tím drahé magnety s velkou výškou neprimerenou k výkonum které se v experimentech vyskytují. Já stále používám N35, a to mám na konte asi 3 stroje s výkonem pres 10kW. Na bežné účely o materiál vubec nejde, a v experimentech je to úplne bezpredmetné, protože díky hromade vzduchu kolem se ani náhodou nedosahují možnosti N35. Je to jen tahání penez z kapsy, nebo odvedení pozornosti, i když predpokládám, že cenový rozdíl nebude zásadní.

martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

Akord píše:
martin11 píše:...jen nevím, zda-li použil neodymy....nevím co řílá...ale kdyby to byly neodymy N42, tak se při tomto nárazu určitě štípnou.....mě se zatím ...všechny štíply...vice či méně....naposledy včera večer....
Mernou objemovou energii magnetu predstavuje součin B*H. H je dáno výškou magnetu. B je vecí délky vzduchové mezery(podél siločáry) a materiálu pri daném H(H je taky krome výšky určeno i materiálem). Síla je úmerná napríklad kvadrátu B. Pak lze počítat zrychlení podle F=m*a, pak treba dále čas a rychlost. Síla se však mení a zrychlení taky, proto na výpočet nestačí jednuduchý vzorec. Dále nebývá splnena podmínka homogenního, nebo aspoň približne stejného pole B, o to je to složitejší. Spočítat to však jde, jen je to trochu víc práce, a nestačí na to základka, možná ani prumka. Verím tomu, že kdybych porovnával N35 a N42 stejné velikosti, tak bez merení težko zjistím rozdíl. Destrukční schopnost je dána hlavne tou výškou magnetu(ve smeru magnetizace, často pojmenované jako tloušťka) a primerenou velikostí ostatních rozmeru. To, co prekonává vzduchovou mezeru je hlavne ta výška. V elektrických strojích se obvykle snažíme vzduchovou mezeru delat co nejmenší, proto nám to šetrí i výšku magnetu, které obvykle bývají relativne tenké a tím i dobre využité. V prípade náhodných experimentu tomu tak není, nic se neoptimalizuje a jde hlavne o efekt, kolik toho magnet ve vzduchu umí, proto vznikají požadavky na energeticky nevyužité a tím drahé magnety s velkou výškou neprimerenou k výkonum které se v experimentech vyskytují. Já stále používám N35, a to mám na konte asi 3 stroje s výkonem pres 10kW. Na bežné účely o materiál vubec nejde, a v experimentech je to úplne bezpredmetné, protože díky hromade vzduchu kolem se ani náhodou nedosahují možnosti N35. Je to jen tahání penez z kapsy, nebo odvedení pozornosti, i když predpokládám, že cenový rozdíl nebude zásadní.
Zdravím Akord, dal jsem bodík , jako poděkování za výklad....bohužel jsou věci, které nevím...viz poučení Akordovo...teď už vím, trochu si to musím v hlavě porovnat.....prostě info přiřadit ke svým znalostem :oops: ....magnety , jsem koupil poměrně lacino N42 a poměrně velké 40x20x10 magnetované na plochu...původně jsem chtěl v konstrukci použít "jen " 30x10x5 také N35...ale nabídka za stejnou cenu těch větších byla zajímavá....v bastlení....či vymejšlení "kafemlejnku" to nehraje...rozměry ....žádnou roli....
....potíže jsou ale jiného druhu...magnety se chovají přímo nepřátelsky...kromě již zmiňovaného efektu ucvaknutí kousku prstu je problem tento....v zásilce vám pošlou sadu magnetů...v mém případě 14 ks...jsou od sebe odděleny jakousi distanční podložkou z umělé houževnaté hmoty....a zabaleny v polystyren vložce....tak ....nadšeně rozbalíte zásilku....magnety jsou u sebe po 2 přimagnetovány po staraně tj po ploše 40x10 mm a odděleny od dalších takto spojených dvojic tou distancí......díky té distanci jdou dost dobře oddělit od skupiny ostatních dvojic stejně pospojovaných.....
....a teď s radostí v rukou oddělíte tyto 2 magnety od sebe...a že si budu ..."jen " tak s nimi vzájemně hrát.....prostě meditovat.....to je moje 1 vědecká myšlenka. :oops: .....dělal jsem to tak několik let...a fungovalo to.. :roll: ..ale ouha.....drobečkové...na které jsem byl zvyklý...jaksi vyrostli.......magnety bez ohledu na mé city.....devastují krajinu mých dlaní......kurvy jedny magnetický.....
končím předčasně meditaci....dvojici balím do bublinka igelitu spojenou stanami k sobě 40x10....vzniká magnetický čtverec 40x40x10 a tento přibaluji k zaigelitované puvodní zásilce 12ti zbylých magnetu o rozměru 40x40 x 60 mm plus distance.....večer doma ...opět vybaluji , s vidinou měření potřebných veličin pro konstrukci....magnetické pumpy..../MM/....ale ouha.....2 solo magnety.. solo zabalené se během dopravy přemístili na čelní plochu oné skupiny 40x40x60.......problém...kdo nezažil nepochopí.......i přes 3 mm igelitu, který obě skupiny odděloval...magnety nejdou oddělit.......v tomto okamžiku pochopíte, co je magnetismus, uvědomíte si sílu pokusu s jakýmsi urychlovačem ve Švýcarsku, bleskne vám hlavou vazební síla v atomových jádrech , v myšlenkách jste u Nikoly Tesly a pokusu Philadelfia..a začnete litovat, že jste se nevěnovali raději TRKU typu Sao... :bye:
...jak jsem magnety oddělil popisovat nebudu..je to ale opravdu starost...to prozradím na uzavřeném zasedání u Jeffa......tak...proč jsem to psal...???...!!!!....občas je dobré varovat ...co se může stát....a pokud takovýto magnet zaparkujete na Fe ploše, bez možnosti sundat ho přes hranu...tak se na něj budete do konce života jen chodit dívat.... :idea: .....zdraví a na setkání se těší martin11 :lol:

