Tohle bylo pro plošnou představu. Teď i si to převeď do objemu.
Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Prostor
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Hmota
Mimo téma (offtopic)
Odpovím ti trochu jinak. Představ si, že chceš přestříhnout list papíru. Začneš od jednoho kraje a skončíš na druhém. Můžeš také udělat díru uprostřed (varný kamínek) a stříhat na obě strany. Ale kdybys ten list papíru chtěl přestříhnout najednou, musel bys mít hodně bytelné nůžky (teplota varu nad 100°C) . Můžeš snad proto tvrdit, že informace u toho listu papíru je uložena jen na jeho okraji?
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
Re: Hmota
Vaše vysvětlení je moc hezké a logické, ale ja si myslím že pro všechny metastabilní stavy vody musí existovat společné vysvětlení, a to myslím i ty co nejsou oficiálně přiznány (s táním vody)
Mě spíš šlo o to, když teďka odskočím k magnetům, že uvnitř hmoty magnetu musejí podle mě panovat velké teplotní rozdíly aby se dal vysvětlij jev permanetního magnetu.Dělal jsem pokus s cívkou ze slaboučkého drátu namotanou na papírový kužel, použil jsem střídavý proud, a došlo k tomu, že na vnější straně drátu smerem ke špičce kuželu docházelo ke snižování teploty a na druhé straně toho samého drátu(vnitřní) směrem ke špičce docházelo ke zvyšování teploty. Takže jsem usoudil, že kdyby tekl vodičem dostatečně velký elektrický proud, mohlo by dojít na supravodivost uvnitř materiálu a pak bych mohl spojit konce a měl bych funkční model permanentního magnetu namotaný z měděného drátu(nevím, možná by bylo přesnější říci domény). A co je nejzajímavější, pokud se ty teplotní rozdíly sečtou, tak tam žádná vysoká teplota ani ta nízká není, proto si z vně magetu ničeho nevšimneme. Dokonce by to ani nemělo porušovat zákon zachování energie.
Ještě pro zajímavost jsem zkoušel namotat pyramidu, ale tam to byla klasika, žádný teplotní rozdíl na vnitřní a vnější straně, akorát se některé sousední dráty překřížily(nebo vyměnily pozici) asi to způsobila teplotní roztažnost.
Mě spíš šlo o to, když teďka odskočím k magnetům, že uvnitř hmoty magnetu musejí podle mě panovat velké teplotní rozdíly aby se dal vysvětlij jev permanetního magnetu.Dělal jsem pokus s cívkou ze slaboučkého drátu namotanou na papírový kužel, použil jsem střídavý proud, a došlo k tomu, že na vnější straně drátu smerem ke špičce kuželu docházelo ke snižování teploty a na druhé straně toho samého drátu(vnitřní) směrem ke špičce docházelo ke zvyšování teploty. Takže jsem usoudil, že kdyby tekl vodičem dostatečně velký elektrický proud, mohlo by dojít na supravodivost uvnitř materiálu a pak bych mohl spojit konce a měl bych funkční model permanentního magnetu namotaný z měděného drátu(nevím, možná by bylo přesnější říci domény). A co je nejzajímavější, pokud se ty teplotní rozdíly sečtou, tak tam žádná vysoká teplota ani ta nízká není, proto si z vně magetu ničeho nevšimneme. Dokonce by to ani nemělo porušovat zákon zachování energie.
Ještě pro zajímavost jsem zkoušel namotat pyramidu, ale tam to byla klasika, žádný teplotní rozdíl na vnitřní a vnější straně, akorát se některé sousední dráty překřížily(nebo vyměnily pozici) asi to způsobila teplotní roztažnost.
-
- Starší člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: otáčení v prostoru....
