Snažil jsem se napsat, že podle mých pomerne slušne overených zkušeností je práve ta mechanická práce tou energií, o kterou se další kus zmagnetuje, takže žádné samomnožení (zjednodušene) Psal jsem také proč, tím že se nový kus železa stane magnetem, tak drží na magnetu o cosi lépe, než když ten kus železa megnetem ješte nebyl.martin11 píše:se zájmem čtu vzniklou diskusi. V minulosti jsem již několikrát měl pocit, že problému magnetů rozumím. Má dáti-dal. na zmagnetování jisté hmotnosti Fe směsi je třeba tolik a tolik energie. Ta je zde "naakumulována". pokud se magnet "nevyhřeje" /jakási Curie teplota/ tak bude magnet magnetem do skonání světa / např do 21.12 2012 /...navíc jsem se výše během víkendu dočetl, že takto vzniklý magnet může magnetismus předávat dále, tudíž ho množit./ jistý typ Fe po přiložení k magnetu se též po oddělení og magnetu stává sám magnetický/....to všichni víme a nepodivujeme se tomu...ale magnetismu v tom původním neubylo...to víme také....k přiložení a odtržení, abychom další kus Fe zmagnetovali je třeba nějaký výkon / práce, síla či co/....dotaz.....je právě tato práce tou energií o kterou se nový kus Fe zmagnetuje???? nebo se magnetismus množí sám??? jako že je nakažlivej
Proces probíhá jako retezová reakce jako stena z domino. Tím lze vysvetlit, proč napríklad takový kus železa v myšlené cívce ztrácí indukčnost a permeabilitu. Čím kvalitnejší magnet, tím je jeho permeabilita nižší, protože se stává zdrojem, a magneticky se nezkratuje. Baterie také muže býti zdrojem, jen když se sama sebe nezkratuje. Permeabilita je neco, co brání zmene proudu, a zmenšuje se v objemu postupne. To je také duvod, proč magnetizační proces trvá určitou dobu, treba ty milisekundy pro nám bežné objemy. Postupne, jak se materiál magnetuje stoupá rychost nárustu proudu pri konstantním napetí na magnetizační cívce (klesá její indukčnost). Proud magnetizační cívkou roste proto ne lineárne, ale mírne exponenciálne.
K argumentu Slávka, že co s horou prírodního magnetitu odkážu na strach energetiku ze slunečných magnetických bourí, tyto boure jsou schopné bez problému zmagnetizovat celou horu, je na to dost času.
Poznámky o doktorech a "jedinci" jsou dosti off topic.