felda
Zasloužilý člen
Dal: 94 poděkování
Dostal: 175 poděkování

tak mi nedalo

Příspěvek od felda »

Mimo téma (offtopic)
martine , když jsem si to přečetl, kamarád sháněl magnety. nadchl se pro neodymy , ale byly drahé. Našel jsem ve Vršovicích na Moskevské prodejnu, neodymy za pár kaček. Koupil každému za dvě sta 3x3 a 40x40x10 , no a pak ho spatřil..... láska na první pohled- 60x60x40 mnohem silnější než ty 40ky- ten prodavač ho klasicky nachytal , a on si ho za ten litr koupil.
první zážitek měl v tramvaji , kdy se přicvakl k tyči síťovkou . To měl ale svou lásku v pap. krabičce v kapse v bundě, karty do bankomatu v ponožce a jel . Dával si bacha až do metra, kde byl nátřesk , skončilo to tak, že se nacvakl přes bundu na dveře a nemoh se urvat , natržená kapsa , těžký problém se uvolnit. kolika lidem pak okolo nešla karta do bankomatů ví jen Bůh, v práci to přicvakl na skřínku a dolu jen přes hranu . toliko zážitky s magnetem dodnes ho má jako čestný úlovek doma a jen okolo něj chodí po špičkách ,/kolik stál doma neřek.../

felda
1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Akord má pravdu

Příspěvek od 1220 »

Mimo téma (offtopic)
Dostal ode mně bod za úvahu o silných magnetech. Vypadají sice mooc silný, ale uspořádej napřed slabý Martine, není liž pravda, příteli Dronde ? :color:
Aha :hip: :epray:
K.
V případě vítězství dostaneš tu velkou láhev Ty. To je jasný.

martin11
Zasloužilý člen

Re: felda

Příspěvek od martin11 »

Mimo téma (offtopic)
lajos píše:Můžeš prosím tě trochu upřesnit tu prodejnu v moskevský? Občas se kolem vyskytnu, že bych se na ně mrknul, díky
...v Práglu jsou dost drahý....já poslení koupil...tady...http://unimagnet.cz/...poslali za týden..až do domu...do firmy...ceny na české poměry dobré....v Německu se dají sehnat levněji...ale neumím si to objednat... :roll:
...re felda....40x40x10už je opravdu bez legrace..
..pro Karel dr....myslím , že zde neplatí to povídání o malém Kašpárkovi a velkém divadle....
....u toho ."co jsem vymyslel".... :oops: :oops: :oops: ....jen velký Kašpárek...na malé scéně..... :idea: ...a mam je už koupený.....
....budou chdší Vánoce...prostě na vědě se nedá šetřit.....v polabí začíná sněžit.....zdraví martin11 :lol:

martin11
Zasloužilý člen

všechno souvisí se vším...