Hluboce se omlouvám všem za přepis. Chtěl bych znát názory opomentů, ke je najdu. Osobně budu rád kdyby se našlo levné řešení jak získat proud nějakým takovým podobným zdrojem. Bylo by skvělé si s ním doma svítit a pak jej strčit do auta a něj si jezdit. JSCH
Naposledy upravil(a) Schneider dne čtv 31 bře 2011 18:34, celkem upraveno 1 x.
JSCH
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
- Dal: 2432 poděkování
- Dostal: 3249 poděkování
Tady máš Kačo konflikt. Pokud si člověk nedokáže, nebo se k tomu nedostane, si probrat ty pochybnosti a začít znovu od začátku, zakládá své otázky na neurčitostech a dostane se tam, že si klade naprosto nesmyslné otázky. Tohle je Janův případ a dá se říct že případ všech, i můj. Je to jenom otázka míry. V momentě, kdy se ve schematu znalostí objeví nesrovnalost, lze se jedině zastavit a vyřešit ji, než se pokračuje. To by byla věda podle mého gusta. Jenže akademie nepřizná že neví a místo skutečného tvrdého a neúprosného výzkumu hlasuje. Hlasuje už dlouhá století a podle toho to taky vypadá. Stala se z toho politika, která nemá s věděním nic společného kromě cucání živobytí z druhých atd. a produkování dílčích technických úspěchů založených na matematicko empirickém výzkumu bez jakékoliv znalosti podstaty závislostí.kacha píše: Kladu si otázky , které nebyly zatím vůbec v teoretické fyzice položeny. ..... Jsem abych pochyboval o všem.
Feynman, jeden z těch kterých si ještě celkem vážím to shrnul dost přesně.
"Nestraší mne to, co nevíme. Straší mne to, kolik z toho co víme, víme špatně."
Jako vše, nesprávný začátek se nedá už nikdy spravit a musí se znova a to úplně znova.
S laskavým pozdravem, Slávek
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Gravitace
Dobrý den,
možná bych mohl nakousnout gravitaci :
Je známo že gravitace je interakce mezi všemi formami hmoty, má nekonečný dosah, gravitační síla klesá s druhou mocninou vzdálenosti od tělesa které ji vyvolalo...
Filozoficky si gravitaci vysvětluji jako důkaz toho že veškerá hmota má společný základ ze kterého vznikla. Tato počáteční symetrie základního stavu byla narušena a "proto" existují "gravitační síly".
Je to vlastně síla působící proti vytvoření asymetrie ze symetrie.
Představuji si to jako když ve vodiči přesunete volné nosiče náboje na jednu stranu, tak tím také vytvoříte přitažlivé síly. Narušíte symetrii v rozložení volných nosičů náboje od původního stavu.
Pokud máte někdo alespoň nějaké vysvetlení gravitace tak bych si rád rozšířil obzor o váš pohled.
možná bych mohl nakousnout gravitaci :
Je známo že gravitace je interakce mezi všemi formami hmoty, má nekonečný dosah, gravitační síla klesá s druhou mocninou vzdálenosti od tělesa které ji vyvolalo...
Filozoficky si gravitaci vysvětluji jako důkaz toho že veškerá hmota má společný základ ze kterého vznikla. Tato počáteční symetrie základního stavu byla narušena a "proto" existují "gravitační síly".
Je to vlastně síla působící proti vytvoření asymetrie ze symetrie.
Představuji si to jako když ve vodiči přesunete volné nosiče náboje na jednu stranu, tak tím také vytvoříte přitažlivé síly. Narušíte symetrii v rozložení volných nosičů náboje od původního stavu.
Pokud máte někdo alespoň nějaké vysvetlení gravitace tak bych si rád rozšířil obzor o váš pohled.
Tma na to vrhá nové světlo
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 107 poděkování
- Dostal: 23 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Gravitace
tak a když vezmeš v úvahu, že mezi sluncem a zemí je napětí přes 200 bilionů voltů , připustíš , že gravitace je jen statická elektřina. Pak si snadno vysvětlíš i lifter , nebo kuličky polystyrnu , které se přilepí k " horní " straně boxu .......Abakuk píše:............ jako když ve vodiči přesunete volné nosiče náboje na jednu stranu, tak tím také vytvoříte přitažlivé síly. ..........