Příspěvek od martin11 »

:lol: ...ve vláknu .....dotaz na kosmický šum......Juránus...napsal.....
cituji..
" ... Je to ale zároveň osa- neutrální nulový bod soustavy která je v pohybu. Zavedním asymetrie může být tento "pevný bod" zužitkován ne jinak než na úkor
hybnosti celé soustavy. "....konec citátu....

....a je to tady.....takhle se dají rozpohybovat magnety....přečtě si konec vlákna ..kosmický šum......abych tuto větu nevytrhával z kontextu.....ale myslím , že to platí všude....v TRK-u, pyramidách, vortexu.....jestli ne, tak mě nekamenujte.... :oops: ...jsem "jen" karkulka červená.... :idea: ...m11

felda
Zasloužilý člen
Dal: 94 poděkování
Dostal: 175 poděkování

magnety- Lajos

Příspěvek od felda »

Mimo téma (offtopic)
tak jsem volal tomu kamarádovi , co má ten super magnet....
takže prodejnu přestěhovali, na Moskevský už není . Prodávají tam korále a takovéhle blbiny a taky magnety -aby tě to nevyděsilo , až tam půjdeš.
Majitel je nějaký holanďan, dalo se s ním dobře smlouvat o cenách . jinak prý to co v německu v E, to tady v Kč a nová adresa :RooTra s.r.o., +420267310770, Uruguayská 176, Praha 2, 120 00

felda
Juranus
Zasloužilý člen

Re: všechno souvisí se vším...

Příspěvek od Juranus »

Mimo téma (offtopic)
martin11 píše::lol: ...ve vláknu .....dotaz na kosmický šum......Juránus...napsal.....
cituji..
" ... Je to ale zároveň osa- neutrální nulový bod soustavy která je v pohybu. Zavedním asymetrie může být tento "pevný bod" zužitkován ne jinak než na úkor

....a je to tady.....takhle se dají rozpohybovat magnety....přečtě si konec vlákna ..kosmický šum......abych tuto větu nevytrhával z kontextu.....ale myslím , že to platí všude....v TRK-u, pyramidách, vortexu.....jestli ne, tak mě nekamenujte.... :oops: ...jsem "jen" karkulka červená.... :idea: ...m11
TO JSEM NEPSAL JÁ ALE NĚJAKÝ KLIENT

Juranus
Zasloužilý člen

Re: všechno souvisí se vším...

Příspěvek od Juranus »

martin11 píše::lol: ...ve vláknu .....dotaz na kosmický šum......Juránus...napsal.....
cituji..

Jsem toho názoru, že síla magnetů nemůže mít na funkci vliv. To prostě fungovat nemůže! Bohužel :(

Byl by to objev větší objevu ohně, větší než objev energie jádra, ale příroda nám evidentně nedá nic zadarmo. Vrcholem je zatím jen konverze. A nejvyšší konverzí je přeměna energie na hmotu a opačně, tedy e = mc2

Energie magnetu je ale pouze energií potenciálovou podobně jako třeba v pružině. A zkuste zkonstruovat pružinový motor!? Kupodivu u pružin je to každému na první pohled jasné :D jak to dopadne.

Hlavním problémem u MM je odstínění mg. pole. Jediným dokonalým diamagnetickým materiálem je supravodič. Ovšem při jeho pohybu do vzduchové mezery mezi magnety bude nutné překonat síly po dráze (tedy energii) která spotřebuje všechnu vyvinutou magnety, takže to bude obdobné jako při odstiňování mg. měkkým materiálem, kde se zase magnety k němu přitahují a je tedy třeba energii k vytažení stínění z mezery. Není třeba žádných SW simulátorů, aby to bylo jasné jen z logického rozboru.

Zvýšením síly magnetů se zvýší i ostatní síly a při dokonalé konstrukci bude výsledkem vysoce sofistikovaný setrvačník. Ovšem pravděpodobně horší než obyčejná "káča", díky své složitosti :D

Čím méně má zařízení funkcí, tím dokonaleji je splňuje!

Z tohoto pohledu by asi dobře fungoval setrvačník zavěšený v magnetickém ložisku. Ale pozor na vířivé proudy. Magnety by měly být proto feritové a hmota setrvačníku pokud možno nevodivá a nebo také feritová.

ALE STEJNĚ SE TO JEDNOU ZASTAVÍ :(

Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“