Nóóó statická elektřina, nevím kdo ale někdo psal na fóru že mu statická elektřina přes noc nabrousila nůž. Já tomu věřím, ale co se odehrálo? To se u nože změnilo zakřivení ostří, nebo si tam statická elektřina "vytáhla z vakua" potřebné částice? Abych byl přesný tak to takto nepsal, ale psal že když s nožem řezal polystyrén a zapoměl nůž uklidit tak ješte ráno na něm "držely" kousky polystyrénu a byl ostrý jako nikdy předtím.
Moment teď mě došlo že někdo psal o výzkumu který zjistitl že na úbytek hmotnosti na nabytém kondenzátoru má vliv i fáze měsíce. A taky existuje hypotéza že pod povrchem planety rotují "desky".
Tak je to asi možné že gravitace je vlastně statická elektřina ale to musím nechat v sobě uzrát.
Děkuji.
Moment teď mě došlo že někdo psal o výzkumu který zjistitl že na úbytek hmotnosti na nabytém kondenzátoru má vliv i fáze měsíce. A taky existuje hypotéza že pod povrchem planety rotují "desky".
Tak je to asi možné že gravitace je vlastně statická elektřina ale to musím nechat v sobě uzrát.
Děkuji.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 107 poděkování
- Dostal: 23 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
zajímavé .... taky dík
ve mě to zraje už chvíli, ale nemám si s kým o tom pokecat :-))))
ale mám nápad , který jestli se podaří zrealizovat ( potřebuj lehký VN kondenzátor ) , tak to potvrdí...
ve mě to zraje už chvíli, ale nemám si s kým o tom pokecat :-))))
ale mám nápad , který jestli se podaří zrealizovat ( potřebuj lehký VN kondenzátor ) , tak to potvrdí...
-
- Starší člen
- Kontaktovat uživatele:
Já na základě toho co vím špatně, takže nedostatečně, se snažím vědět správněji Tj. si opravit svou vnitřní vizi na pravdivější. Ktomu je třeba pravdivých informací. Mnoho z nových objevů fyziky a chemie, či dalších souvisejících věd není na internetu kvalifikovaně komentováno anebo jen velmi zkratkovitě. Nemám na to, abych vše sám věcně zkoumal a našel zdroje. Tak mi nezbývá než se zabývat, informacemi a názory ostatních v jejich textech a srovnávat. Jsem si vědom omylnosti této metody. Přesto, markanty typu fragmentů elektronvoltu nespolknu. Natolik něco vím. Stejně tak jako, když jde o běžně používaný a provdivý vzoreček.
Možná, že jsem se dostal blíže ke konzervativním představám, ale k tomu mě donutila zkušenost. I tak nové poznatky konzervativní představy pořádně mění a stává se z fyziky svým způsobem chaotický blázinec. To je správné, má-li vzniknout něco nového. Ale dá se také lehce zabloudit. Husa se nedá upéct za pět minut a nová fyzika za dvě dekády. Všichni jsme, někteří aktivní, svědci tohoto děje. A nemusí to být pro mnohé radostné, viz vývoj kapitalizmu a jeho zdravotnictví v Čechách.
S jarem JSCH
Možná, že jsem se dostal blíže ke konzervativním představám, ale k tomu mě donutila zkušenost. I tak nové poznatky konzervativní představy pořádně mění a stává se z fyziky svým způsobem chaotický blázinec. To je správné, má-li vzniknout něco nového. Ale dá se také lehce zabloudit. Husa se nedá upéct za pět minut a nová fyzika za dvě dekády. Všichni jsme, někteří aktivní, svědci tohoto děje. A nemusí to být pro mnohé radostné, viz vývoj kapitalizmu a jeho zdravotnictví v Čechách.
S jarem JSCH
JSCH
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 10 poděkování
- Dostal: 20 poděkování
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
Schneider píše: Přesto, markanty typu fragmentů elektronvoltu nespolknu.
Nazdar Jane,
http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektronvolt
Jestli Ti tohle nestačí na to, abys pochopil že jednotka elektronvoltu je nikoliv otázkou neodiskutovatelnoho experimentu ale záležitostí arbitrárního rozhodnutí ustanovení jakési jednotky se kterou se dá něco spočítat, nejsem si jistý co by to mohlo dokázat. V systému jednotek nejde o to, aby byly jednotky pravdivé a representovlz skutečnost ve svých detailech, ale o to, aby byl systém vypracován tak, že v něm nedochází k vnitřním konfliktům.
Elektronvolt byl původně namyšlen Bohrem, spočítán na základě mnoha předpokladů o jejíchž pravdivosti se nelze zatím ještě experimentálně přesvědčit. Již samotný fakt, že model elektronu a funkí atomu se od jeho dob několikrát změnil svědčí jenokm o tom, že původní model nevyhovoval a nevyhovuje absolutně, ale jeno relativně, dokud se nenamyslí model podstatně více vyhovující. Jenže to ještě neříká nic o tom, zda si celý systém teorií dokáže vzájemně vyhovět a tvořit homogenní a bezkonfliktní celek. To, že dílčí teorie jsou v mnoha směrech použitelné je neodiskutovatelný fakt. To, že zdaleka nemusí a zatím nikdy nepopisují skutečnost je ale taky fakt.
Schneider píše: Natolik něco vím. Stejně tak jako, když jde o běžně používaný a provdivý vzoreček.
Každá taková teorie a každá její formule je kruhový odkaz, který vždy potvrdí její svou vlastní platnost. Navrtal jsem se do F=ma. Srovnej si ji s formulí momentu tělesa v pohybu M=mv a ihned zjistíš, že buď může platit jedno, nebo druhé, nebo žádné, ale nemohou platit tyto formule obě. Přesto jsou obě použitelné ve specifických případech. Porovnáš-li si pa obě s formulí energie tělesa v pohybu, je zase všechno jinak. Náhle máš tři vzorečky které jsou ve vzájemném konfliktu.
Celkem jednoduchý pokus pak ukazuje, že jedinný skutečně funkční a representativní je vzoreček pro ustanovení vypočítání energie E= 1/2mvv (velocity na druhou). Vezmeme-li setrvačník třeba u lisu s tím, že masa setrvačníku je koncentrovaná skoro výhradně v obvodu setrvačníku, zjistíme, že setrvačník s větší masou ale nižšími otáčkami překoná menší momentální zatížení lisu než setrvačník stejného obvodu, méně masivní ale roztočený na vyšší otáčky, kde poměr mezi obvodovou rychlostí setrvačníku a jeho masou je počítán podle ať už F=ma, nebo M=mv, a že jedinná formule která skutečně vyhovuje praktickému chování setrvačníku je vzoreček energie E= 1/2mvv.
Nicméně všechny tři formule jsou samy o sobě vyhovující pro mnoho praktických účelů, jsou prakticky používané a přinášejí praktickou předvídavost, ale jenom do té doby, dokud do toho nezačne někdo skutečně štourat a nezjistí, že si vzájemně odporují a že se s nimi dá hrát matematická házená, kam se to momentálně komu hodí a jak daleko je třeba se zaobírat podstatou jejich pravdivosti v danném případě.
S laskavým pozdravem, Slávek.
-
- Starší člen
- Kontaktovat uživatele:
Slávku, každý ví, že v druhém případě musí mít lis převodovku, která upraví jeho schopnost lisování (tlak) rovnou schopnosti lisu prvého. V tom není žádná věda. Přece víš co jeto setrvačnost, když mluvíš o setrvačnících.
Jarně JSCH
Jarně JSCH
JSCH
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
Nazdar Jane,Schneider píše:Slávku, každý ví, že v druhém případě musí mít lis převodovku, která upraví jeho schopnost lisování (tlak) rovnou schopnosti lisu prvého. V tom není žádná věda. Přece víš co jeto setrvačnost, když mluvíš o setrvačnících.
Jarně JSCH
Lis je motor, ten roztáčí setrvačník kterýžto se točí namontovaný na buďto vačkové, nebo excentrické, nebo klikové hřídeli přes spojku. Spojku sepneš a setrvačník tu hřídel jednou, nebo opakovaně točí. Vačka hřídele přes ojnici uloženou v posuvně v pouzdrech a otočně na vačce, nebo excentru, nebo klice hřídele dělá lisování. Žádná převodovka se nekoná. Pokud by se i konala, jde jenom o převod mezi motorem a setrvákem, lisovací momet se přes převody nehoní. I kdyby se honil, zase to nemá vliv na chování setrváku.
S laskavým pozdravem, Slávek.
-
- Starší člen
- Kontaktovat uživatele:
Asi máš pravdu, já už dlouho žádný lis neviděl, ovšem setrvačníky jako regulátory otáček jsou na mnoha jiných přístrojích. I když mám pocit, že na parametrech hřídele, co by převod setrvačné síly na svislou záleží. Nevím co se takovým lisem, který popisuješ, má lisovat. Je fakt, že setrvačník má i každý šicí stroj, který zajišťuje jeho rovnoměrný chod a dává sílu jehle. To nic nemění na tom, aby se setrvačník s menší setrvačnou hmotou a většími otáčkami nevyrovnal setrvačníku s větší setrvačnou hmotou a menšími otáčkami, potřebuje pouze převod své setrvačné síly na sílu toho hmtnějšího. Píšeš, že nejsou u lisu žádné převodovky a přitom současně píšeš o vačkové, excentrické nebo klikové hřídeli. Ta snad není převodem síly? Její parametry se dají upravit tak aby výsledná tlačná síla obou byla stejná.
JSCH
JSCH
JSCH
Statická elektřina
Ještě k té statické elektřině popíšu jeden experiment který by někoho mohl posunout "dále".
Použil jsem zásaditý roztok vody a hydroxidu sodného a jednu elektrodu s velkou plochou jsem umístil na dno, druhá elektroda byla měděný hrot. Jako zdroj jsem použil svářečku (střídavý zdroj napětí asi 30V). Když jsem pomalu přibližoval hrot k hladině tak při asi 1mm u vodní hladiny se vytvořil elektrostatický výboj (VN). Je ale potřeba mít vysokou vodivost roztoku. Pokud hrot budete dále pomalu zasouvat do vody tak při určié vzdálenosti pod hladinou začně vznikající plyn explodovat.
Důležitý podle mě je ale fakt že tam nějak vzniká právě ten elektrostatický výboj(VN). Pokud jsou elektrody výrazně asymetrické.
Použil jsem zásaditý roztok vody a hydroxidu sodného a jednu elektrodu s velkou plochou jsem umístil na dno, druhá elektroda byla měděný hrot. Jako zdroj jsem použil svářečku (střídavý zdroj napětí asi 30V). Když jsem pomalu přibližoval hrot k hladině tak při asi 1mm u vodní hladiny se vytvořil elektrostatický výboj (VN). Je ale potřeba mít vysokou vodivost roztoku. Pokud hrot budete dále pomalu zasouvat do vody tak při určié vzdálenosti pod hladinou začně vznikající plyn explodovat.
Důležitý podle mě je ale fakt že tam nějak vzniká právě ten elektrostatický výboj(VN). Pokud jsou elektrody výrazně asymetrické.